Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Прва доза од ДТП, полио, хиб...еден куп :) земи си само превентивно сируп и чепчиња за температура. Не би требало да крене темп. но ако крене ќе крене за 24 часа и може да се појави црвенило на боцканото место. Не се плаши, обично е без никаква реакција.

2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Добро утро мајки.
    Јас дојдов да се пожалам од самата себе.
    Значи колку да се убедувам дека имам доволно млеко и дека му стига на бебе само се лажам. Од преголема желба да е само на доење. Ама бебе ми е гладно.
    Убаво млеко имам ноќе кога цица поретко и спие и по 4 часа па ми останува да се измолзам по 50-60 мл. Преку ден сме хорор. Веќе ми мава на психа. Не давам АД од што не сакам ама бебе не спие ни по 20 мин. Ако и го дадам молзеното спие по 2-3 часа.
    За тоа време пак се молзам уште 20-30 мл па ќе надојди и убаво ќе се нацица. А инаку нервозно трга, ја пушта цицката се врти со главата лево десно.
    Денес побарав совет од нутриционист да ми направи листа за исхрана за доилки. Уште тоа да пробам бидејќи искрено не внесувам доволно и навреме. Од обврски во голема куќа со многу луѓе сум. Плус гости, дете тинејџер што колку да ми помага си сака внимание и време.
    Некое чаре или совет

NNA and Bupalu like this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Сето ова што го опиша е нормално. Не цица само од глад, сака да биде на града оти тоа му ги смирува грчевите, му дава сигурност, ја сака твојата близина. Не тови го детето непотребно, не е гладно, скрати ја дохраната постепено и следи дали има промени во бројот на полни пелени.

Не се сите бебиња спанковци и не значи дека не спие од што е гладно. Ако редовно полни пелени дефинитивно не му недостасува млеко. За да имаш млеко, доволно е да внесуваш течности и бебе постојано да цица за да стимулира. Ако сакаш и три дена не јади ништо, само на вода биди, ако бебето редовно цица, млеко ќе имаш со сигурност. Е може да не тече убаво ако ти се затнати каналите, ама штом можеш да измолзиш некоја количина, не ќе да се затнати. А тоа што не спие преку ден, едноставно, такво е детето. Штом ноќе сврзува 6 часа, супер е.

NNA and srekice like this.
  4. beba@meba

beba@meba Популарен член

@Annath бебушов нема грчеви воопшто сега.. првата недела од кога дојдовме од болница имаше но сега нема.. нит плаче нит се грчи нит пак црвенее како шо правеше првата недела.. сега е весело си гука се смее.. на цицка седи може од шо си сака внимание... додека е на цицка влече голта па ќе се тргне па ќе гука па пак ќе цица и така цело време. Штом го тргнам од цицка да почежи малку тоа бара да цица се тегне ја тегне блузичката накај уста, ги бутка прстињата во уста , му го ставам цуцето го влече гласно...затоа земав и ад млеко да му давам.. но кога веќе не ми го сака аптамилот го земав новалак.. тоа го пие и нема проблем.. прво му дадов 90 мл но си бараше уште .. му дадов да се доцица и после 6 часа му дадов новалак но зголемена доза на 150 мл и сега така му давам.. 3 пати на ден по 150 мл ( во 12:00 h, во 18:00 h и во 00:00 h )... а во меѓувреме си цица ... пелени полни де со каки де со мочки.. сега кака по еднаш на ден а мочка по 4 до 5 пелени .. качува на килажа нон стоп си го следам тоа.. идеме и кај семејниот педијатар еднаш месечно за да ни измери должина и тежина ..

5. srekice

srekice Популарен член

А дс пробаш да го измориш бебушот.Гњави го ,играј го,прави му вежби ,занимавај го нон стоп.
    Прсти си цицаат,и моево е исто.Блуза тегне во уста,лигавчето исто.
    Со цицањето ист проблем,некогаш на 30 минути а денес еве од 6.30 не е цицана.Несака ,фати пушти прави.И сега заспа .
    Можеби не го сака веќе АД
    .Моево само го одби:)

NNA likes this.
  6. slavica999

slavica999 Популарен член

Ако полни пелени ич да не му се секираш. Можеби е во некој скок. Обично кога се во скок помалку цицаат и денските дремки ги намалуваат. Биди среќна дека бебе навечер ти вржува по 4 часа сон

NNA, Bupalu and Presrekna like this.
  7. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Колку месеци е бебето мајка?

