Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас додека не почна да јаде дохрана ги користев истите алишта, после и земав пижамчиња.

На NNA, Magic13 и Yowannty им се допаѓа ова.
  2. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Вчера примивме вакцина за рота. Другите ке ги одложиме за малку. До вечерта се ок. После хистерија...најверојатно некои стомачни грчеви од вакцината. Плачки цела ноќ. Сега сме подобри.
    *Sara* пред да дадеш вит.ц консултирај педијатар, до некоја возраст не се дава вит.ц заради недоволно зрел дигестивен систем. Инаку има Пико ц, сосем ок се.

На *Sara* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Simonna7

Simonna7 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    128
    Чистам, да, скоро од почеток. Прво користев само бебешки чепкалки за уши, а сега веќе сум поослободена и со обични ја фаќам. Нежно нанадвор вадиш се,кога е мирна (дури спие или цица).

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    @EvieBabe Нормално е и треба да спијат многу на почеток.
    Кај мене двете деца се целосно различни.
    Првото како во описот кај тебе, само за јадење се будеше и веднаш презаспиваше. Баш како во кома. Ретко беше буден, а кога ќе беше буден премногу плачење имаше. Значи или спиеше или пиштеше :)
    Второто пак многу малку спие, а и лесен сон има. Уште на болница кога бевме повеќе беше разбудена од заспана. Среќа не е многу плачлива, засега :) Еден месец има.

На NNA и EvieBabe им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.388
    Девојки, бебе има црвен прст од вчера вечер. Вчера вечер горниот дел на прстето околу ноктот и зацрвени, денеска гледам уште и е, со тоа што на едниот крај на ноктето и е бело. :(
    34564950-6769-4278-9093-2A875400A148.jpeg
    Не ја боли, пробав да и го скратам ноктето затоа е нерамно ми беше страв да не ја боли па да приплаче, и за да видам дали и зараснало во кожа.. не ми стои за зараснато.. ама од што друго би било.. Што можам да направам за ова?! :(

6. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.271
    Od kolku meseci pocnavte ds gi sednuvate bebkite?

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ако сметаш дека станува збор за настинка мораш на лекар. Мислам сепак мало бебе мора да го исконтролира педијатар. може тт не е алармантна ама настинката е
    па јас имам тренерчиња шпикозни и пижамки. И едино тренерчиња не облакам за спиење. Исто гледам да е потанко зашто го покривам. А ако е со подебела облека забележувам се поти.

Е сега да прашам капчиња им ставате навечер за спиење? Ние сме со клима пуштена цела ноќ освен напладне кога е топло и а ставам капче плаче,едвај за после капење ставам.

на првото му ги чистев со тампонче површно не бутав подлабоко. Арно ама еднаш се згоди да појдеме на ушни зашто се жалеше на болки ( а поголемко беше ) и специјалистот ми рече од кај ви текна да чистите уши со тампонче, викам како па нас цел живот ни ги чистеле па ништо вика ако ви ги "чистеле" и ако вие "чистите" немало да дојдете тука на испирање. Уши не се чистат со тампончињата само го дотурнувате секретот уште повнатре со што придонесувате за настанување на воспаление на увото. И поучена од тоа не чистам уши.
    мислам дали после 6ти месец или после година се отвараше. А тоа белото мора да се третира да не настане инфекција оти не смее да има такво. Најдобро појди да го види лекар.
    мислам дека од 5ти месец се седнуваа

На NNA, *Sara* и Мариаа. им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Бебето само треба да почне да седе. Го ставаш во скут, телото треба да ти биде малку навалено, го држиш за коленици и само се исправа, овие 'вежби' се прават на кај 5.5- 6 месеци. Кога ќе седне е иднивидуално секое дете. Детето треба да седе само без потпирање на перници. Тоа се прави кога ќе почне да лазе и да седне само до тогаш само така во скут.

