1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Мајки денеска сже 3 дена во 4та недела има ли некој скок значи бебе денес премале од плачење. Давам Рекол капки за грчеви еве сега ќе и дадам да видиме дали ќе биде мирна вечерва, ама денес буквално цело време додека беше будна плачеше

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас не крварам веќе, до 45 тиот ден имав исто како тебе малку и тоа еднаш до два пати на некои 2-3 дена. Еве на 14 ти ќе правиме 2 месеци ама мене ме загрижува што уште не ми дојде циклусот. Со првото после 4 недели ми дојде сега еве абер нема.
    Ја повикувам @Leo-nora на рапорт зашто мислам дека мене ми почнаа маките за кои таа се жалеше.
    Леле женички абе значи не верував дека сум олку паничар. Со првото имав маки со грчеви од крај на 1ви до крај на 3ти месец и поднесов некако ама сега мислам дека умрев. И тоа од плачење од само неколку сати. Ми се тресат раце сеуште. Не знам што. Му беше ама мислам грчеви. Дадов чајче едвај го испи бидејќи не умее баш од шише да пие. Ама колку толку. Сега се смири и спие ама јас сеуште се тресам

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    18
    5 месеци бебе. На доење беше 3 месеци,сега е на АД. Од 2 месеци почна да не кака редовно. Има запек. Регулиравме со топломер и клизма. Ни даваа совети дека само ќе се искака,да го поекаме,да не го учиме така,неуспешно. Пиеше Novalac IT. Почна да кака нормално. Секој ден,течно. Арно ама почна многу често да повраќа. Не напредна доволно. Сменивме на Humana AR. Почна повеќе да пие и да напредува и веќе не повраќа. Сега има проблем пак со какањето. Се црви,нервозно е,плаче,кенка. Кака на 3 дена ептен тврдо Последниот пат имаше и крвче од напон. Педијатар советува да не менуваме млеко често и кога ќе има мака да пробаме со клизма. Ама не е тоа решение. Неможам да го гледам како се мачи. Плус тоа,почнавме со пробување на вкусови. Уште поголем проблем ни прави тоа. До сега проба тиква,јаболко,круша,слива,дома приготвени. Мислевме од сливата ќе кака,ама еве не.... Има ли некоја мајка со сличен проблем. Нерви губиме.

4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Ставај во неколку капки маслиново масло во кашите тоа помага во какањето

На katerina.femina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    @marchi-cool mila so grcevite imate problem, ili nestp drugo? Kolku meseci ste zaboraviv, mi se izmesaa site so sme tuka nekaden so mesecite

6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Ако веруваш врска немам што мака имаше. Според мене гладно беше цело време раце вуста бута ама ни шише ни цицка фаќаше ваљда раздеазнето беше. Испи само 100 мл чај. Маж ми и свекор ми убедени стомачето е грчеви има. Јас пипам стомачето не беше толку цврсто колку што очекував за грчеви. Бебе пишти па ќе се смири па пак. И заспа. Ноќта лесно ја поминавме утрото супер си беше после пред пладне пак фати да пишти. Се искака зелено. Сега пред малку имаше зеленкаво накај кафена боја. Цел ден скоро спие. Стана накај 7-8 сатот цицаше весело беше после пак заспа. Нема мака не се грчи веќе и не плаче. На лекар педијатарот беше на заминување рече да даваме еспумисан ако има пак мака да се вратиме за сатипол. Една сестра го провери рече лабаво му е мешето сега нема мака ми рече почесто да дојдам. И не остана ум во мене. Сега мирно е се надевам добро ќе ја поминеме ноќта

7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Nezz.. nekoja maka si imaat bebkite ta da mozat da kazat. Jas so mojata auuuu neznam us so ne vidov. Mesec ipol od raganje - ne placese taa piskase, zaogase, lipase po cel den po cela nok. Grcevi imase da no spored mene ne bese cesto,ako dobro se razbiram od toa a mozda i gresam. Lakoma da i te kakp cicase na 20 min i placese pps nekpe vreme mislev gladna e pa davav ad ama ne bese dp toa. Pa sekpe sabajle.u 6 saat stenka napinja ko staro covece.. samo u race, pri sekoe ostavanje pisti. Kenka, ne spiese nikako...pa problem so kakanje abe haos.. i ostaname na toa deka ae grcevi zas koga.ke pocrvenese u faca def.bese toa. I po.preporaka ma sirup od koleska na mm i dadov. Dali bese do sirupot dali bese sudeno do taa den da se maci nezz..ama milsam.raat vidov. Sega.place da ko sekoe bebe ama predhodno vreskase.
    Sega place posle prespivanje nemoze ubavo da se rasoni mize i placee dodela oci otvore i se sveste kaj e.

