Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Леле...гушки и до твоето бебенце , јас сакав за вруќици @koritsaki да ја тагнам, ама толку сум ненаспана денеска не знам дали има земјотрес или мене ми се врти памет, сум одговорила на твојата објава

На cinderella5 и koritsaki им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Моево има зелени, јас светло кафени,татко му темно кафени, кој знае дали ќе останат :)

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Каков скафандер е подобар за бебче кое во моментов има 3 недели,за зимата што следи?
    Мекан или шушкав? Што ќе го згрее повеќе?
    Сигурно нема да се валка во снег,па затоа не ми треба да е водоотпорен.

И дали е попрактично скафандер од јакна за зимно време?
    Не знам кои се препораките за зимски прошетки, сега за сега размислувам за од дома до кола, за кога ќе одиме на педијатар и кај бабите по гости.
    Screenshot_20191103-011819_Gallery.jpg Screenshot_20191103-011751_Gallery.jpg

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Кажувајте чаре, спасувајте ме :) бебка од вчера попладнето функционира на следниов начин: цица, полни пелена, менуваме, и додека да се успие, и поминуваат два и пол саати, и пак бара јадење.
    Е на неа лесно и е, ама мама не може да функционира веќе.... Пробав и да ја почекам пред цицање да кака, и вежбички и масажи правев да и олеснам, ама женска е решена после јадење да го направи тоа, и ми се расонува. А обично задремува цицајќи, и си ја легнувам во креветче.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Со зелени се роди или модри преминаа во зелени? Не ми било никогаш јасно за таа боја :)

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Мижеше првата недела едвај ги видовме:D беа некоја необјаснива комбинација зелено,плаво,сиво:^)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Цицање од една града, пресоблекување, цицање од другата. Моето бебе имаше пеленски осип долго време, првите 2 месеца, и сред ноќ морав да ја пресоблекувам без разлика дали беше мочкана или какана, вака правев и секогаш одма заспиваше.
    А и нормално е да полнат пелени одма после јадење.

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    извини ама многу ми е бизарно тоа "не го учи враце" па кога ќе го држиме враце на 5 години? И не ми е јасно Каков е тој збор"го учиш" не го учиш туку уживаш во гушкањето а нему му ги задоволуваш потребите: да ждригне да прдне да се исправи да гледа... Ајде лежи ти ( општо сите ние возрасните ) по цел ден. Па кој сака така. И јас бев со такво мислење дека децата ги учиме на враце. Епа не.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Математички наједноставно бојата иде вака:
    620A2789-24B3-4818-96AD-2AD822337C13.jpeg

Х е плав ген, у е црн. Црниот е доминантен секогаш.

Значи под еден ако еден од партнерите е со плави другиот црни шансите на детето се 50% и можни се тие комбинации да настанат. Под два се двајцата со црни и имаат во фамилија генетика со плави очи од двете страни шансите се 25%. И ако само од едната страна има еден со плав ген, а другата нема шансите се 0%.

На srekice, Presrekna и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.543
    Допаѓања:
    20.203
    @Yowannty Лактацијата (продукцијата) се регулира со побарувачката. Варираат и двете, соодветно потребите на бебето. И да нема доволна количина, со почесто измолзување/доење се стимулира. Кај жени кои од одредени причини морале да престанат со доење одреден период, можна е релактација.

Да ти пишам за шишињата. Неколку капки вода (под претпоставка дека се од стерилна) нема да направат контаминација. Можеш да ги избришеш и со чиста, испрана крпа или да ги оставиш да се сушат на воздух.

Да си ја кажам сега маката. Пишав и во другата тема.

Десна града, болки од вчера пладнето на ареолата. Има топче внатрешно. Како отечено е. Отокот е веднаш до брадавичката од внатрешната страна на градата. Меки се градите и немам други симптоми. Ама болкава е неиздржлива за време на доење. Кога не дојам од таа страна, имам слаба тапа болка. Горе над градата уствари на почетокот на истата, исто чувствувам слаба болка. Немам појма што ме задеси. :worried:

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Женски од пораѓај кога ви дојде?
    Мене ме приболува стомак можно ли е на 3месеци да ми дојде? ;(

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Здраво мајки. Да ви се живи и здрави бебенцата.
    Јас сум тазе мајка на близначиња. Се трудиме да фатиме ред. Добро ни оди засега.
    Имам еден куп прашања...
    Бидејќи се родени порано, на 2,5 саати им давам да јадат, Пре Нан им давам, а измеѓу града. Дали пред секое хранење да им менувам пелена? На тој начин ги расонувам за да јадат. Денски не е проблем ама навечер малку зорт доаѓа и пелена и храна. Па после хранење почнуваат да икаат и така во круг. Едниот па другиот...
    Секој совет ми е добредојден.

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Може да дојде и одма после 40 дена. Па 3 месеци не се рано.
    Туку и мене стомак ме скина цела ноќ ниско, и утрово, тек пред малце ми поптој се. И ја очекувам кај и да е да ми протече. Со тоа што.. никогаш претходно сум немала болни менструации... :|

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас штотуку пишав за истово во тема Царски рез. Еден месец по пораѓањето се чистев, последните денови претежно проѕирно со минимално розево, па неколку дена немав ништо и денес како разредена крв малку пак почнува. Дали ова продолжувам да се чистам или има шанси да добијам 40 дена после царски? Мислев дека е рано, очекував со месеци да немам ама како ми било редовно цел живот, нема да ме зачуди и да добијам одма.

Се надевав дека ќе одморам некој месец, а и не само тоа, туку по некоја моја логика (не ми се смејте) се надевав дека ќе “заштедам” некоја јајце клетка дур не добивам - не знам дали тоа оди така. Затоа што сум со катастрофални резерви, се тешев дека ајде барем сега неколку месеци нема да има менструација, значи нема овулација, значи не се “трошат” јајце клетки.

@ocicka2014 знам дека и ти си со низок АМХ, мислиш има некоја смисла ова што го изнапишав или си одат пак секој месец јајце клетките?

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    @EvieBabe менструација може да дојде во било кое време после тие 40 дена. Ја се доцедував така по неколку капки скоро 2 месеци.. и се надевав ќе бидам раат уште некој месец..
    Иначе и да немаш менструација цела година, овулација има. Ама поради изостанок на менструација, не може да се следи, па не ретко се случува да се забремени во тој период повторно. :)

16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Јас мислам дека си одат секако.
    А за доагањево сигурно ќе ми дојде бидејќи пред неколку дена сетив лигаво лало што имав во овулација. Бар да беа квалитетни јајце клеткиве...

17. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Можно е да е блистер,т.е. запушен канал.Пиши на пребарувачот блистер и ќе прочиташ.Инаку препорачливо е масажа со потлопла вода непосредно пред цицање и почесто нуди ја таа града.Избегавај градници некое време.

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Оваа ја купувате од Веледа за пеленски осип?
    Подобра е оваа или Судокрем?
    Screenshot_20191103-134432_Chrome.jpg

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Ја оваа ја користам. Презадоволна. А другата ја немам користено

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @Lianna Anna потсетува на блистер со фротирна крпа протри го местото. @Milaаа991 може да помогне со совет.