Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Според ова сме супер значи. На 12 ден со надмината родилна тежина. Тоа ми е кога ми определија они кај кој доктор да ја носам за контроли... Повеќе совети добив од друг доктор додека чекав да влезам...

А за чајчето супер. Направив вечерва 50 мл само си ги испи. Сабајле ќе правиме пак. Со што мерите од чајчето? Последно имам спремано од оној во ќесички, па полесно беше да определам 5гр. :)

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Чим сама седнала од лежечка позиција на 6 нема тука правила, знаеш секое бебе своја приказна, браво за малата екстра напредна е. Ако може и сама да застане држејќи се за нешто остави ја нека стои.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ние сме накачувале по 20-25 гр на ден па педијатарот ми вели не е лошо зашто во споредба со тоа да не накачува ич подобро нешто одколку ништо. И што ќе смемаѕ витамини кај бебе доенче? 2 пати плус да цица? Ајде ти се молам. Толку се оброцоте кај бебе освен да седиш и 3 саат без престан да цица и пие млеко.

За чајчињата по 100 мл на ден ама бидејќи нема мера како да се подели едно кесиче јас приготвувам 100 мл наеднаш па кога пие нека пие. Инаку плантекс се подобри од Бекутан по вкус да знаеш во случај да не сака да ти пие.

4. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353
    Мајки ве молам за совет , незнам веќе во која тема да пишам ни јас
    Во средата се породив ,млеко нема уште, само тоа како вода
    Цела вечер пробуваме да цица и му кркорат цревата дури , цела вечер плачки , од вчера од 3 нема ни какано , земав и чај за доилки почнав да пијам, боза пиев
    Вчера ме пуштија од болница, денес се надевам дека патронажната ќе дојде да ми помогне
    Незнам што ќе правам веќе

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Мамички од која може да се дава Hipp чајче за бебе?

6. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ништо, за тежинава ќе си чекам понеделник да се слушнам и со матичната, иако немам намера да давам витамини. Па не ќе го гојам детево:|

А чајчето го испи без проблем. Ми напомена таа докторката, бекутанот имал не знам какви шеќери, ќе ја зајакнел демек да се избори со жолтицата.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Тамам сакав да сакам од среќа сме врзале 5 саати сон ноќеска кога ете го стана во 5 сатот стана во 6 сатот стана. Во 7 сатот стана во 8 сатот.... ;(

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.388
    Мене вака матичната не ми стои за trustworthy..
    20гр на ден е сосема доволно на почеток. Всушност секое бебе качува различно и се додека качува и полни пелени во меѓувреме, нема простор за грижа.
    Не знам за какви витамини ти спомнала докторката, ама Витамин Д се дава на новороденчиња, посебно на оние што се на доење, за правилен раст и развој на детето, за силни коски и заби. Друг витамин не му треба на почеток.

Чајот бекутан е полн шеќери, на страна фактот што не е воопшто здрав за новороденчиња, туку баш тој со редовна консумација е добар фундамент да ти развие гојазност во иднина.
    За жолтицата само со почесто цицање ќе се изборите и полни пелени.

Ја гледам да избегнам било каков чај на пример.

На Lianna Anna и NNA им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.388
    Кркорењето на цревата значи има грчеви. Консултирај се со педијатарот кој пробиотик да го даваш за тоа, до тогаш бебе ќе ставаш меше на меше на тебе, двете/двајцата голи, и ќе му правиш лесни вежби со ноџињата. За млекото повеќе вода пред се друго, понатака ќе видиш што најмногу ќе ти влијае па ќе продолжиш со тоа, мене најмногу ми помага радлер. И немој да се нервираш. Стресот само ќе го отежне процесот на доаѓање на млекото. Денови ќе надојде млеко, а ти нуди цицка почесто, тоа е најдобра стимулација.

10. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ова советиве не ми се од матичната, туку од педијатар од Ремедика :| Д3+К1 и давам. Ама посебно ми напомена некои пикомултивит, кои што не ги давам. Си земав за мене само витамини, бебе си прима преку млекце

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.388
    Јас сум во принцип за следење препораки и совети од доктори ама во твој случај немаш потреба од дополнителни витамини, ако станува збор само за килажата на бебето оти фино си напредува. :)

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Овој сируп го имам слушнато за отварање апетит, ама за деца што јадат цврста храна. Бебиња имаат инстинкт за преживување, само за цицка знаат, таман работа да им треба сируп за апетит.

На Lianna Anna и ☁сон☁ им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.800
    Допаѓања:
    145.379
    Капки се ова со витамини од А-З. Ги даваат и на бебиња, обично прематурчиња и кога се има некоја вистинска причина за нив.
    Не дека напредува 20 гр, не 30.

На NNA, marchi-cool и ☁сон☁ им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Може да сум грешка, ако е така, има логика. Во контекст на муабетот дека слабо напредува, секако не е малце, ама и да е, ми немаше смисла сируп да дадат.

На duffi и ☁сон☁ им се допаѓа ова.
  15. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Не знам во која тема да прашам, ај тука некако и сама сум најактивна. Тие што сте се породиле со царски, после колку време почнавте да кревате потешко? Од понеделник сум сама, мм се враќа на работа. Не знам дали смеам да помислам да ја симнам сама со транспортер по скали до доле :| А баш сонцето ќе го пропуштиме во тој период

16. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Бебе кревав во раце уште додека бев во болница, 4-5 ден. Не знам пред колку време си породена точно ама до прва контрола не кревај ппотешки работи ако не мораш заради превенција од кила.

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Неа си ја кревам од одма кога станав, ама ќе се стрпам тогаш уште две недели до контрола. До тогаш баби и дедовци ќе ангажирам за по скали :)

На NNA и *Sara* им се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.055
    Допаѓања:
    108.818
    @macence994 давај му на бебето да цица почесто , ако треба и буди го, млеко ќе ти надојде :) освен чај и пивце можеш слободно да си пиеш :lol: и на ќерка ми и кркореа цревата , овие два дена среќа не забележувам ништо такво веќе :)

Да се пофалам јас , денес бевме во црква за молитва, наполнивме 40 дена :inlove:

На Larahappy, Presrekna, NNA и 7 други им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Видов на стори кај @koritsaki патичиња и ми текна да прашам... Од кога прв пат почнавте да користите обувки? Јас имам едни топлинчиња купени од Џамбо за првото абе да ти е мерак да му ги обуеш. Ама за патичиња и нешто со така поцврст ѓон... Од кога?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    за многу години да е вечни да сте,како викаат на здравје молитва. :inlove:

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.