Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Имаше, ама мојава почна да фаќа залет, да го лула и ми беше страв и го собрав.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    :rofl::rofl::rofl: јас пак ја крадев на мм онаа вртлива столица што е за на канцелариско биро. Си ја донесов во дневна и му дадов забрана да не ја дира а него му дадов стол од трпезариска маса 8). Си се вртев на неа убаво за да ги побрзо развијам синапсите кај бебчо :D
    Немам инаку релаксатор, нит пак со првото имав. Многу бргу растат..

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Абе,постои ли нешто по лошо од мајка:rofl::rofl: се што ке види да купи.
    Прво гнездо,сега релаксатор.Мм ке ме запали еден сен:D
    Ја шмекнав оваа подлога од локо кроко,уште ако не ми ја сака тешко мене FB_IMG_1569337726728.jpg

На NNA, Bupalu и slavica999 им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Реално до 4 - 5 месеци се користи. До 5 - 6 месеци до 9 кила ќе стаса отприлика. После некако и го одрасна. И мојот беше до 9 кг.
    Ние во висина израснавме некако, па и штрчеа нозете и ги лупаше од краевите.
    После 6тиот месец, веќе не им е ни интересен.
    Други истражувачки дејности почнуваат.
    Бар моето искуство е такво.

На Spidy, NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  5. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Јас ја имам, бебчо ја обожава. сЕГА ја распарчува на парчиња и свири на клавијатурата легнат на меше а тие висечки редовно ги џвака. Уште на 2,5 мес ја имав и ја сакаше

На NNA и Bupalu им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да купам и јас:rofl:

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    и ние кога користевме капки за големиот ни кажаа дека се пиело ама не,така можело кандидата да ја излечеш од устата ама да ја пренесеш на желудник или на црева е тогаш сме свршиле работа. И јас како тебе прво голташе одпосле видовме реакција па и пробиотик добивме

Да си ја споделам и мојата мака оти вчера и денес (посебно денес) цркнав. 7 недели сме вчера беше кемкаво гладно и многу голем дел од денот го помина на града. Јас не верувам да беше гладен ама ај,сака да лежи на гради. Дури кај 19 часот заспа кај мене на меше. Ноќта како и секогаш ја поминавме во добра атмосфера. Денес полоша приказна. Малку спие и тоа во раце инаку рика плаче и сме на цицање. Ко врисна пред еден саат јас врти сучи меше да не е... Му дадов АД што чувам за резерва зашто со градиве буквално си се бореше. Цел ден се смирува само на града. А мислам дека премногу му е олку да цица.

На NNA и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.513
    Допаѓања:
    184.121
    И мое бебе во должина отиде.. облеката најчесто и е куса, месец ипол е а и облакам аливчиња од 4+.. на некои стои за 6 месеци. (facepalm)

Сума сумарум да ѕирнам некој од овие до 9 кг. што се. Оти работава е џа или бу со релаксаториве како ми изгледа. :D

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Јас го користам ова столче на lorelli. Два во едно е. Прво се користи како лулашка релаксатор, а потоа како столче за хранење. Многу е убаво и стабилно, работи на адаптер или на батерии, има неколку брзини за нишање и мелодии. Го има и во Грција, малку е поскапо према што го купив јас.

https://www.skroutz.gr/s/13150652/Lorelli-Bertoni-Ventura-2-in-1-Grey.html

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    226
    Мајки до кога дававте D3+K1 и Omega на вашите бебиња?

11. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.053
    До три месеци давав Д3+ К1, а потоа почнав да давам Д3+Омега и Вигантол капки.