8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    знам те читав низ темиве,мислам од сите членки то најголема мака виде. Ма мене не ми беше тешко во раце само да знам дека ќе ќути ама никако не се смируваше. Среќа па сега добри сме,да не даде Господ да се повтори. Тешко е,гледаш се мачи а не можеш да помогнеш. Па не може ни да каже што му е и како му е.

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    Апдејт за мојата опседнатост

Имаме висока влажност на воздухот па секое утро ја и бебе сме затнати. На утро и ставам капкам ампула во нос и влечам со аспираторче.
    Ноќеска заборавиме да го вклучиме сингерот за да влече влажност, па утрово беше повеќе затната и и извадив од нос повеќе од претходно.
    Арно ама, еднашка забуфта како да има секрет на грло. Иначе кашла суво. Не дека кашла, туку оти е лакома па често и залетнува кога цица, па кога ќе се накашла е суво, нормално, а сега не делуваше така. Испаничив, одма и свртев на педијатарката. Таа ми вели најверојатно и се спуштило од нос, оти се случи баш откако и стаив од ампулата. И чим цица редовно, нема температура, нема простор за грижи. Ми рече ако е нешто, ќе одбива да јаде. Ама да ја следам па да и се јавам пак попладне.

Пукнав со опседнатоста за крчкањето нејзино. Не јадам, не спијам, очите само во неа ми се, и само се нешто анализирам. :tmi: 2 пати ја носам на доктор се е во ред, ја пак не можам да престанам да се опседнувам. :|

Се нервирам и што кака зелено. Недела дена веќе. Не е секоја столица зелена, ама пола од столиците и се зелени. Докторка вели дека е нормално, ама јас кога ќе видам зелено, утробава ми се превртува ми се чини.... :bug:

На Makedonka007, NNA и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Само ве читам и учам нешто од вас пред да ми се појави конкретниот проблем дома... Знам дека зелените каки ги имаше на почеток и после доаѓа нормалната, “сакана” жолто златна кака ама што уствари значи ако се врати после пак зелена? Зошто се нервираш? Чисто да знам :)

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    Околу зелената кака конкретно се нервирам за џабе. Знам, јасно ми е ама ете пак се нервирам што не е како претходно. (facepalm)
    Иначе може да е симптом на настинка, или ако му е ладно на бебето, се јавува и кога бебето има грчеви, или ако подолго не е сменета пелената бојата оксидира во зелено, или најчесто скоро во секој случај кога е зелена е ништо од тоа и едноставно е зелена, и е сосем нормално. 2 пати неделава ја носев на педијатар, и се е во ред.. си јаде нормално, полни пелени, расположена си е, ама ете кога ќе видам зелено се нервирам. До мене е. (facepalm)

Последна измена: 13 октомври 2019
    На NNA, EvieBabe и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.190
    Бре, како јас да се читам. Скроз истото. И носето и поткашлување и понекад некоја зелена столица.

Мене педијатарот истото ми го кажа. Цица, не одбива да јаде, нема други потешкотии, ништо не му е, нормално е. Од физиолошкиот и на мое бебе изгледа му се симнува надоле, па после ми поткашлува "влажно" како со секрет. По некое време, станува се нормално и диши убаво без крчкање. Па после пак крчка. Ама јас и мојата паника. (facepalm)

Го слушам на уво јас на грб и напред, чиниш сум доктор. :rofl: И нормално дека не можам да проценам дали има или нема ништо. Убаво реков да си купам стетоскоп. :devil:

Јас добив совет тука да не аспирирам, ама се јавив и прашав плус. Немало потреба. Ама сепак мислам дека нема да издржам и ќе го носам пак на слушање. (facepalm)Оставете ме да паничам. ]:)

