Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    и јас исто,и АД давав и чај мислев прво глад после грчеви ама и меше му беше лабаво а ни цицка не фаќаше ни шише сакаше. Кога оп... Враце се смирува и одкако ќе се смири заспива во дел од секундата

2. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Во раце му е мајката . Ние сме нон стоп во раце за мир у куќа.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  3. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ме изнасмеа :D од што се препознав, не за друго. Сабајле толку рикаше што гола, само по пеленка, ја земав во раце, ја склопчив и цицка извадив она цица ли цица; па си коментирам сама на глас, викам Ова е само за на Animal planet, мајка мајмунка му дава да цица на мало голо мајмунче :rofl:

На Darija* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ај и јас да се пожалам од мојата :) Денес ја оставив со баба и на пола саат, имав обврски низ град, претходно нацицана за да седи мирна. Ама не, куќата ја кренала од вриштење, да се треси цела од плачење. Веднаш се вратив и само што ја зедов да цица, во секундата се смири и заспа. Цел ден на цицка да можи ќе дреми.
    Кога ќе се сетам син ми од иста возраст го оставав да седи без проблем.
    После бањање исто плачи како на колење да сме. Кога и го чистам носето вришти дури со устата превртена демек види колку сум лута :)
    Премногу малку спие, не знам како издржува и денски и преку ноќ само дремнува по малку.

На EvieBabe и koritsaki им се допаѓа ова.
  5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Ќе пишам по долго време, чисто да ве поздравам.
    Изгледа бебка си пркна и се навикнавме на многу работи, па сега помалку сум на форумов и за коментари и за совети. Но чат пат пак ве читам.
    Мојата е пуфче, мила премила.
    До 3м, имаше многу грчеви и плачење нон стоп. Сега 4м веќе и се намалени, иако пак ги има, барем еднаш дневно ама не е страшно веќе.
    Си гугаме, си се смееме, си цица, си спие убаво и така да си продолжи.
    Го живееме најубавиот период со нашите бебуши. Иако знае да е и многу мачно на моменти, ама се изджва. Кога ќе ми текни пред 2м, лелле маки видов, ама поминува и убавите сеќавања остануваат.

Зато Гушкајте, бацувајте, играјте со нив, оти најкратко време се бебиња, одма растат.

Уживајте во најубавиот период.
    Поздрав до вас мајки :hug::l:

На FuzzyWuzzy, Puffy2019, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Мамички на Ад сме и имаме мака дури да се искакаме незнам како да му помогнам некогаш само е кенкав и ќе зацрви а некогаш писнува многу силно.
    Многу ми е жал незнам како да му помогнам душата мислам ми се кине :(

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Добро утро :)
    Деновите се добри, ама ноќите овие денови бебе има грчеви.
    Па така и ноќеска се боревме со грчеви и будење на пола час. Влегуваме во периодот кога се најинтензивни и како по книга ги фаќаме на најјакото. :( Зомби сум. Без саат сон, ама само Ирис да е добра. ;(

Од вчера покрај тупаничето, почна да си го цица и палецот. Многу е смешна. Конечно прогрес со лежењето на стомаче. Вчера не плачеше. Може оти малку од малку веќе и е полесно да го подига главчето. И додека ја чувам во раце вратот и е многу постабилен, кога ќе ја легнам на меше најголем дел од времето гњури со лице стисната за креветот. Ама не се откажуваме, вежби си се вежби. :)

Веќе има и листа на песни што не ги сака. На пример кога и да ја пуштам Во светот на бајките плаче со крокодилски солзи, ама затоа Марк Антони ни е омилен. :D

На marchi-cool, koritsaki, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Срце :)
    Се исто и кај нас.
    Секој ден се поголеми сладурии се :inlove:
    Мојов на Малума денса и со раце и нозе.. фејв ни е:D:dance:

Сакав за вратчето и јас да пишам.Доста цврсто го држи за разлика од пред некое време,ама пак кога е во раце знае да му лета лево десно многу лесно.
    На меше и не ужива многу. По 5мин и одма плачки.
    Кога уствари почнуваат да ги држат баш цврсто?

На Yowannty и marchi-cool им се допаѓа ова.
  9. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Дали е практично за бебе од неполн месец да купувам скафандер за зимово? Некако ми е многу малечка, не знам ни дали има по продавнициве толку мали бројчиња. Имам една јакничка, на поклон ни ја донесоа, таа ќе може да си ја носи, ама страв ми е за ноџињата надоле...

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822

Јас планирам во скафандер да ја облекувам :) и мене ми е страв поради ноџињата, да не и смрзнат.. имам еден веќе , ама од поголемата ќерка и тој и е голем па би и купила за сега друг. Во една продавница баш пред некој ден загледав неколку (јас во Грција живеам) баш ми фатија око овие на сликиве , па гледам бројчињата се по месеци т.е. за 1 месец ,за 3 месеца..

На Nina1985, Magic13, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  11. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Аа баш се убави:) јас последно кога шетав, уште немаше извадено скафандери тука. Сега растрчав баба, тетки, да бараат, ама не нашле мало бројче. Т.е. има по маалскиве продавнички како плишани, ама не ми делуваат доволно дебели :|

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    чај од анасон давај. Мене на одделение ми рекоа дека тој чај го олабавува стомачето и служи за прочистување.
    @Мариаа. @Yowannty чиниш леле малечки колку се ама колку напредуваат моторички... И време лета брзо. Моево па "прави стомачни" :lol: пробува да стане многу ми е интересно и кога веќе гледа дека е безуспешно рика. Јас па мислам рано е за да му подпомогнам да подстане па го земам враце. Колку се само слатки :inlove: Јовати до 3ти месец се грчевите уште малку имаш. Досега добро поминавте. Давај капки и чајчиња нема што друго. :|

Заборавив да прашам. На што се должеше лигавењето? Сум заборавила. Еве го почнува со лигушаници.:)

На Мариаа., Adams и Yowannty им се допаѓа ова.
  13. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Мајки денес испитувавме кс. Утре треба да одиме кај матичен. Дотогаш некоја да ми ги протолкува резултативе, гледам леукоцитиве некако покачени , на што се должи тоа?

Прикачени фајлови:

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  14. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    Дали некој користел маст Афлодерм за осип и црвенило на бебе и дали помогнало? 2 месеци има бебе. Црвенилото е во пределот на образите, долниот дел од брадата, позади ушињата и под вратот. Покрај осипот и црвенилото на некои места има и лишаи.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Јас го користев за пеленски осип, помогна ама не сосема. После потрошена цела туба, ни дадоа друга крема која одма помогна. Сепак зависи од што е црвенилото.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    По описот мене ми личи на дерматит ама штом ти го препишале стави некое време и види резултати.

17. FuzzyWuzzy

FuzzyWuzzy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    35
    Мајки некоја да не има искуство што да се дава за грчеви? Малото ми е еден месец и моментално цица и плус мх давам дохрана млеко хумана анти-колик. Да не има нешто поефикасно?

Поздрав до сите, убава вечер

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    На кој начин чистите носе со физиолошки раствор? И го чистам со пумпица, ама денес некако суви мрсулчиња има, не можам да ги повлечам со тоа никако. Го пратив мм во аптека, му дале марисол капки. Тоа да сум прскала и да сум чистела.

Колку пати можам да и ставам од капките ? Или па колку физиолошки да и ставам?

19. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Син ми го користеше исто на таа возраст за црвенило на образите и пеленски осип. Имаше ефект за осипот, а на лице не баш.
    Само внимавај не смее долго да се користи, бидејќи е кортико.

20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Натопи чепкалка за уши обична со физиолошки и со тоа пробај.