Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

За бљуцкање во сон се истакнува рефлексот за голтање. И има уште една превентива од ова, а тоа е душек со наклон во горниот дел кај главчето.

Исто има и позиционер, (мислам дека така се вика) кој потпира од двете страни и спречува бебето да се преврти на другата. Ако ти веќе потпираш ноќе од двете страни и не се чувствуваш небезбедно во врска со тоа, тогаш е веројатно во ред. Не знам.

Јас ги следам препораките на ап и сзо. Се водев по нив и за првите деца. Една од препораките за превентива е позиција на грб во текот на ноќта, како најбезбедна. За време на странична или на меше, бебето може да се преврти и да нурне во душекот. А родителите се некогаш толку многу преморени што топ не ги буди. Преку ден е друго, оти не го спиеме денот. Истово важи и за ќебенца, плишки, воопшто играчки и други нешта кои можат да го попречат протокот на воздух и ред други првентиви.

Ама секој одлучува сам за своето бебе како е најдобро и ако така на некој одговара, ок. Не дека има нешто што 100% превенира, ама позиција на грб се смета за најбезбедна и го намалува ризикот во голем процент.

EvieBabe likes this.
  2. barby

barby Популарен член

Мајки на бебето и се покажа хемофилус инфлуенца во нос, читав на интернет за оваа бактерија и се премногу се исплашив. Дали некоја мајка имала искуство до оваа бактерија?

3. Annath

Annath Форумски идол

Вакцинирано е бебето? Поливалентните вакцини на 2, 4 и 6 месеци ја содржат вакцината против оваа бактерија.

4. ifv

ifv Истакнат член

5. hristinan12

hristinan12 Популарен член

како се викаше една веб страница на која имаше прикажано како треба да се развиваат бебињата,во кој месец што треба да прави... ја имаше некој постирано ама не ми телнува точно во која тема беше....

Makedonka007 likes this.
  6. barby

barby Популарен член

Да вакцинирана е

7. Annath

Annath Форумски идол

Е па не се плаши. Ако дава симптоми, педијатар ќе ви каже за соодветна терапија, ако не дава, не мора да се третира.

8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Не бљуцка во сон туку во првите моменти после цицање, а дека цица на три саати, ноќе сакам да ја гледам дур заспие да не направи нешто :) А што значи тоа, за бљуцкање во сон се истакнува рефлексот за голтање?

Lianna Anna likes this.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Имаш повеќе

Моебебе
    Acibademsistina
    На фемина имаш исто
    Ringeraja

Најубо напиши на пребарувачот
    Разбој на 3 месеци(пример) бебе

Ти излегуваат сите

Поз

10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Сакав да кажам дека имаат рефлекс за голтање/цицање (во случај на бљуцкање додека спијат на грб, враќаат назад, голтаат) и според ап е доста понеризично за разлика од спиење странично или на меше.

Моево бљуцкаше у сон на почетокот. Ама оно спие странично со главчето ноќе. Па демек поопуштена сум. А ми се има и засркнато од бљуцкање и од памет ме извади.

Абе жими се никако не е. Ова е лошо, она е лошо. Јас пак да не прочитам нешто, одма мислам. (facepalm)

Makedonka007 and EvieBabe like this.
  11. Frosina374

Frosina374 Активен член

Здраво мајки бебе е 3+ во последно време не сака да цица го ставам на гради се тегне плаче ќе цицне малку пак ќе плаче како да се дави некако не знам го носев на педијатар нема грло, плуча чиста има лиги многу можно ли да е од тоа цицаме со силиконски брадавици

12. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

И пак јас во дилема околу облекувањето. Дома н
    одржуваме температура 25 степени , бебуш го облекувам со боди на кратки и блузиче и надоле пантолонки со чарапчиња.
    Летоска рековме дека бебките треба да имаат плус еден слој од она што ние го носиме , а дали важи истото и за сега?
    На лето одржувабме температура од 27-28 , а сега 25

13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

можно е и после година да ти дојде. Мене повеќе од месец дена ме боли ко за добивање ама абер нема,и јајници некогаш ме болат. Со првото добив после 4 недели од пораѓај.

ocicka2014 likes this.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Таман ти е и кај нас е исто и така ја облекувам.

15. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

јас мислам подобро глодалка одколку раце во уста. Исти сме. Дури и нервозно ги стиска рацете во уста. Ајде викам гладно да е ама не,не фаќа ништо за цицање а шишето го гризе и џвака кога ќе му го ставам во уста.

Мариаа. likes this.
  16. Darija*

Darija* Истакнат член

Мајки јас пак пишав и пред неколку недели, бебево 95 % од времето плаче кога помалку, кога повеќе, кога кенка, искакано, пресоблечено, цицано, ајде кога има грчеви разбирам , ама и кога нема е исто... месец ипол има гледам други бебиња ги шетаат, ги сликуваат, а ова е се кенкаво нервозно како да сме во скок цело време...има некоја со исто бебе да се тешам или не..Исто и преку ден многууу ретко спие и кога ќе заспие бргу се буди (ова со спиењето е сега инаку претходно си спиеше преку ден)

Makedonka007 likes this.
  17. Darija*

Darija* Истакнат член

Почнуваме 7ма недела според термин да не има тука некој скок?

18. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Здраво, и моето бебе беше така, плачење, вриштење, шетање никако само во раце. Мали се уште не се сите исти бебиња, мене ми требаше време да го сватам тоа. Не се секирај ќе пркне малку ќе смени. Сега е 4 месеци и можам да ти кажам дека последниов месец се смири, може да се прошета на раат. Е сега има нова фаза на плачење тоа е од нови луѓе, но се тешам дека и тоа ќе помине кај и да е.

19. Darija*

Darija* Истакнат член

И ова се е во рака, сакав да земеме релаксатор, ама мислам ќе биде за џабе ќе плаче и во него

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Во 8ма недела е громчето, во 7ма е мирно :)