На TeddyGrey, srekice и NNA им се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    По читањето овие два месеци низ темава нас ништо не ни е нормално а уствари се нормално. За се што сум прашала општо секаде сегде сум добила одговор "нормално е" е како?? И да кивне е нормално и да се накашла и зелена кака жолта кака и да шмрчи е нормално и да има затнато носе е нормално и да му тече е нормално и да од 24 часа 20 да ги спие и од 24 часа 20 да не ги спие.... (facepalm) :|

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    Лиана исто! Исто скроз. :tmi:
    И спуштам уво на гради, а јас сум таков лаик од медицина што буквално џабе го праам тоа, не знам што очекувам дека ќе увидам. (facepalm)

И знам значи се информирав за ампулите, на нив стои да се дадат непосредно пред цицање, откако ќе се дадат да се чува бебе легнато 10тина секунди, а потоа да се исправи, односно земе во раце. Замисли се јавив на доктор само за да ми објасни зошто пишува така на кутијата. (facepalm)
    И ми кажа дека после капките секретот се слева дел низ нос, дел низ грло. Па она што ќе се слее низ нос се вади со аспиратор, а она низ грло со цицање лесно ќе се проголта и со каката ќе се исфрли надвор.
    Ама не. Ја морав пак да паничам и да и вртам во недела на утро. :headbang:

Ако издржам денеска да не ја носам на слушање, утре сабајле гарант ќе биде.

Најсериозно и јас размислувам да си купам стетоскоп и да ѕирнам онлајн некое курсче, инструкции некои за диши-диши иначе маф работава. :headbang:

На TeddyGrey, Lianna Anna и NNA им се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас стетоскоп имам од апаратот за мерење притисок и замислете дури го користев додека бев бремема со намера да го "наслушам" плодот како дише како му чука срцето. (facepalm) и не не е стетоскоп за мене. Исто како вас го наслушував првото дете. А дека ќе слушнам мислиш којзнае што ќе откријам (facepalm)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Исти сме. И за крчење и со зелени столици.
    Последниве три дена се така ми кака. Цело време размислувам нешто зелено да не сум јадела,јер одма со паники ќе почнам. Ама мислам дека му е од грчевите.
    За крчењето веќе ич не се нервирам. Насабајле кога ќе стане како некој стар дедо е,баш така дури и се накашлува ама тоа е онака некое мангупско кашлање повеќе:D
    А кога влечам нема ништо,само по некое суво мрсулче.

Пошо сме генерација,ваљда се ова е нормално.

Едит:
    Ја да прашам дали смее бебе да спие по релаксатор по саат ипол?
    Преку ден почна само така ми се успива.

Последна измена: 13 октомври 2019
    На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    И јас пробував со стетоскоп да чујам срце во последните месеци, зашто пишуваше на интернет дека може - а и домашен доплер имам па си ја слушав цело време од кај 12-13 недела :lol: Ама добро, фобии од претходен мисед не се заебанција :$

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ма и од радозналост :lol:
    Сакав да прашам нешто. Секако бебе на млеко има течна столица. Е сега не ми е јасно како "докториве" проценуваат дека е пролив? Дете здраво право без симптоми на болест.... Како тоа да знам дека навистина има пролив?

19. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.190
    Па не сме ние сограЏанки за џабе. :D
    Со стетоскоп сигурна сум дека ќе одам левел погоре паника. Оти пак нема да знам да проценам, та дури и ќе измислувам нови дијагнози. :x Не знам што ми е.

Јас вака у теорија демек се си знам. :) И џабе, пак имам опсесија. Се мислам да пробам денес, после физиолошки со аспиратор дали ќе искочи нешто. Ако не искочи ќе мислам дека е на плуќа и ќе паничам. Ако искочи, пак ќе мислам дека е на плуќа и пак ќе паничам. :worried: Затоа и уште немам пробано. Ај ти бар зелено светло имаш за ова, јас не. :|

Стетоскоп е добра ствар, ама да имав слух за такви ствари, доктор ќе бев. Јес да понекад мислам дека сум педијатар. :rofl:

На Yowannty, Mia Fuentes и NNA им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Ако има 4-5 столици во еден саат, тоа е пролив. Мене така ми беше објаснето кога прашував за малата.

На marchi-cool и NNA им се допаѓа ова.