Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822
    Фала ви на сите , мора нешто такво да се напијам зошто главата ми е тупан :D

@ocicka2014 да ти кажам одам помагам на мм , имаме сопствен мини маркет и пекара , никој не ме тера јас сама се нудам за помош :lol: единствен начин ми е ова малку да избегам од секојдневието , а инаку седам по 3-4 часа и си одам и моментално поради бебето не одам секој ден како што одев претходно , само недела и евентуално за некој празник ,(денес е празник неработен ден кај нас во Грција, ама ние сме секогаш отворени :) )

На TeddyGrey, EvieBabe и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    иста сум и јас. Наутро ме буди за цицање па после ме остава да си сварам кафе :lol: :coffee:
    Ама па како што сум со шашаво притисок напладне кога ќе завршам со основните обврски ми праќа кондицијата координацијата и се ми паѓа и или морам да преспијам или пак кафе.
    ние во среда 11 недели правиме,според слика од апликацијата која ја имаа претходно споделени пишува скок во 12 та недела. Па ме интересира што ќе се случува :lol: мислам да знам што да очекувам.
    Инаку за која колата најискрено ве советувам да не пиете газирано ако доите

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.543
    Допаѓања:
    20.203
    Нема правило ова со исхраната и грчевите. Јас не јадам она што наводно прави грчеви и ниту кафе пијам, ниту газирано. Бебе сепак е со колики. :(

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Генерацијо со бебиња од 2+ месеци... Нешто играчиња за занимација на бебе дали имате? Дали користите? И ако да што?

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Јас имам купено тракотешка од Софи и една обична што ја донел некој мекици кога праеше мајка. И тракотиме со маж над глава и ги загледува и се кикоти.
    Играчката што и виси на креветче со музика и се врти исто време кога си лежи во креветче будна и ја пуштам додека средам нешто низ дома, друга со тонови на вода и прожектор со ѕвезди и музика. Со тоа ја занимаваме за сега. :)
    Едит: 2+ месеци, бели звуци воопшто не помагаат, ниту ја интересираат.

Ноќеска накај 3 се разбуди за цицка, какана ја пресоблеков, па ја стаив на другата за да заспие. Како и секогаш претходно кога се буди. Е вториот пат веќе нејќеше цицка, почна да се буни, мислев дека има грчеви ама немаше. Ја легнав до мене и почна да гуга и да се смее. По некое време пак ја земав, пак не беше среќна од идејата да цица и да спие, си имала нејзини планови девојката, па ја вратив назад до мене и си гугавме двете до 6.
    Нешто пред 6 почна да зева, само што ја стаив на цицка заспа. И така тоа... (facepalm)

Последна измена: 28 октомври 2019
    На marchi-cool, EvieBabe и Мариаа. им се допаѓа ова.
  6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    И јас како Јованти.
    Тракотешки,тропалки и евентуално мм му лупа со некое пластично шише,некоја кутија по дома што ќе се најде. Обожава такби бзв работи,само да трешти и тропа нешто,он гледа и се смее на глас:Dшто вика мм јас кловн изигравам он ужива8)

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Читам за смеењето сите денес зборите па да прашам, кога почнаа свесно да се смеат? Моево е точно месец пред два дена и уште се смее рефлексно и во сон. Башка родена во 35+2 па за вежби ортопедот за сѐ ни кажа една недела подоцна да правиме од предвиденото за навреме родени и не знам смеењето кога да го очекувам. Едвај чекам вистински насмевки и гугање :inlove:

Цуцла инаку исто фати од прв ден дома, на авент мечињата најмногу ги сака.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Мајки има ли некоја чие бебе цел ден сака да цица? :) Мојата по цел ден е на цицка, како цуцла лажалка да и градата.
    И уште една мака имам, многу малку цица и заспива. Цица околу 5 минути и заспана е, ако ја држам во раце ќе продолжи да спие, ако ја легнам веднаш се буди, нормално не е најадена. В раце не можам да ја разбудам, многу ретко ако ја тргнам за коса.
    Нормално ли е ова?
    Ајде на почеток немав доволно млеко, сега и кога ми се полни градите не цица доволно.

9. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Мојата цел ден би цицала ако ја оставам и преку ден заспива само додека цица и продолжува само ако ја држам во раце. Штом ја спуштам у секунда се буди, така сме веќе 5 месеци

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Мојата не цица цело време, некоја минута и заспива уште гладна и штом ја легнам веднаш се буди.
    И цел ден така.
    Цела сум укочена од доење како Квазимодо во грбот се направив :)

11. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    да,моето

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Добро, како да го исфрлиме овај глупав секрет? 4+, а така е од 3+, значи месец, месец и пол. Едно време почна да и спушта, испивме доза антибиотик, инхалации...ама пак има. Некој нешто ново да сподели освен прскање со солена вода и влечење мрсули зашто она нема мрсули, шлајмче има.

13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    леле се тешам дека не сум сама. Спие само додека цица и е во раце. Ептен ретко да го спуштам на кревет и да спие. После па се чудам преку ден не преспива а уствари спиењето му е дремење додека цица. А 2ипол месеци сме. Значи ќе тераме и даље штом вие на 5 месеци го имате истиот проблем.
    пробај со тапкање по грбче,знаеш сигурно како, свртено со глава надолу а Ти со шака да "чукаш" по плуќа. Одлепува и тоа како само после треба да се исфрли. Пробај и со оние "Банско" рецепти со сало

14. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Да да, од раѓање до сега, а ноќе врзува сон максимум 3 саати и после секое успивање е саат ипол-два. До полудување е дојдена работава. Последниве неколку дена, плаче, рика, се дере по цел ден, а најлошо е што не ја знам причината. Јас веќе изгубив надеж дека ќе се подобри ситуацијава

15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ќе се подобри... Ко ќе порасне. Вие сте во период кога заби излегуваат,тешко колку и ние со грчевите сега

16. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Тежок период се и грчевите ама барем знаев што е и реагирав. Ова сега не знам што е за да знам како да реагирам. Мора да се издржи ама тешко е.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    што има еден виц: шишки да исраснеш не е лесно а не па дете.до годината е мачно послем година е тешко. Ама само нека се здрави и живи. И јас имам понекогаш периоди кога тука вришти и не знам што е ама пробувам да му најдам некоја положба за да се смири. Згора на се ти ствара и тебе нервоза а ти најмногу треба да си смирена.

На *Sara* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dream girl

Dream girl Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Ние сме 5 м и цица на 4 саати , најадена си е и си качува на килажа, сега педијатарот ни кажа дека може да почнеме со вкусови...не ми се верува дека дојдовте до таа фаза :D:clap:

На srekice и marchi-cool им се допаѓа ова.
  19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Дечки како се справувате со неспиење? Моево ноќта се буди за цицање од 4-5 пати, и на кај 6 е веќе расонето гуга спремно за акција. А мене душата ми спие. Преку ден неможам никако да заспијам, само лежам и по пола саат пак ке станам. Попладне па ич, имам едно школарче кое баш тогаш се враќа од школо. Имам денови кога мислам дека лебдам, и секој ден така со нова надеж дека баш вечерва ке поспие повеќе....очајно звучам нели :)

На Мариаа. и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353
    Добро утро
    Дали се имате соочено со испаѓање на брунчиња како гнојаниче??? , му се појавија 2 3 само под пазувите(и тоа навечер му испаѓаат), вчера на педијатар рекоа инфекција денес пак треба да одиме
    Го бањаме и сабајле вечер на др место нема освен под пазувите, нема никаде ни црвенило