https://www.press24.mk/video-kako-bebinjata-go-gledaat-svetot-okolu-sebe-vo-prvata-godina Овде можеш да видиш во кој месец како гледаат бебињата. Дај му и на матичниот да види, да знае за друг пат
Мамички како спијат вашите малечки од месец и пол. Мојава од когај е родена само спие во раце заспи отвори очи а штом ја легнам одма почнува да мрда и станува никако да се успие
Кај мене скоро два месеци е , во раце ја успивам само ноќно време ако ми се расони додека и менувам пелена, ќе го занишкам и толку. На почетокот штом заспиеше, ќе почнат рачињата да се опуштаат се штрекнуваше, се плашеше, па затоа почнав да го повивам со тетра пеленка како порано што не повивале нас. Пробај штом заспие веднаш повиј ја , раат ќе бидете и двете , тоа осеќа близина сигурност дека допира нешто со рачињата , затоа е поспокојно.
не велам дека не си во право. Баш за витаминот К читав непосредно пред да се породам што е и каква функција има. Е сега тоа дека општо правило до 3 месеци да се дава тој витамин не знам баш оти тоа сега е воведено а така не беше пред 6опол години бидејќи немаше таква комбинација а исто и братучеда од мм пред 5 години користеше капки кои не беа во комбинација со К витаминот. Еве не знам може не сум во право. мене па патронажната сестра ми рече ко ќе ја прими BSG вакцината 60 дена после тоа да појдам во диспанзер за да отворат картон. Тоа ми иде некаде пред да наполни 3 месеци. Значи ние една веќе прескокнуваме кој да знае,и тие толку стручни. Ќе треба јас денес да си појдам да си прашам оти еве веќе 9 недели направивме. дури од 6 месеци чисто почнува да гледа и јас сум со тој ум,затоа овојпат сменив. А од истото шише давам и по 2 капки на големиот,како што е според упатство. Нели Д е општо добар витамин за целокупниот имунитет,па ајде побрзо ќе се потроши шишенцето
Девојки едно прашање, педијатарот вели дека може чај од нане да се даца меѓутоа сум слушнала од деуги мајки дека не треба, дека ствара гасови па да прашам ии овде. Синчето не сака ни од анасон, ни комбинацијата со камилица и маточина, одвај се лажиме со лажичка малку вода бидејќи е на ад па требало и други теќнпсти да пие.
Мајки моето бебенце сношти спиеше неверојатни 6 часа, за прв пат толку долго во овие 8 недели. Се напив една лименка пиво претходно, за повеќе млеко. Можно ли е да си го опив бебето па да неможе да се разбуди
Нема шанси да се опило Ја чат пат пијам радлер без алкохол, ама според Џек Њуман можеш да го најдеш на фб, најпознат доктор за лактација во светот, алкохолот нема влијание на млекото. Си било фино најадено, чиста пеленка и слатко сонче, па си отспало.
@koritsaki памтиш ли како е овде за вакцини? Дали доктор прво прегледува бебе пред да прати на вакцина, и дали ако има вирус ја одложуваат вакцината? Во понеделник треба да ја носам. За преглед секако сакав да ја носам да и види состојба на грло, ама со вакциниве не сум на чисто.. Праќаат ли за крвна слика испитување?
@marchi-cool ние на 12 примивме и се љутев зашто ме врати тогаш кога отидов на два месеци. Но сега сум и благодарна бидејќи во право беше, треба да се стекнат со имунитет. Сите ќе ги примиме има време. И во иднина ќе одложувам дефинитивно, сега ради рота мора да се оди.
И ја синоќа здрвив чаша скопско па бебе се будеше на еден саат Чекај мајка, во почеток така спијат, па после не спијат
Генерацио помош!! ! Вчера бебе 8 недели. Сите се жалите на неспиење,јас обратно. Не ме загрижува тоа што спие туку тоа што 2 дена слабо ми цица. Плаче плука цицка се врти па заспива. И така гладна спие 2-3 часа преку ден. Ноќе нормално цица, убаво ги празни 2 преполни гради и спие по 5 часа. Од 20:00 стана во 01:00 па во 6:30. Ме плаши ова со цицањето. Да не се одбива???. Некогаш убаво си фаќа И мирно цица но неколку пати хорор. @marchi-cool , @Yowannty @Septemvri @Мариаа. @Scorpion91 И кој бевме генерација? ?? И да напоменам за 2 недели 550-600 грама сме напреднати
@Presrekna во 2 скок сте. Можеби од тоа е анксиозна на моменти. Може сака да гледа негде ама не може да ти каже. Сега се во фаза да загледуваат наоколу и многу повнимателно да се фокусираат на нешто што ќе им се чини интересно. Мојава на сред доење пушта цицка цела се извртува на грб и гледа во таван. Ако пробам да ја вратам назад плаче, се кубе и гребе, црвенее ко којзнае што да и правам и одбива да цица се тегне назад. И сега така си цицаме. Таа кога сака и колку сака ќе си гледа нагоре и кога веќе не и е интересно се враќа сама на цицка. Пробај да приметиш дали нешто друго сака да праи во моментот што и е поинтересно, не ја притискај за цицка ако нејќе. Таа кога е гладна ќе си плаче за цицка. Чим полни пелени нема простор за грижи. Или ти пробај да и одвлечеш внимание, да ја заинтересираш со некоја тракотешка во повеќе бои и да ја залажеш да цица ако мислиш дека е гладна. Ама јас мислам дека да е гладна нема шанси да заспие. Еве мојава повеќе од недела, скоро две поврзува 6 часа ноќе. И преку ден по пола час/45мин во креветче. А во раце сеуште може и 3 да тера. Периоди им се. Евентуално може и грчеви се.
За пиво и јас сакам да пробам дали ќе влијае на количината на млеко. Во дилема сум да не е штетно Веќе што не пробав и пак нема некоја разлика. Последно зедов Лактамикс чај и пак ништо.
Мајка гледај по пелените, 6/7 да полни во 24часа. Моето па обратно, преку ден цица, а навечер сосем малку ќе цицне и задремува па пак за 2часа се буди. Подобро што цица навечер ете млекцето му држи па си спие подолго.
Да ти кажам , за првата ќерка не ми се случило да настине па да треба на вакцина да ја носам, а пред вакцина никогаш не не пратиле да правиме крвна слика ниту кога била болна , за овие 8,5 години само еднаш и имаа земено крв поради тоа што се сомневав дека има алергија на риба и по мое барање и земаа крв. Дали нешто сега се смениле работиве не верувам инаку ние на 18ти ноември ќе треба да ја примиме првата вакцина
И ние веќе тераме 9та недела , истото го правиме скоро 3-4 дена. Ќе заплаче за јадење , јаде 5 минути,едвај некогаш 10 и почнува да 'ржи, се врти наназад , разгледува, прдка. Друго што прави исто како кутрињата , ќе ги свртам на кај мене сосила и еднаш ќе шмокне и после со јазичето се плази.