Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не знам. Јас давав се наутро. Уште да мислам по два пати во ден ни фали.

На Coco31 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dayen

Dayen Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    24
    Какви се тие капки само омега? Јас барав само омега по аптеките ми ги даваат д3 +омега, оние што се за над 3месеци и ми велат дека други нема:wasntme:

3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Screenshot_2019-10-18-22-13-45.png
    Ете ги вторите по ред

На Dayen му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.271
    Isto hahaha... ili izrekata na brat mi: u teglo si rasten/a hahahahha

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Има, прашај во друга аптека

На Dayen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    не добив мислење. :| некој со вакво искуство?

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.537
    Допаѓања:
    184.385
    @marchi-cool чим цица и полни пелени, притоа велиш расположено е, нема простор за грижи. Едноставно не можеш да броиш часови на спиење, оти нема правило. Некои бебиња спијат повеќе, некои помалку, некои денови самото бебе ќе биде по успано, некогаш подолго будно, а сега и како растат ќе бидат подолго будни, и повторно ќе имаат денови кога ќе бидат поуспани. Ако му е нешто, ќе ти каже бебе со самото однесување. Ќе плаче, ќе биде раздразливо, анксиозно.. ќе одбива цицка, суви пелени..
    Ти немаш за што да се грижиш сега. :)

На NNA, marchi-cool и Presrekna им се допаѓа ова.
  8. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Една збунета, тазе мама бара совет :)
    Вчера си дојдовме домче, бебе родено со царски. Додека бевме во болница си цицаше на два, два и пол часа. Откако сме дома бара и на час и половина. Педијатарот при испис ми рече да давам кога сака, ама па да не е многу често на саат и пол да и давам? Меѓу другото, од вчера на пладне до сабајлево, има само три мокри пелени. Во ред ли е и тоа?

До првата контрола во понеделник, кој знае уште колку прашања ќе имам....

9. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Давај и почесто да цица, односно на нејзино барање. Премногу е рано за воведување ред за цицање, а и со почесто цицање ќе ти се зголеми лактацијата, цицањето стимулира млекце. Бидејќи си породена царски, подобро е почесто да цица за побрзо да ти надојде млеко.
    Мојава е скоро 5 месеци па уште немаме ред за цицање (а ни за спиење :)).

На NNA и ☁сон☁ им се допаѓа ова.
  10. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Ќе може ли некоја да ми помогне околу скоковите.. Бебче е 20 недели по датум на раѓање, а 18 недели по термин. Во принцип од кога е родена нема сон ни дење ни ноќе (ноќно спиење имаше еден период од 5 саати во трет месец ама толку и од тоа). Последниве 3 недели е неподносливо, спиење едвај вкупно 5-6 саати од 24, плачење, кенкање нон стоп, сака цело време во раце и на цице. На секој можен начин пробувам да ја успијам и џабе, а ако евентуално заспие, се буди за 10 мин. Дали е можеби скок во овој период?

11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Јас би те советувала доколку си бара сама да си и даваш,малечка е за да воведуваш ред. Кај нас некако спонтано одеше доењето беше многу поспан од жолтицата па јас го будев на 2 часа да цица. И до ден денес оснатавме на тие 2 часа.
    Вие сте многу мали,уште нема ни сила да трга,заспива и затоа си бара на 1 и пол да цица. А и е нормален временски интервал.
    А ноќе не ја буди.

На NNA и ☁сон☁ им се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Првите денови давај што повеќе, за да ти надојде млеко. Нормално е да сака да цица често. Пелени би требало да има барем 6-7 во 24 часа, на секои 3 часа менувај за да не се вцрви на газето. Колку повеќе цица, толку повеќе пелени ќе има. Па во понеделник ќе го измерат и ако треба ќе ви кажат што треба да промените.

Скокови се сметаат по термин, значи сте во 4от месец, и тогаш е 4от скок, кој е еден од најлошите. Ама многу работи ќе научи штом заврши скокот. Издржете уште малку и ќе се изненадиш, како ново бебе ќе биде.

На NNA, Мариаа., srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Дај боже да е тоа зошто колку и да трае ќе помине сепак. Мене ми е страв да не биде вака нон стоп, кај ќе ми е крајот, не се издржува

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Кога си имаат мака, често ќенкаат или цицаат, едноставно мора да се издржи. Ако станува сред ноќ и пробува да си игра, јас сум голем поборник за sleep training.

На NNA и *Sara* им се допаѓа ова.
  15. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Фала ви многу на сите, не успевам да ве означам во коментар. Ќе си тераме вака до понеделник. Пелени менувам на три часа секако, само ме збуни тоа што од 6 сменети, во тој временски интервал, 3 беа валкани, другите 3 суви.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Не очекувај дека ке тежат како нашиве пелени на 6м:) оброк и е од прилика 40мл колку може она да мочка:) најдобро со индикатор купи си пелени и ке си гледаш дали мочкала . И гушкајте се:hug:

Ајјј денес ама сум емотивна гледав слики од болница. Колкав бил мал божееее;(. Додека трепнеш пораснале:sweat:.

И прашувај си се и сешто. Јас се сејќавам прашував дали е нормално кога спие да прави како кутре:whew:(facepalm):D

На NNA, ☁сон☁, Мариаа. и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Нас педијатарот ни рече двете капсули како сакаме или едно по друго заедно, или едн навечер друга сабајле, нема значење како ке се даваат. Јас ги давам заедно во првата половина од денот.

На NNA и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Чинам иста возраст ни се бебињата. И ние сме осумнаесет недели, скокот си го прави своето. Уште една недела имаме мајка, издржи :D

Инаку мали се подава да седне. Играчка снима неколку секунди и ја граба, па ја префрла од една во друга рака. Целосно и многу лесно се врти од грб на стомак, и глава на страна става и така си лежи. Се научи и да гушка  дури и играчка една:inlove:
    А дс, и го бара тато во кревет :D

На NNA, PoisonGirl и *Sara* им се допаѓа ова.
  19. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Мојава се врти само на страна, на стомак сеуште не, играчки фаќа и одма во уста. Рацете по цел ден во уста, по најново плука и цела е утоп. Слатки се ама НАПОРНИ :)

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  20. Dream girl

Dream girl Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Да прашам мајки , живеам во Германија, е сега педијатарот ми има дадено само Д витамин, а тие омега 3 не, не ми е јасно, да не има некој што знае како што?