Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822
    Јас земав една пумпа двојна елекстрична од Алиекспрес и затоам и е страв да ги ставам шишенцата да се стерилизираат (да не испуштаат при топлината нешто отровно )
    Тие на Топи Типи шишенцата - пластични се ги ставив да се стерилизираат , се надевам не направив грешка..
    Какви чашки зема за замрзнување на млеко? Јас од тие за урина земав и не ги стерилизирав , директно го ставив млекото внатре.
    Био детергентите ги потрошив и двата баш денес последното шише заврши , убаво ги перат алиштата , е да знаеш дека не мирисаат алиштата потоа на перено и сл. И вака кога го мирисаш , нема мирис.
    Денес бев во Лидл и земав на Baby planet , немаа попуст мислам. Земав две шишиња , секој ден по два пати машина пуштам , брзо ми се трошат :D ќе ти кажам и за овој детергент каков ќе е
    Ти сега со кој детергент переш?

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Од сите делови на пумпата само еден има налепница да се чува сув и да не се стерилизира, па според тоа претпоставувам другите може да се стерилизираат, вклучително и шишето оти сигурно е истата пластика кај инката и шишето. Нема нешто такво на твојата пумпа? :?:
    Иначе и јас земав такви чашки за урина, за нив ме интересираше. :)

Детергент до сеа трошев на продерм. Убаво пере и нежно мириса. Ме интересираше за тој био што го зборевме и одамна сакав да те прашам ама се нешто ќе изумев. Ај баш пиши каков ќе ти се покаже овој, и мене ми завршува ќе треба да купувам нов за некој ден. :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822
    @Yowannty не , ништо такво не пишуваше ептен да видам во проспектот ако го чувам :?: и @Sofi.ja истата ја има баш ако знае нека ми каже :)
    Ќе ти пишам утре баш за детергентот :)

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Јас бев во недоумица пред да се породам бидејќи во упатството пишуваше да не се топи со вода,да не се стерилизира. Ама ми беше нелогично па првиот пат бапнав се од пумпата на стерилизација и црева и пластики:wasntme:
    Сега стерилизирам шишенца,пластичниот дел што се става на шишенцата и двете силиконски,малото што капе низ него и тоа горе што е...мада мислам тоа горе округлото не треба изгледа:^)
    Во стерилизатор ставам и пластични-силиконски лажички,некогаш одмолзено млеко чувам во чаша за урина,па после тоа ја стерилизирам и неа.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.271
    Dali redovno davate probiotik i donkoga se dava. Sto rezultati ima od davanje a sto od nedavanje?
    Bebka mi e 3ipol m. Malce go zaostaviv probiotikot prestanav da go davam. Pa da prasam sto ponataka.
    Sega davam samo plivit d3 i omega

6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    На *Sara* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    227
    Мамичики ние вчера бевме за вакцина, претходно проверивме крвна слика, крвта слаба, анемија :( Малиот е 2 месеци, се роди со одлична крвна слика, а јас во бременоста се хранев многу здраво воедно пиев и тотема ампили за железо, но сега немам време ни да јадам ни да си направам нешто (на ексклузивно доење сме). Инаку на килажа супер напредува за месец 1 050 грама, докторката рече супер е. Земавме капки железо, му давам и од плука, отвратни се едвај јас пиев. Сакав да добијам совет и мислење дали можам преку мојата исхрана да му внесам железо? Пијам какао, јадам аронија, ореви, црвено печено месо, темна чоколада... дали би имало подобрување или џабе се форсирам?
    Благодарам однапред.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Не знам дали би имало ефект ако јадеш храна богата со железо. Колку е хгб? До кај 110 е ок и може да помине без терапија. Кај сите опаѓа после раѓањето, кај некои повеќе кај други помалку, а е изразено кога месечниот напредок е поголем од просекот (а тој е 600-800 г во првите три месеци, после е многу помал). Немам лично искуство со анемија кај деца, ама ако педијатарот смета дека треба суплемент, тогаш давај, само гледај да има раастојание барем половина до еден час меѓу капките и подојот.

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Секое дете различно, мојата без пробиотик не може да се искака и има болки во меше. 9+ сме и давам уште.

На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Добро само кај мене се јави ваков проблем или.. мора ли пред секое дневно заспивање да се рика?? Не може кога ќе му се соспие нормално да си заспие? Мислам дека умрев и се преродив. Се изедов дали е гладно жедно дали нешто го боли... Ама еве последниве 2 дена ќе рикне вознемирено и дури после во раце заспива. Дали е скок дали којзнае што е...

11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.380
    Скок е. Ќе мине.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    е значи Господ здравје да ми даде оти готова сум.

На Кејти, *Sara* и duffi им се допаѓа ова.
  13. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    227
    Хгб е 106, не разбирам зошто растојание помеѓу капките и подојот?

14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Кај мене па сѐ океј, си спие и и се пријадува за три саати, се буди одеднаш и почнува да рика. Ја ставам прво пелена да сменам да не седи мокра, какана; а она рика ко да ја колат. Истото е и после бањање, ужива под вода, може пола саат да се бања ама ја вадиш да ја облекуваш и не можам да ја облечам од што урла, цела зграда ја слуша :D Ајде ќе и дадам малку да цицне демек за да ја смирам да седи за облекување, не бре она сака убаво да се нацица, не само две три минути (facepalm) Цуцла давам, нејќе, во тие моменти ја плука, а инаку си цуца кога не е гладна - ова демек Ти ќе ме лажеш мене, знам дека не пушта млеко; плука и продолжува да заоѓа.

Ова не ќе да е скок, го прави веќе недела две :D Како претерано да е лакома и не може да се стрпи за јадење, не знам. Или сите плачат толку на пресоблекување? :^)

15. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Значи истооо, последниве 5 дена рикање, дерење кога и се спие. И јас мислев дека е поради глад па ја допунував со ад ама не е глад.

16. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    И мојава е иста, еве денес 16 дена има. Откако сме дома, дерење, викање, мислиш ја коле некој. И така е на бањање, мењање пелена, пресоблекување. Интересно е само што а ги закопчам копчињата на бодито, она престанува како ништо да не било.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Бебињава да не се договараат исто да прават :)

Кога му се спие посебно навечер плаче, кенка, вришти, се витка, ја тресе раката дури и како да ме мава. Додека заспие о леле мајко сме...
    На бањање ужива де го облечеш во бањарка вриштеше сакаш ли, дури кога е готов го ставам на цицка и цица и кенка испушта звуци се лути уште така три-четири минути додека се измори.
    Како ќе не биде јас не знам.

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Затоа што калциумот од млекото го спречува сврзувањето на железото. И пожелно е капките за железо да се даваат заедно со витамин Ц, за полесно апсорбирање.
    Иначе хгб е сосема во ред за таа возраст иако може да биде подобар.

19. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Мојата има 43 дена и исто е, под вода плаче , ама се трпи, али за облекување е вриштење до заоѓање, во пешкир и давам да цица па ја облекувам, иначе заоѓа

20. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    не знам дали да верувам во скокови, знам во секој одреден период се случува по нешто "весело" ама исто и секое дете е различно. Со првото грчеви го скостија рикање што да ти кажувам друго мака немавме,заби вадеше од 3ипол месеци по 2-3-4 одеднаш и само малку беше нервозен па ни тт не крена ни ништо за разлика од други деца кои знам скостија кревајќи тт и плачејќи.
    Ова нас ни се случува вчера и денес,се надевам утре дека ќе помине.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.