На NNA, Bupalu и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  12. Кејти

Кејти Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    5
    И ние сме еден месец спиеме преку ден по 15мин штом ја легнам станува навечер се буди на саат згора на тоа и навечер и насабајле плаче од стомачето ќе да е. Давам чај ваја colief ставам топла пелена пак ништо веќе сум папсана а плус имам уште едно ќеркиче незнам како ќе се издржи до кога

13. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Еве ме и мене во оваа тема.. имам еден проблем .. бебушот мој кој има 3 месеци и 10 дена не сака повеќе да го пие аптамилот.. веќе 2 недели со молење со занимавање со тропалки и др играчки ќе испие малку па ќе почне да плаче па пак ќе испие па пак ќе плаче и така... едвај 120 мл ќе испие по три шишенца на ден .. пие плука па блуцка па некогаш знае и да го поврати... затоа решив на своја рака да го сменам во НОВАЛАК и за чудо тоа го пие без молење и без плачење.. е сега ме јаде јанза да не му направам проблем со тоа шо го сменив ад млекото на своја рака .. а некако со ова сега шо му го давам бара повеќе да пие .. му ја зголемив дозата на 150 мл три пати во ден бидејќи го дојам... за половина час бара да цица, некако како да не го заситува ова млеко, како гладен да е..прихраната му давам за да може да поспие малку.. со моето млеко спие по 15 мин па буден 2 часа и така...
    Дали некоја мајка го има истиот проблем ?!?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.212
    Скокот ве фатил, затоа не ти го пие аптамилот. Ако го доиш, оти три шишиња по 150мл, тоа некако многу ми се гледа. Кога се дава прихрана, треба да е од 30-60 мл, повеќе од тоа значи дека бебето многу малку цица. Стимулирај повеќе да ти надојде млеко со тоа што ќе му даваш да цица кога сака и колку сака, а дохраната постепено да ја намалиш. А за спиењето, најверојатно почнува и sleep regression, кога бебињата преку ден почнуваат да спијат помалку, подолг период се будни. Нема да спијат цело време како новороденчиња, најбитно е да разликува ден и ноќ, и да сврзува ноќе 4-5 часа.
    Инаку не е грешка да го смениш млекото, ама не морало.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Уште го користи моето на 8+ на делови скроз разглобено. Опасен клавир има со нозе свири. Пола саат у ден ти ги спасува од 4+.
    После на 6 ја разглабаш дел по дел. Со оној дел како полукруг уште си игра. Од двете страни се закопчува и како хулахоп го врти на глава.
    Висачките играчки и ги закачив во кола.

После кенгурот една од најискористените ствари.

И запомни ако една играчка сега не ја сака дај и ја за месец дена ќе ја обожава.

На NNA, srekice и Bupalu им се допаѓа ова.
  16. Frosina374

Frosina374 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2018
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    55
    Здраво мајки бебе е 2 месеци во петок треба да одиме на вакцина која вакцина ќе ја ставаат? Досега прими за хепатит б и бсж...и што да купам од аптека за не дај боже ако качи температура?

17. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Цица по цел ден и се некако гладен ми се гледа... преку ден е буден .. да .. еве веќе месец ипол се смени.. до пред месец ипол спиеше и дење и ноќе ама сега не.. преку ден знае да отспие 2 часа или на интервали по 15 мин... ноќе спие, некогаш се буди на 3 часа некогаш на 5 а еве сега овие неколку дена на 6 часа ... ова време легнуваме а се будиме во 6 часот.. па цицаме и се молиме пак да заспиеме.. спиеме до 7:30 и будни сме веќе цел ден... буквално нашата раб е спиеме какаме плачеме цицаме ...

18. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    сите до 3 месеци дававме д3+к1, јас ја разбрав прашува за д3 со омегата до кога, и мене ме занима тоа, секој ден со тоа капките,ја па дека со две, де на една де на друга,па запишувај на која си дала, на која треба да дадеш :headbang: па дали го голтнала, па колку тешко се одвртуваат тоа чудо, пола на прст ми останува :headbang: :fubar: :swear: (wtf)

На NNA и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  19. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Eve napravivme 3 meseci veke. Do pred edna nedela davav D3+K1 i omega. Posle maticnata mi rece da smenam Waya D3 da davam i istite dhl omega..a citam mnogu koristite d3+omega pa mi e nejasni zas nas vakvi ni dade.
    Waya D3 gi kapnuvam na silikonska lazicka po 7 kapki yie se.mrsni.. na lazickata ostanuva nes bebka ke plukne nes na usta ke se zalepi.i nez dali i gi.prima...

На NNA и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ваја Д3 се со пипа малку над линијата ти иде 7 капки пак изброј си и дај директно во усте нема со да остане. Овие се со пробиотик на секое користење убаво потреси ги.