Такви ни се пеленките полни денес цел ден баш ме интересира што ќе измерат во понеделник со огромна желба сум за доење уште откако разбрав дека сум бремена, па ќе видиме до каде ќе тераме. А за прашањата... Бабите си знаат од вчера ги малтретирам по телефони
Имам прашање за вас мајки. Дали има некоја на која креветчето и бебето и се во друга соба, а не се со неа? Собите ни се мали една до друга, и нема место за креветче, па се мислам како да направиме, дали да мислиме некое решение да сме заедно или може бебе да седи во собата до нас? Искуства?
Тешко ќе ти биде од старт да е во друга соба. Браво за тие мајки што успеваат. Јас имам chicco next to me crib залепено до спална ми е доста е помало од стандарно креветче би требало да ти го собере. Се користи од 0-6 месеци.
Јас почнав да ја ставам сама во соба од 11 месеци. Веќе тогаш спиеше цела ноќ. Од прва се навикна. И ние немавме место за креветче, па баш и немаше сакала неќела. Мораше така.
Овде нема омега 3 се смета за непотребна. Има д витамин со флуор, а од кога ќе и искочат заби имаш чист Д и со флуор паста за бебе.
Не е практично во друга соба од повеќе причини. Стануваш првиот месец да го пресоблекуваш, ако цица ќе станува за цицање некои стануваат 1,2 а има и по 5,6 пати. Јас лично сакав да си ја гледам бидејќи почна рано да се врти на меше а немаше контрола со главата лево десно. Барем првите 6м да биде блиску.
Му аспирирам носе или секој ден или после бањање. Му вадам сув секрет ,ептен малце. После тоа пак му крчи носето. Посебно кога има цуцла.Тешко ми е да го слушам. А кога влечам ептен малце излегува. Два месеци сме. Што да правам? Или нормално е ?
Мајки да ве прашам..бебе ми е 3 месеци на доење сме, прв пат цел ден да не ми е какано, од ноќеска само мочка..ме загрижува..да земам јас нешто за да се искака или... искуство некоја Инаку предходно секоја пелена ни беше покакана..
Немам искуство да не се искака, ама знам дека може подолго да не се какаат доените деца. Еве ја тагирам @Spidy она имаше случај со малото.
А зошто секој ден аспирираш? Мене ми рекоа само при обилен секрет кога ептен не може да дише. И физиолошки по потреба ама ретко. Колку и да не е штетно слузокожата во носето на бебето е нежна за толку честа дразба. Јас до сега 2 пати имам ставено физиолошки И еднаш аспирирано кога ми поврати низ носето. И ние сме 2 месеци, некогаш ретко крчеше ама веќе нене. А за синко пред години немаше вакви аспиратори И еден стар педијатар ќе ми речеше капни му малку од млекото во носето ќе му пушти. Еве го син на мајка поголем од мене.
Мене шубе ми беше да ја оставам да спие сама во соба (а креветчето е во детската соба и не го собира во нашата) и јас спијам во детската соба, мм во спалната до ќерка ми. Плус ја дојам и најмалку 3 пати навечер мора да станам.
Само на доење и до 2 недели може да не какаат. Јас врвот го достигнав на 12 дена некакана малата на 4 месеци, и дадов сок од слива што проработе за неколку часа и така почнавме со дохрана. Сега кака 2-3 пати на ден. Ич да не се секираш, чим си мочка нормално, нема грчеви, не се мачи да кака, не е страшно и со денови да не кака кога е само на доење. Да имав посебна соба на располагање, ќе ја ставев таму малата на уште на 5-6 недели. Долго време мака мачев што спиеше цела ноќ, а се будеше кога јас ќе си легнам. Убедена сум дека може да ме намириса. 30% од времето спиев во дневна (во периоди на интезивен sleep training) и секогаш помалку или воопшто не стануваше ноќе. Ако спиеме во иста соба, цела недела се мачев, ако спијам во дневна, за два дена си се враќаше во рутината (после настинка, одмор, скок во развој). Само убав бејби монитор да си земеш, и ич да не се секираш што ќе го ставиш бебето во друга соба. Сите поодморени ќе бидете.
На педијатар ми рекоа ако пројдат 10 дена да ја однесам на проверка (претходно какаше еднаш на 5-6 дена), на интернет прочитав до 2 недели. Секогаш кога какаше, беше poopsplosion, од сите страни тече, буквално 5 какања во едно. Дали дирекно е поврзано со мене не знам, ама и јас не одам во вц по цела недела. И затоа не сметав дека е страшно. Пробав со топломерче да ја стимулирам еднаш, се напнуваше, а ништо не излезе. Тогаш си реков очигледно нема што да кака, и тоа е тоа. Мајчино млеко може сосема да се разгради и искористи и да нема вишак за какање. Се додека мочка е во ред. Во текот на 4от месец планирав да почнам со цврста храна. И кога поминаа 10 дена тогаш, си викав ајде уште денес ако не кака, од утре ќе почнам. На 12от ден некакана, дадов сок од круша (гледам слива сум ти пишала претходно, грешно сум пишала) сабајлето, се искака 2 пати. Следниот ден блендирана круша, и така почнавме. Од тогаш давам слива секој 2-3 дена, и какаше поредовно, барем 3 пати неделно. Од кога почна да јаде повеќе храна количински, кака секој ден. Со месеци нема утнато. Се на се, мислам дека моето млеко го искористувала и немала што да кака, сега со цврстата храна има.
Еспумусан може ли да ги давам тие 25 капки наеднаш со лажиче, а не во млеко? На цицање сме и мачно ми е да се измолзуваам секој ден, па стерлилизирај, склопувај, расклопувај... Башка почна да не фаќа цуцла пола го плука млекцето.
Јас ги давав со лажиче.На едни други капки пишуваше да се мешаат со млеко (мислам дека колиеф беа) а на еспунисан не пишуваше па си ги давав со лажичка.