Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    226
    И мене не ми ждригнува, се успива на града и неможам да го будам оти едвај заспива :D
    Ќе пробам така и јас може ќе си презаспие мирно, па и јас да поспијам. :)

На Presrekna и NNA им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Јас одкако ќе заспие на града го кревам на рамо го потпирам и нишкам по малку да не се разбуди,некогаш ќе ждригне некогаш не. Ако ждригне може и 3-4 сати ко ништо да спие ако не ждригне му се враќа се врти гњави... Некогаш па го ставам на повисоко на перниче за да му слегне млекото. Некогаш прифаќа да спие така некогаш не па веднаш тргам перница.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    226
    Јас му имам ставено под душече аголна перница и цело тело му е подисправено ама исто и на рамно истото. Ќе почнам да го исправам и јас после подој (после како ќе го заспијам Господ знае:D) инаку дај боже да ми спие подолго штом ждригне, вечерва баш ќе пробам.

На marchi-cool и Presrekna им се допаѓа ова.
  4. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.907
    Бебе е 17 дена. Папчето му падна пред 6 дена. Имам една дилема околу пелените. Дали уште да ги виткам под папче или може веќе нормално да ги ставам. Неколку пати има пропуштено пелена па незнам дали брзо земав 2ка или е од тоа што ги виткам. :?:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Не знам зошто не ми стигнало известување за мислењево.
    Јас го имам на Chicco, close to you. Го зедов од Енци Менци пред 2 ипол години. Квалитетен е многу, ергономски е и за бебето и за оној кој го носи, ножињата се во правилна положба, не боли грб и рамења.
    Но, многу е комплициран за местење, многу каишки има, дури се намести човек 3 пати ќе се препоти. Со синко го искористивме, бев свикнала да го местам, а и тој штом видеше дека го вадам почнуваше да се радува. Со ќере пробав 2 пати и бидејќи имав заборавено како се мести бебе се скина од плачење.
    Еве го на слика:

На Emma2, FreeMind, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас овој го имам.Малава не го сака засега 675909500v_2.jpg

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И јас го имам тој како на @srekice, многу лесно се мести/вади детето сам.

8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Кажуј како да го засака

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Колку месеци сте? :)
    Мојата беше воодушевена надвор кога ја извадив, незнаеше каде попрво да погледне.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас дојам полулегната полуседната како да објаснам. Со две перници зад мене после само на рамо го кревам пополека и ако ждригне супер ако не... Знаеш што следи

На Scorpion91 и NNA им се допаѓа ова.
  11. Ива Јовановска

Ива Јовановска Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Мајки продавам на "Авент",електрична пумпа за измолзување, многу малку е користена, под гаранција е.

12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Денес влезе во 5ти месец:D

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Охо, касните дури :)
    Поедноставно е со кенгур, ама од кога почна да седе во количка ми е раат грбот:D

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  14. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Нема потреба веќе да ги виткаш. Затегни ги убаво за да не пропуштаат.

На NNA и kitty.m им се допаѓа ова.
  15. Frosina374

Frosina374 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2018
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    55
    Бебе е 2+ цица редовно но често знае во текот на денот да цица и да плаче на градата не знам зошто така прави да не го боли нешто дали има некоја со слично искуство?

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.305
    Иначе чиста е малава, ама диши ко да е полна со секрет. :doh: Додуша вчера и денеска е подобро и помирно спие.
    Ноќеска прескокна подој и градиве утрово мислев ќе ми експлодираат. :worried: А 2 пати станува. Со првиот скок се поремети ноќта, стануваше на пола саат - саат, сега со вториов скок се врати на старо, па станува пак 2 пати.

Вие што сме генерација, крварите ли уште? Престанавте ли? Бевте ли на контрола? Ја уште имам по неколку капки неколку пати на ден откако 2 дена ќе немам воопшто. Пукнав.. никако да се доцедам... :|

На Lianna Anna и NNA им се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас и ти сме некој ден разлика.
    Крварев точно 45 дена. Сега веќе немам ништо.
    Бев и на контрола уште додека крварев зошто имав обилно неколку денови. Се е океј.
    Уште стомаков да се врати во нормала чекам:D

На NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  18. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас крварам уште, ако можам така да го наречам, зашто последниве 3-4 дена не ми е црвено како добиено туку некои кафени нијанси; де темно кафени, де светло кафено чудни некои бои. Дали е ова нормално, дали и вас ви беше вака? Инаку денес ми е 16 ден од царскиот.

@Yowannty кога ти надојде убаво млеко после царскиот и дали нешто посебно правеше/пиеше/јадеше? Јас имам млеко од прв ден во болница ама дојам на 2.5 саати и гледам дека не и е доволна мојата количина за толку кратко растојание меѓу подоите. Одмолзувам за да стимулирам, ама откако ќе ме исцеди она, едвај 20мл вадам и после и тоа и го давам и пак продолжува да отвара уста :( Пијам 3 вида чаеви за доилки, вода, сокови од јаболко и боровница, млеко чат пат. Само не јадам мн и не сум наспана баш...

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.785
    @Yowannty првово дете до кај 4ти месец така хрчeше , не се грижи , штом и два пати си ја носела на лекар , сигурна си дека не е ништо друго.
    Јас овие денови забележувам мрсулчиња некои внатре - и свири носето и со ампулите со солена вода успевам да ги извадам. Се надевам не е некоја настинка :worried:

Туку ноќва ме остави без спиење , сакаше да `виси` на гради - па ако ја ставев во креветче одма почнуваше да плаче. Ме разбуди три пати - последниот пат стана во 4и30 и заспа во 6 часот - очите толкави и беа отворени како да е ден ,згора на тоа штотоку ќе заспиеше слушав дека кака па ми беше жал да ја оставам така и додека ја пресоблекував пак отвори очи..и тоа два пати во рок од саат ипол :doh:
    Сабајлево исто ја гледам , раздразлива , некој кога ќе ја земе во раце мисли ќе и даде да цица (facepalm) не знам што и е денес , дали е некој скок :?: прееска исто не сакаше нигде да спие и на крај ја заспав во количка шетајќи низ собата

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.305
    @EvieBabe јас имав млеко уште одма во болница, ама ми надојде повеќе по неколку денови, не знам точно, мислам на една недела точно дека беше.
    Храната нема врска со млекото, јадеш за тебе, оти тебе ти треба сила, а доењето многу исцрпува. За млекото течности, најмногу вода.
    Јас имам многу млеко, не се одмолзувам, пробав неколку пати, со мојата пумпа ни капка не излегува, а млеко ми цури од градиве, нон стоп менувам влошки за гради, не знам веќе колку пакетчиња имам потрошено. (facepalm) Пијам само пиво за млекото, поточно радлер. Пијам 2 до 3 пати неделно по една лименка, и секогаш кога ќе се напијам градиве ми се полнат повеќе од нормалното.
    И подобра стимулација за млеко од самото цицање на бебето нема. Секогаш кога ќе ти побара давај цицка. :)

На NNA, koritsaki и EvieBabe им се допаѓа ова.