На NNA и Leo-nora им се допаѓа ова.
  9. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.158
    Друштво дали некој има искуство со зарипнат глас кај бебе? Не ми е настинатка, ама кога плаче гласот и е зарипнат како кај возрасен:^)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ние се враќаме од контрола со повеќе прашања него ли што тргнавме :?:

Бебка си качила 110 гр за 4 дена, докторкава дури како разочарана ми вика малку било што качила толку, требало по 30 гр на ден. Ми кажа да давам витамини демек да сум поттикнела апетит, ама јас се си мислам дека е во ред тежинава, со оглед на тоа што сме уште со жолтица.

Добив дозвола да давам чајче бекутан. Е сега, спремате 100 мл од сабајле па давате цел ден да пие, или спремате неколку пати по помалку? И претпоставувам откако ќе се нацица, нудам чај?

На моменти имам чувство дека тука повеќе се информирам од вас, отколку од неа таму. Чекам само да поминат редовните контроли кај неа, и фаќам ред кај матичниот педијатар.

На NNA, Presrekna и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Моево бебе качуваше по 20 грама на ден (просек исто како вас мерено, за 3 дена 60грама имаше качено), па ни витамини, ни ад, ни чај сум давала. Не се секирај. Башка 4 дена по 30 грама е 120, а бебето качило 110грама. Не гледам потреба да грижа.

На Lianna Anna, NNA и duffi им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.055
    Допаѓања:
    108.818

Ќерка ми :D утре правиме 40 дена , овие денови плачеше толку многу што гласот и зарипна. Ќе пројде некој саат ќе се врати во нормала , па пак ќе плаче подолго време и пак ќе и се фати :D

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  13. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас мислам тоа не е малку за новороденче. Ние на прва контрола имавме 150 грама за 4 дена ама на втора само 60 за 6 дена зашто нагло целосно укинавме ад и ни витамини ни бутур ни дадоа. Денес еве после 4 контрола 330 грама за 9 дена откако обилно надојде млеко. Ич не се замарај, таман си е.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Знаев дека на повеќе разбирање ќе наидам тука. Јас решив витамини да не и давам, воопшто не ги ни купив, само чајче вметнувам заради грчевите. Жал ми е да ја гледам како се мачи. Па ќе видиме како ќе делува.

На NNA, EvieBabe и Spidy им се допаѓа ова.
  15. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.158
    Навикнавме веќе со чудни звуци ама сто филма ќе си напрај човек :D:D

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    По 25 грама на ден е нормално до 6 месеци. Над просек сте, Батали витамини и глупости.
    Бекутан Чајче од јас и давам. Го правам еднаш во 100 мл и цел ден го давам обично после подој.
    Еве линк за тежината
    https://www.google.com/url?sa=t&sou...Vaw2OZReuFAaXHDHphXT8hETn&cshid=1572031817774

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од осум месеци може бебе да седи. Ти можеш и на 4ри или на 5 да го ставиш ако сакаш да му оставиш трајни последици.
    Околу 5тиот месец има фаза во кое бебето се обидува да се поткрене кое ни ја дефинираме како “сака да седи”. Тоа е претежно од полулежечка може да дојде до седечка. Враќај го назад секогаш зошто кичмата му е толку слаба што нема шанси да го држи телото на 5 месеци. Пробај слободно, седни го и види дали седи или паѓа како кула.
    Седењето е речиси најсложениот процес кој го учи бебето. Прво ќе почне да се превртува на страна, па да лази за да после осмиот и да почне да седи.

18. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.271
    3ipol meseci sme. Sama se kreva od relaksator od transporter.. od mesta kade sto e vo polusedecka polozba. Koga ja drzam vo race sedecki sama se vitka za sedenje. Gledam da ja drzam sto poispraveno. No celata se vitka ko gravce se prave i pravi polozbi kako za sedenje. Znam deka e rano, pa me ispanicija site polozbi i potezi so gi prave.

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Нормално е да се витка. Ставај ја на стомак на земја може сака да ти покаже што ново знае.

20. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Кога те читав сега ми текна дека еднаш ти имаше пишано за седењето дека е од осми месец и се заледив сега, мојата седе од 5 ипол и тоа од 6м сама ниту сум ја учела ниту сум ја терала. Во последно време кога и подавам раце за да ја исправам од легната положба таа се исправа на нозе и стои стабилно цврсто. Сега ме замисли одвај ке чекам да одиме на ортопед за некој ден сме на контрола (facepalm)