1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    А кога сме веќе на темава, на колку време менувате пелена, колку пелени менувате вкупно во 24 часа? Јас менувам на секои три часа кога се буди за јадење и најчесто е полна ама понекогаш се случува да не е мн мочкана па си мислам да не претерувам, да не ги менувам премногу често?

На koritsaki, NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Исто мајка. И јас на 3 часа отприлика. Ама ако е какана одма ја менувам, па макар и пред 5мин да ми е последно смената.

На Flower123123 и EvieBabe им се допаѓа ова.
  3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Колкаво е бебето. На три часа е сосем ок, но ако не е многу мочано може и подолго.

4. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Исто, баш синоќа, само што ја пресоблеков, се нацица, ја ставив во креветче и слушам, Тррр :D Не ме држеше срце, одма ја извадив, ја измив, ја преслеков.

@supergirlmb бебето има две ипол недели.

На Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.
  5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.785
    А за пелениве да прашам , ноќе кога спијат им менувате ли пелени? Јас да, кога ќе се разбуди да цица и ептен ако е какана , грев ми е да ја оставам така :)

На Magic13, NNA и srekice им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Ако е какано да. Ама само мочани не.

На ocicka2014, NNA, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Дали некоја мајка имала потреба да го остави своето доенче на цел ден, поточно не се знае на колку часа. До сега кога морав да ја оставам малата се молзев, замрзнував и тоа млеко и го даваа. Но, не знам колку млеко ќе ми биде потребно, пошто ќе морам еден ден да ја оставам на неколку часа, а и наредните неколку дена ќе морам да ја оставам минимум по три часа дневно. Прашањето ми е, пошто не верувам дека ќе успеам да измолзам толку многу млеко, дали да пробам да и дадам адаптирано. За какво би се консултирала со педијатарот нејзин. Него доколку сте дошле во таква ситуација како вашите бебиња го прифатиле тоа? За три дена правиме 5 месеци.
    И да не е толку многу важно, не би ја оставила сигурно.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас па и само мочани, цело време менувам на три саати, и дење, и ноќе. Затоа прашав да не претерувам...

На Flower123123, koritsaki и NNA им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Нема потреба само ако е мочкана пелената, само ќе го расониш.

На koritsaki, NNA и EvieBabe им се допаѓа ова.
  10. flowergirl*

flowergirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    76
    Девојки дали сте користеле sab simplex капки или infocolic?Дали може совет околу дозирањето, по кпчку капки и кога се дава.

11. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Ноќе никогаш не сум им менувала, освен секако покакана или ако е цело изводенето(тоа ептен бебиња кога беа им се случуваше). И сестрите во болница ме советууваа да не расонувам и ладам бебе ноќе.

На koritsaki и NNA им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    кај нас се случува 5-6 пати во ден ако претходно еднаш или ниеднаш не се покакал. Затоа да прашам чисто да си знам

13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    секогаш кога е покакано или кога е потполна пелената. Ако не е многу мочкано нема потреба.
    обавезно ако е какно инаку ќе се растрие ќе се вцрвени крај не се наоѓа после а инаку ако не е многу мочкано не. Ама барем еднаш обавезно да не пропушти после ете ти болест. Ќе му состуди ќе се здрви и ќе се думаме што не снашло.

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Дали додека си излезена можеш да се одмолзуваш? Така секогаш ќе собереш за следниот ден. Јас така правев, од замрзнувач земаа млеко за малата, јас во исто време кога би цицало бебето собирав млеко и пак си замрзнував за да има за следен пат. Така истерав цела недела, по 2 цицања секој ден прерипував.

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    @Lianna Anna а зошто не пробаш со аспиратор да извлечеш, чисто колку да знаеш дали навистина е суво. Ја не влечам секогаш кога и ставам ампула, само наутро оти тогаш и двете сме најзатнати. Знам дека не чини ако секретот е сув да се користи, можеш да ја надразниш слузокожата внатре, ама сабајле вадам лигави мрсулчиња на пример. Кога ќе исчитам полесно дише. И ја мислев дека е сув, ама на утро и не е баш.

Пелени менувам зависно од ситуацијата. Некогаш е повеќе мочкана па и на 2 часа и помалку, иначе во просек на 3. Каканите ги менувам одма, а и често знае да се искака само што сум сменила пелена, па секако одма менувам.
    Менувам и ноќе. Лесно презаспива па не ми е проблем. :) Заспива околу 10 и се буди околу 4.. па најчесто и кака кога ќе ја стаам на цице, па менувам.

На NNA, Lianna Anna, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Не бива никако, не можам да ја носам елек со мене, гломазна е. Можам само рачната а со неа ептен малку можам да извадам колку да си олеснам. И секако нема да има замрзнувач таму каде што треба да одам. Жими мајка е работава.

17. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.190
    @Yowannty Пробав пладнево. Не излезе ништо. Не знам, добро ли е, лошо ли е. :worried:

Е сега не знам дали да пробам пак или нема потреба. Веројатно е второто, ама не јас, паниката прашува. :rofl:

Иначе, пелени менувам на 3 часа, зависно од ситуација и на помалку. Какани менувам веднаш. Преку ноќ не менувам, освен од причини кои погоре се наведени од членките.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Дај и ад зошто да не и дадеш.

Пробај како ќе го прифати додека си дома. Моево еве месеци не прифаќа никакво друго млеко. Кај други прифаќа ад. Пробај додека си дома да и дадеш. Чим пие од шише мислам дека ќе нема проблем.

На Someday и Мариаа. им се допаѓа ова.
  19. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.151
    Мајки здраво итно ми треба помош, почнува да ми се прави херпес на уста, цел живот мака мачам со херпесот ама сега ми е страв за бебка, има 2 месеци и ја дојам, прашањето ми е што смеам да мачкам, како да спречам да и го пренесам вирусот, дали може да се пренеси преку млекото??
    Леле луѓе златни ќе излезам од кожа, како ќе издржам до утре да звонам по доктори, знам можи да биди фатално за бебиња под 3 месеци... :worried::worried::worried:

20. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Вие што не менувате пелени преку цела ноќ ( добро освен какање) кажете ми во колку саат последната ја менувате 8-| :mm: :^) :$