Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    https://www.press24.mk/video-kako-bebinjata-go-gledaat-svetot-okolu-sebe-vo-prvata-godina

Овде можеш да видиш во кој месец како гледаат бебињата. Дај му и на матичниот да види, да знае за друг пат :)

На t-sweet, cinderella5 и NNA им се допаѓа ова.
  2. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    @Lianna Anna @maja8 Фала ви женички, што би правела без вас :hug:

3. Кејти

Кејти Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    5
    Мамички како спијат вашите малечки од месец и пол. Мојава од когај е родена само спие во раце заспи отвори очи а штом ја легнам одма почнува да мрда и станува никако да се успие

4. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Кај мене скоро два месеци е , во раце ја успивам само ноќно време ако ми се расони додека и менувам пелена, ќе го занишкам и толку. На почетокот штом заспиеше, ќе почнат рачињата да се опуштаат се штрекнуваше, се плашеше, па затоа почнав да го повивам со тетра пеленка како порано што не повивале нас.
    Пробај штом заспие веднаш повиј ја , раат ќе бидете и двете , тоа осеќа близина сигурност дека допира нешто со рачињата , затоа е поспокојно.

На NNA и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    не велам дека не си во право. Баш за витаминот К читав непосредно пред да се породам што е и каква функција има. Е сега тоа дека општо правило до 3 месеци да се дава тој витамин не знам баш оти тоа сега е воведено а така не беше пред 6опол години бидејќи немаше таква комбинација а исто и братучеда од мм пред 5 години користеше капки кои не беа во комбинација со К витаминот. Еве не знам може не сум во право.
    мене па патронажната сестра ми рече ко ќе ја прими BSG вакцината 60 дена после тоа да појдам во диспанзер за да отворат картон. Тоа ми иде некаде пред да наполни 3 месеци. Значи ние една веќе прескокнуваме (facepalm) кој да знае,и тие толку стручни. Ќе треба јас денес да си појдам да си прашам оти еве веќе 9 недели направивме.
    дури од 6 месеци чисто почнува да гледа
    Screenshot_2019-10-17-05-35-24.png Screenshot_2019-10-17-05-35-49.png
    и јас сум со тој ум,затоа овојпат сменив. А од истото шише давам и по 2 капки на големиот,како што е според упатство. Нели Д е општо добар витамин за целокупниот имунитет,па ајде побрзо ќе се потроши шишенцето :lol:

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  6. flowergirl*

flowergirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    76
    Девојки едно прашање, педијатарот вели дека може чај од нане да се даца меѓутоа сум слушнала од деуги мајки дека не треба, дека ствара гасови па да прашам ии овде.
    Синчето не сака ни од анасон, ни комбинацијата со камилица и маточина, одвај се лажиме со лажичка малку вода бидејќи е на ад па требало и други теќнпсти да пие.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    227
    Мајки моето бебенце сношти спиеше неверојатни 6 часа, за прв пат толку долго во овие 8 недели. Се напив една лименка пиво претходно, за повеќе млеко. Можно ли е да си го опив бебето па да неможе да се разбуди :((facepalm)

На Presrekna и koritsaki им се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.324
    Нема шанси да се опило :)
    Ја чат пат пијам радлер без алкохол, ама според Џек Њуман можеш да го најдеш на фб, најпознат доктор за лактација во светот, алкохолот нема влијание на млекото. Си било фино најадено, чиста пеленка и слатко сонче, па си отспало. :)

На ocicka2014, Мариаа., NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.324
    @koritsaki памтиш ли како е овде за вакцини? Дали доктор прво прегледува бебе пред да прати на вакцина, и дали ако има вирус ја одложуваат вакцината?
    Во понеделник треба да ја носам.
    За преглед секако сакав да ја носам да и види состојба на грло, ама со вакциниве не сум на чисто..
    Праќаат ли за крвна слика испитување?

