1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Абе срце, муабетот е дека останува и на лајчето, не оди скорз цела кај бебка. И затоа или директно или по две капки како демек една за бебка и една разлеана во лајчето :rofl:

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    1570539043897269827587.jpg Ги има некој користено?

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    се наоѓа и те како. Рацете ми требаат за работа

4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Моето не го сака ама ич:rofl:

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Исто викав како тебе во 4ти и 5ти. Од тогаш до сега не е симната од кенгур ќе преврти и кај тебе после месец дена.
    Најискористена ствар до сега за надвор шетање. И многу практична да не се претовараш со количка.

Нека помине месецов пробај пак и ќе видиш дека ќе го сака. Меџик :)

На Emma2, NNA и Ednostaven им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Марчи кој ти кажа дека фонтанелата треба брзо да се затвори? Ако се затвори пред време мозокот нема каде да расте. Тоа што бебињата ги прегледуваат на фонтанелата е баш поради тоа да не е затворена порано од што треба. Задната се затвора порано, на 2 месеци, а предната на возраст од 9 до 18 месеци.

За Бејбитолот уште нешто ќе искоментирам: иако велат капсулите се попрактични за употреба, демек точната доза од 400 единици ја содржат мене секогаш ми останува по малку во капсулата, а плус и прстите ги измрсувам целите, значи има загуба многу. Со Вигантолот и капнувам директно во уста, таа штом го види шишенцето си зинува убаво и сум сигурна дека си ја примила потребната доза.

Едит: Вигантолот може да се дава на лажиче ама заедно со млекце или со храна, така има помалку загуба. На син ми кога еден период одбиваше да ми отвори уста му ги капнував скришно на лажичка со мед, така остануваат на површината и целата доза се прима.

Последна измена: 8 октомври 2019
    На thinkerbell, Emma2 и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Дај Боже.
    Завчера ја ставив,кога врисна жено:@ сум го пцуела мм што го купил.Мајки шајки летаа.
    Инаку,подлогата пијано ја обожаваааа:mm:

На Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Баш така како будала на почеток ќе вриска оти нова позиција, плус нагмечена, седи, од друга перспектива гледа за која мозокот сеуште не е подготвен и затоа плаче. Се плаши од тоа се.

Набргу се тоа ќе се смени.

Денес ми текна на твојата подлога кога го видов обрачот околу врат :)
    Супер!

На Emma2, NNA и srekice им се допаѓа ова.
  9. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    @FreeMind до која возраст се користи кенгур? Имав два но ни еден не ми чинеше- беа од ефтините и на еден му се скрши дел, другиот каишите не му беа исти. Сега порачав за повојница да ми донесат убав ама бебе е 5+ и не знам дали ќе го искористам воопшто.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Една дилема ме мачи и ми треба ваше мислење. Бебе неќе да смисли на стомак и колку и да се обидував џабе... До ден денес 5+ не сака. Проблемот е што кога ќе го ставам на стомак тој не може да се држи подигнат на раце. Дополнително, не се врти ни од грб на стомак (обратно не ни спомињам). Инаку е цврсто бебе, држи глава од неполни 2 м, веќе сам седнува во 90 позиција. Го фаќам за раце и сам се дига со цело тело и стабилна глава. Сакам да кажам дека не е мекуш и млитаво бебе. Ама ете ова горе не го прави. Има ли простор за грижа и да закажам ортопед?

11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Кенгурот треба да е ергономски и квалитетен пред се поради сигурност. Моево е 8+ и 13 кг и долга 77цм моментално. Ќе ја носиме додека се може ваљда до проодување после ќе сака да оди, но кенгурот секогаш ќе биде при рака ако ја мрзи да оди.

Не го седнувај на 5 ќе му направиш штета на грбот и рбетот. Оно не сака да седи ти сакаш да седи-ми одговори педијатар кога на 5+ и реков дека сака да седи. Од 8+ седат стабилно дотогаш остави го на стомак али анимирај го и играј го да не плаче. Ниедно не сака на стомак али мора за да ги ојача мускулите и да почне прво да се врти, па да лази, потоа да седи и да оди.
    За да се врти мора да ојача мускули инаку како би се свртел.

Нема простор за грижи секое бебе е различно ако е машко покасно се врти, али ставај го на стомак за негово добро.

На Lolipop23, Emma2, Ednostaven и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Не навистина не го ставам да седи, цело време го враќам назад при секој негов обид. Али од позиција 45 тој многу лесно и без потешкотии седнува до 90. Мене главно ставањето на стомак патронажната ми го поврзуваше со лазењето и кога виде дека не сака ми прокоментира само дека ќе го прескокне лазењето и право ќе прооди. Ама тоа што не се држи сам на стомак ме загрижува

13. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Дечки, да прашам за екстра мали беби - патронажната ми рече уште нема потреба да ја креваш да ждригне после јадење. Бебево е 2200, цица по 10-15 мин на двете гради па ако продолжи да отвара уста или да плаче даваме дохрана зашто мн мала ни рекоа дур качи барем 2500. Е сега, јас приметувам дека има гасови цело време (ги крева ноџињата нагоре и си прдка, со кенкање) а некогаш и знае да бљуцне или да фати да ика одма после јадење. Дали стварно нема потреба да ја кревам да ждригне олку мала? Кога треба да почнам со тоа? И како да го правам тоа без да ја расонам? Обично ми заспива одма после јадење...

Инаку сме 12 дена, родена во 35+2.

14. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Вигантол за кое пакување од Бебитол се? Да знам нареден пат да не давам 700ки за џабе , ако може да се помине со поефтино. Сега сме месец и половина и ги користиме Д3+К1 и Дха Омега

Прикачени фајлови:

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа е добро што го враќаш.
    Целата мускулатура е така склопена да една група на мускули потикнува друга и во соработка со развојот на нервен систем доаѓа до можности на бебето за движење.
    Пробај една недела ставај го на перница на стомак и тропај му со играчки фронтално над глава ќе видиш напредок. Немаш потреба за грижи чим самиот се крева со стомачни мускули на 90. Перница од оние тврди за на софа или за доење стави му ја под гради.

На Ednostaven и NNA им се допаѓа ова.
  16. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Moite se rodeni 1730 i 2000 i sekogas gi dignuvav da zdrignat. Nema vrska sto se malecki. Vo son gi dignuvav poleka na moeto rame, bez da se rasonat.

На NNA и EvieBabe им се допаѓа ова.
  17. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Жено по дома :D

На ocicka2014, srekice и NNA им се допаѓа ова.
  18. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    леле помагајте со искуства, имаме 5 месеци, до пред месец ипол бебево си спиеше супер и јас бев наспана мајка, овој месец ипол значи ни ноќе ни дење не заспива убаво, не бајачки незнам више што не пробав, ноќе се буди и преку ден одвај саат време заспива

19. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Е баш ќе завршиш работа со бајачки...

На ocicka2014, Spidy, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Вигантол се замена за Д3, пакувањето десно на сликата.