Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Што ти имаат дадено,тоа давај.

2. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Такви ни се пеленките :D полни денес цел ден :) баш ме интересира што ќе измерат во понеделник :) со огромна желба сум за доење уште откако разбрав дека сум бремена, па ќе видиме до каде ќе тераме.

А за прашањата... Бабите си знаат:lol: од вчера ги малтретирам по телефони :D

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Од кога се дава пробиотик?

И која од овие две креми е подобра, двете се од различна фирма:
    Screenshot_20191019-172344_Gallery.jpg

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Имам прашање за вас мајки. Дали има некоја на која креветчето и бебето и се во друга соба, а не се со неа? Собите ни се мали една до друга, и нема место за креветче, па се мислам како да направиме, дали да мислиме некое решение да сме заедно или може бебе да седи во собата до нас? Искуства?

5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Тешко ќе ти биде од старт да е во друга соба. Браво за тие мајки што успеваат. Јас имам chicco next to me crib залепено до спална ми е доста е помало од стандарно креветче би требало да ти го собере. Се користи од 0-6 месеци.
    A1648F4E-11A4-4759-9D88-DAC3A368A9BF.jpeg

KuklickaSk likes this.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Јас почнав да ја ставам сама во соба од 11 месеци. Веќе тогаш спиеше цела ноќ.
    Од прва се навикна. И ние немавме место за креветче, па баш и немаше сакала неќела. Мораше така.

NNA and KuklickaSk like this.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Овде нема омега 3 се смета за непотребна. Има д витамин со флуор, а од кога ќе и искочат заби имаш чист Д и со флуор паста за бебе.

Dream girl likes this.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Не е практично во друга соба од повеќе причини. Стануваш првиот месец да го пресоблекуваш, ако цица ќе станува за цицање некои стануваат 1,2 а има и по 5,6 пати. Јас лично сакав да си ја гледам бидејќи почна рано да се врти на меше а немаше контрола со главата лево десно. Барем првите 6м да биде блиску.

KuklickaSk likes this.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Му аспирирам носе или секој ден или после бањање.
    Му вадам сув секрет ,ептен малце.
    После тоа пак му крчи носето.
    Посебно кога има цуцла.Тешко ми е да го слушам.
    А кога влечам ептен малце излегува.
    Два месеци сме.
    Што да правам? Или нормално е ?

Presrekna likes this.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

До 3м се чистат, ќе крчат и киваат често.

Мариаа. likes this.
  11. ifv

ifv Истакнат член

Мајки да ве прашам..бебе ми е 3 месеци на доење сме, прв пат цел ден да не ми е какано, од ноќеска само мочка..ме загрижува..да земам јас нешто за да се искака или... искуство некоја
    Инаку предходно секоја пелена ни беше покакана..

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Немам искуство да не се искака, ама знам дека може подолго да не се какаат доените деца. Еве ја тагирам @Spidy она имаше случај со малото.

NNA and Spidy like this.
  13. slavica999

slavica999 Популарен член

Бебиња што се само на доење може до 10 дена да не какаат, нормално е и не треба ништо да преземаш

14. Presrekna

Presrekna Популарен член

А зошто секој ден аспирираш? Мене ми рекоа само при обилен секрет кога ептен не може да дише. И физиолошки по потреба ама ретко. Колку и да не е штетно слузокожата во носето на бебето е нежна за толку честа дразба.
    Јас до сега 2 пати имам ставено физиолошки И еднаш аспирирано кога ми поврати низ носето. И ние сме 2 месеци, некогаш ретко крчеше ама веќе нене.
    А за синко пред години немаше вакви аспиратори И еден стар педијатар ќе ми речеше капни му малку од млекото во носето ќе му пушти. Еве го син на мајка поголем од мене.

NNA and Мариаа. like this.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Мене шубе ми беше да ја оставам да спие сама во соба (а креветчето е во детската соба и не го собира во нашата) и јас спијам во детската соба, мм во спалната до ќерка ми. Плус ја дојам и најмалку 3 пати навечер мора да станам.

NNA likes this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Само на доење и до 2 недели може да не какаат. Јас врвот го достигнав на 12 дена некакана малата на 4 месеци, и дадов сок од слива што проработе за неколку часа и така почнавме со дохрана. Сега кака 2-3 пати на ден.
    Ич да не се секираш, чим си мочка нормално, нема грчеви, не се мачи да кака, не е страшно и со денови да не кака кога е само на доење.
    Да имав посебна соба на располагање, ќе ја ставев таму малата на уште на 5-6 недели. Долго време мака мачев што спиеше цела ноќ, а се будеше кога јас ќе си легнам. Убедена сум дека може да ме намириса. 30% од времето спиев во дневна (во периоди на интезивен sleep training) и секогаш помалку или воопшто не стануваше ноќе. Ако спиеме во иста соба, цела недела се мачев, ако спијам во дневна, за два дена си се враќаше во рутината (после настинка, одмор, скок во развој). Само убав бејби монитор да си земеш, и ич да не се секираш што ќе го ставиш бебето во друга соба. Сите поодморени ќе бидете.

Last edited: Oct 19, 2019
    Puffy2019, Mia Fuentes, NNA and 3 others like this.
  17. ifv

ifv Истакнат член

12 денаааа?? Не е тоа премногу..до нивниот организам е или има врска и исхраната на мајката...

18. Spidy

Spidy Форумски идол

На педијатар ми рекоа ако пројдат 10 дена да ја однесам на проверка (претходно какаше еднаш на 5-6 дена), на интернет прочитав до 2 недели. Секогаш кога какаше, беше poopsplosion, од сите страни тече, буквално 5 какања во едно. Дали дирекно е поврзано со мене не знам, ама и јас не одам во вц по цела недела. И затоа не сметав дека е страшно. Пробав со топломерче да ја стимулирам еднаш, се напнуваше, а ништо не излезе. Тогаш си реков очигледно нема што да кака, и тоа е тоа. Мајчино млеко може сосема да се разгради и искористи и да нема вишак за какање. Се додека мочка е во ред.
    Во текот на 4от месец планирав да почнам со цврста храна. И кога поминаа 10 дена тогаш, си викав ајде уште денес ако не кака, од утре ќе почнам. На 12от ден некакана, дадов сок од круша (гледам слива сум ти пишала претходно, грешно сум пишала) сабајлето, се искака 2 пати. Следниот ден блендирана круша, и така почнавме. Од тогаш давам слива секој 2-3 дена, и какаше поредовно, барем 3 пати неделно. Од кога почна да јаде повеќе храна количински, кака секој ден. Со месеци нема утнато.
    Се на се, мислам дека моето млеко го искористувала и немала што да кака, сега со цврстата храна има.

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Еспумусан може ли да ги давам тие 25 капки наеднаш со лажиче, а не во млеко? На цицање сме и мачно ми е да се измолзуваам секој ден, па стерлилизирај, склопувај, расклопувај...
    Башка почна да не фаќа цуцла пола го плука млекцето.

20. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Јас ги давав со лажиче.На едни други капки пишуваше да се мешаат со млеко (мислам дека колиеф беа) а на еспунисан не пишуваше па си ги давав со лажичка.

ocicka2014 likes this.