На koritsaki и srekice им се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @marchi-cool ние на 12 примивме и се љутев зашто ме врати тогаш кога отидов на два месеци. Но сега сум и благодарна бидејќи во право беше, треба да се стекнат со имунитет. Сите ќе ги примиме има време. И во иднина ќе одложувам дефинитивно, сега ради рота мора да се оди.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    227
    Ми олесна, дај боже секоја вечер така да си нане :inlove:

На NNA и Presrekna им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И ја синоќа здрвив чаша скопско па бебе се будеше на еден саат (facepalm)
    Чекај мајка, во почеток така спијат, па после не спијат:D

На Мариаа., NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  13. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    227
    Ма ова моево од коа е родено на 2 саати се буди, сон не видов и ја (facepalm)

14. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Генерацио помош!! !
    Вчера бебе 8 недели. Сите се жалите на неспиење,јас обратно.
    Не ме загрижува тоа што спие туку тоа што 2 дена слабо ми цица.
    Плаче плука цицка се врти па заспива.
    И така гладна спие 2-3 часа преку ден.
    Ноќе нормално цица, убаво ги празни 2 преполни гради и спие по 5 часа.
    Од 20:00 стана во 01:00 па во 6:30.
    Ме плаши ова со цицањето. Да не се одбива???. Некогаш убаво си фаќа И мирно цица но неколку пати хорор.
    @marchi-cool , @Yowannty @Septemvri @Мариаа. @Scorpion91 И кој бевме генерација? ??
    И да напоменам за 2 недели 550-600 грама сме напреднати

На cinderella5, Mia Fuentes, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.532
    Допаѓања:
    184.324
    @Presrekna во 2 скок сте. Можеби од тоа е анксиозна на моменти. Може сака да гледа негде ама не може да ти каже. Сега се во фаза да загледуваат наоколу и многу повнимателно да се фокусираат на нешто што ќе им се чини интересно.
    Мојава на сред доење пушта цицка цела се извртува на грб и гледа во таван. Ако пробам да ја вратам назад плаче, се кубе и гребе, црвенее ко којзнае што да и правам и одбива да цица се тегне назад. (facepalm) И сега така си цицаме. Таа кога сака и колку сака ќе си гледа нагоре и кога веќе не и е интересно се враќа сама на цицка. :D
    Пробај да приметиш дали нешто друго сака да праи во моментот што и е поинтересно, не ја притискај за цицка ако нејќе. Таа кога е гладна ќе си плаче за цицка. Чим полни пелени нема простор за грижи. Или ти пробај да и одвлечеш внимание, да ја заинтересираш со некоја тракотешка во повеќе бои и да ја залажеш да цица ако мислиш дека е гладна. Ама јас мислам дека да е гладна нема шанси да заспие.

Еве мојава повеќе од недела, скоро две поврзува 6 часа ноќе. И преку ден по пола час/45мин во креветче. А во раце сеуште може и 3 да тера. Периоди им се.
    Евентуално може и грчеви се.

На EvieBabe, Mia Fuentes, Presrekna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    За пиво и јас сакам да пробам дали ќе влијае на количината на млеко. Во дилема сум да не е штетно :smirk:
    Веќе што не пробав и пак нема некоја разлика.
    Последно зедов Лактамикс чај и пак ништо.

17. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    427
    Допаѓања:
    227
    Мајка гледај по пелените, 6/7 да полни во 24часа. Моето па обратно, преку ден цица, а навечер сосем малку ќе цицне и задремува па пак за 2часа се буди. Подобро што цица навечер ете млекцето му држи па си спие подолго.

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.787

Да ти кажам , за првата ќерка не ми се случило да настине па да треба на вакцина да ја носам, а пред вакцина никогаш не не пратиле да правиме крвна слика ниту кога била болна , за овие 8,5 години само еднаш и имаа земено крв поради тоа што се сомневав дека има алергија на риба и по мое барање и земаа крв. Дали нешто сега се смениле работиве не верувам :) инаку ние на 18ти ноември ќе треба да ја примиме првата вакцина :)

На NNA, Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  19. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    И ние веќе тераме 9та недела , истото го правиме скоро 3-4 дена. Ќе заплаче за јадење , јаде 5 минути,едвај некогаш 10 и почнува да 'ржи, се врти наназад , разгледува, прдка. Друго што прави исто како кутрињата , ќе ги свртам на кај мене сосила и еднаш ќе шмокне и после со јазичето се плази.

На NNA, Presrekna и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.202
    Допаѓања:
    124.873
    Еднаш месечно се менува вигантол. Така ми кажа ортопедот.