Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.528
    Допаѓања:
    184.260
    Па засвежи и овде.. еве денеска 22 степени, а викендот имаше 30. Овие денови ја чував по тенки шпикозни само, ама утрово ми пристуде па и облеков и боди на кратки испод и чорапчиња.. Капче немам ставено, ама се помислив оти и таа малку косичка што ја имаше и се изретчи ептен и само главчето не и е заштитено па си помислив да не може и студи таму..

Почнаа дождовите и автоматски влажноста на воздухот се зголемува многу, и кога е така делува за некој степен посвежо. Ама пуштам јонизатор и за намалување на влажноста и кога тоа работи испушта топол воздух и прави фина атмосфера, ама јас сум активна, а бебе почесто лежи па се си мислам ладно да не и е.. :tmi:

А за надвор под тренерчињата и облече нешто плус? Или ќебенце можда над?

На Lolipop23 и NNA им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    кај нас во моментов 12 степени

На Poklonce, Мариаа., NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.528
    Допаѓања:
    184.260
    Аиииии :D
    Абе овде е секогаш потопло, може мене пак хормониве ме зезаат со ладни бранови по телово што осеќам.. :|
    А какви се тие двослојни боди? Ја само обични имам..

4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.686
    Плишани шпикозни сега , па и додатно ќебенце , немој мајка премногу е тоа , плишани тек у зимо ептен ладно и тоа за по надвор , греота е ќе се претопли

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Ако не сте надвор (а и да сте, не е ладно кај вас), не ја покривај главата, преку неа бебињата ја регулираат телесната температура. Ако има капче внатре, може да ја претоплиш. За надвор, ако има ветер, слободно стави и капа, може и тенко ќебе за покривање.

На Coco31, Мариаа., duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Дома шпилкозни/пантолонки/тренерки тенки, чорапчиња (ако не се шпилкозни), боди на долги и денес облеков тенко елече од горе као да има два слоја кај мешето. Капа дома во никој случај не ставам. Јас не ставав на зимско бебе во најголемата зима не па на ова. За надвор денес пример би ставила капче и подебелки тренерки. Не притоплувам дома за бањање, ама сепак тоа не е за дискусија зашто секој дом е различна приказна, некој поладен некој потопол.

7. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Ете ако не си приметила дека е настинато, тогаш останува на тоа дека му било ладно.. стопли му го стомачето со топла пелена, термофорче и облекувај го малку потопло сепак веќе летото ни замина.. ни дојде студената есен малку порано...

8. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Прочитав пишав ама не сум испратила па ајде пак од почеток :$ тука сме и не сме знам да отворам да прочитам но штом решам да пишам малата се активира и толку од пишувањето.
    Времето пребрзо лета како вчера да беше кога незнаев што да и правам а еве сега со овој пост се одјавувам и од тука :)
    За превтувањето тоа одамна го прави тежок и е рикверцот, само неколку пати се има вратено сама ама ке се научи. Од 5 ипол месеци сака сама да си седи и сама научи да си плуска со рацете :clap: душа.
    Вкусови почнавме од пред 2 недели и до сега имаме пробано морков, компир, тиквичка, јаболко, круша па правиме и комбинации од нив :)
    За запче баш синоќа приметив две долу дека и пробиле и сум многу хепи :inlove:
    И така растиме пополека од ден на ден нови работи изведува само нека се живи и здрави.
    Поздрав до вас и до нашите другарчиња ве гушка Бисера :hug: :l:

На Ringishpil_, Flower123123, Emma2 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.050
    Допаѓања:
    108.778
    Кај нас е 19 степени , залади времево веќе, баш помислив клима да пуштам ама ајде викам рано е. Дома е уште пријатно , топличко , па сега за сега се може се уште без греење.
    Јас ја облекувам во боди по кратки, шпихозни , чорапчиња. Минатите денови кога ја облекував во плишани шпихозни се потеше кај главчето, сега за сега во потенки ја облекувам.

На ***Bony***, Coco31, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мене ми е многу ладно јас ја вклучив климата на 25 и така си стое. А за облекување моментално носе чорапчиња, боди на рамки, блуска на долги и памучни панталони :lol: немој да не замрзне :D

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Здраво мајки. Се надевам што побрзо ќе се придружам кон групава, ја ситнам и 38 недела..
    Бидејќи не добив одговор во темата Доење, сакам да Ве прашам дали од кога ќе се породам да продолжам со Фембион 2, или земате други витамини?

Исто така ако може да ми препорачате чај кој освен за млекото би помагал и бебето да нема грчеви (некаде прочитав дека постои такво нешто).

Ви благодарам и убав ден :inlove::hug:

12. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.053
    Витамините што ги пиев во бременост ги пиев уште 5 месеци од кога се породив.

На NNA и Larahappy им се допаѓа ова.
  13. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Јас само го допив фемибионот и не продолжив а за чај многу ни помогна лактамикс на бекутан многу е добар бар за нас беше така :) со лесно

14. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Можеш да си продолжиш со тие што ги пиеш,а и не мораш. Јас продолжив да ги пијам истите што ги пиев во бременоста,додека да ги дотрошам,па не пиев никакви,па после 3,4 месеци пак почнав да ги пијам,демек косата да не ми паѓа,ама секако си паѓа.

За чај,јас земам од билна аптека,чај за доилки, ги намалува грчевите кај бебето и се лачи повеќе млеко. За грчевите,не видов некоја корист,синко имаше ептен грчеви,можеби и ги поублажувало (какви ли би биле без чај :x), а млеко имав мнооогу. И по обичните аптеки има,ама јас не сум купувала таков,кои користеле нека ти пишат.
    Чајов го пиев до 8 месеци,ама до 6 ни траеја грчевите (facepalm)

15. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    9.862
    Во бременост пиев провен прегненси, продолжив со истите еве втор месец. Чај за доилки пиев хумана едно пак.испив и толку. За грчеви незнам дали помага, истовремено н бебе давам и капки, а за млеко имаше ефект од него.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    226
    Ние живееме на приземје и домот е ладен, јас носам плишени пижами, а не па тој :) до вчера беше ок но денес е поладно, а и се зависи во кој крај на земјава живееме :)

17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.686
    Ладно е и кај нас да , али не до толку , се зависи дома колку ви е °C e сега ако е 15/16° дома , ок ваљда би било за плиш во октомври ама за околу 20° домашна атмосфера :x
    Ипак ти си знаеш најдобро , нема љутиш , само совет уз минување у темава беше ова :hai: :f:

18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Ооо па кај вас е доста потопло, кај нас околу 15тина степени беше денеска. Под тренерките имаше боди на кратки и чорапчиња (денес прв пат и облеков), а капче и ставив бидејќи ја шишавме лустер и голо и е главчето, а и ситно врнеше. Ја шетам во раце, не во количка и активна е си мрда, да би била во количка и да заспие би ја покрила со ќебенце.

На NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Општо прашувам, зошто бебиња се шишаат лустер ?

20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Јас ја шишав бидејќи не и беше рамномерна косичката, од страните покрај ушињата и позади на тилот и опаѓа и почна да и расте нова, а на врвот и беше доста подолга и виткана (ставив слика во темата, не знам дали си ја видела), па најмногу за да и се изедначи. :) Син ми на пример не сум го шишала лустер.

На NNA, Мариаа. и slavica999 им се допаѓа ова.