Presrekna likes this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Сите истото го прават. Сите сакаат постојано да се на града и нема да одбијат ако му дадеш млеко. Но добро, ти си знаеш. Јас не би идела со дохрана, оти мислам дека не е гладно. Само има потреба од мајка.

NNA, srekice and lackygirl like this.
  9. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Моето синче е 5 недели, навечер едвај 2ч врзува, некогаш на саат станува, па саат најмалку го заспивам, а денски на града заспива го ставам во креветче и не спие повеќе од 15мин. така да биди среќна мајка :)

marchi-cool likes this.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Постои ли и друго бебе што неќе во количка? Или ние сме единствени?? :?: |( сериозно. Или па рано ни е... 7 недели денес јас па се изнарадував најубавото време ќе го фатиме - џабе! Само во раце и тоа во двор. Од капија подалеку два пати до школо кај големото да го земеме и двата пати се откорна од вриштење. Враце ок е. (facepalm) ќе цркнам дефинитивно. Единствена утеха ми е - до количката е треба да ја сменам.:(

Last edited: Oct 2, 2019
    NNA and srekice like this.
  11. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Може ли да споделиш слика :) и јас сум за купување... и колку пари го зема, од каде...

12. Presrekna

Presrekna Популарен член

Денес точно 6 недели

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ако го прави ова од скоро, минува низ скок.

lackygirl likes this.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Скок, исто поминавме, сега ближи 10м и се полошо е, спиење ноќе со станување премногу пати, со плачење, гладен не е од 8 месеци е со 3 оброци плус цицаше кога сака. Цели 10 месеци истото е кај нас, нема спиење. Не е гладна не се грижи, штом си полни пелени во ред е .

NNA and Bupalu like this.
  15. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Ние за два дена 40дена
    Ние во петок 40дена правиме, камо да ми спие мене 4ч :( повеќе од 2ч нема сврзано, а преку ден спие на града а штом го спуштам во креветче се буди одма.

Presrekna likes this.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Да те утешам 10месеци се молам да врзи барем 4ч, не и не се полошо е....

NNA likes this.
  17. hub

hub Истакнат член

Мајки
    Кога дававте д3 и к1
    А кога омега
    Мислам сабајле/вечер..

18. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Леле (facepalm)

19. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Ne si sama.. se zalec tuka 2 meseca hahaha... 30 000 ja plativ srce me boli.. staj a ubtoa kako korito vriste piska nozi kreva mislis ke skokne od nea. Site u nas gledaa od sto rikase i zaogase. Dali period bese ili nez so
    Ama ne ja staiv pak i da izlezam... Bolna legnav mislam zas ne ja saka a tolki mn mo e ubava so merak ja plativ. I na kraj zakluciv deka ne saka da leze na ramno. I go staviv transporterpt na kolickata raat sme. Si gleda ke zamize ke se uspoe pak ke stane ni a ni b... vo toa i ja uspivam... a za toa del kako korito jok. Probaj smeni vo transporterot staj a. Ne davaj pari za kolicka pak. Ima deca i ato syvarno ne sakaat kolicka nekoi krevetce i sl. Zalam sto porano ne probav so transporterot, da imase nekok da mi rece smeni go so dr del. Mesec ipol od doma ne izlegovme radi toa sto vristese so kolicka mislev deteto mi e domasarka haha. I jas kp tebe se raduvav za da izlezime ubavo vreme velo leto doma.. puknav mislam.

marchi-cool and NNA like this.
  20. srekice

srekice Популарен член

А заш
    А зашто и омега сега? Тие после 12та јас почнав.Давав пред бањање навечер пошто ми стоеа на даска за пресоблекување да ги гледам инаку заборавав