За бљуцкање во сон се истакнува рефлексот за голтање. И има уште една превентива од ова, а тоа е душек со наклон во горниот дел кај главчето. Исто има и позиционер, (мислам дека така се вика) кој потпира од двете страни и спречува бебето да се преврти на другата. Ако ти веќе потпираш ноќе од двете страни и не се чувствуваш небезбедно во врска со тоа, тогаш е веројатно во ред. Не знам. Јас ги следам препораките на ап и сзо. Се водев по нив и за првите деца. Една од препораките за превентива е позиција на грб во текот на ноќта, како најбезбедна. За време на странична или на меше, бебето може да се преврти и да нурне во душекот. А родителите се некогаш толку многу преморени што топ не ги буди. Преку ден е друго, оти не го спиеме денот. Истово важи и за ќебенца, плишки, воопшто играчки и други нешта кои можат да го попречат протокот на воздух и ред други првентиви. Ама секој одлучува сам за своето бебе како е најдобро и ако така на некој одговара, ок. Не дека има нешто што 100% превенира, ама позиција на грб се смета за најбезбедна и го намалува ризикот во голем процент.
Мајки на бебето и се покажа хемофилус инфлуенца во нос, читав на интернет за оваа бактерија и се премногу се исплашив. Дали некоја мајка имала искуство до оваа бактерија?
Вакцинирано е бебето? Поливалентните вакцини на 2, 4 и 6 месеци ја содржат вакцината против оваа бактерија.
како се викаше една веб страница на која имаше прикажано како треба да се развиваат бебињата,во кој месец што треба да прави... ја имаше некој постирано ама не ми телнува точно во која тема беше....
Е па не се плаши. Ако дава симптоми, педијатар ќе ви каже за соодветна терапија, ако не дава, не мора да се третира.
Не бљуцка во сон туку во првите моменти после цицање, а дека цица на три саати, ноќе сакам да ја гледам дур заспие да не направи нешто А што значи тоа, за бљуцкање во сон се истакнува рефлексот за голтање?
Имаш повеќе Моебебе Acibademsistina На фемина имаш исто Ringeraja Најубо напиши на пребарувачот Разбој на 3 месеци(пример) бебе Ти излегуваат сите Поз
Сакав да кажам дека имаат рефлекс за голтање/цицање (во случај на бљуцкање додека спијат на грб, враќаат назад, голтаат) и според ап е доста понеризично за разлика од спиење странично или на меше. Моево бљуцкаше у сон на почетокот. Ама оно спие странично со главчето ноќе. Па демек поопуштена сум. А ми се има и засркнато од бљуцкање и од памет ме извади. Абе жими се никако не е. Ова е лошо, она е лошо. Јас пак да не прочитам нешто, одма мислам.
Здраво мајки бебе е 3+ во последно време не сака да цица го ставам на гради се тегне плаче ќе цицне малку пак ќе плаче како да се дави некако не знам го носев на педијатар нема грло, плуча чиста има лиги многу можно ли да е од тоа цицаме со силиконски брадавици
И пак јас во дилема околу облекувањето. Дома н одржуваме температура 25 степени , бебуш го облекувам со боди на кратки и блузиче и надоле пантолонки со чарапчиња. Летоска рековме дека бебките треба да имаат плус еден слој од она што ние го носиме , а дали важи истото и за сега? На лето одржувабме температура од 27-28 , а сега 25
можно е и после година да ти дојде. Мене повеќе од месец дена ме боли ко за добивање ама абер нема,и јајници некогаш ме болат. Со првото добив после 4 недели од пораѓај.
јас мислам подобро глодалка одколку раце во уста. Исти сме. Дури и нервозно ги стиска рацете во уста. Ајде викам гладно да е ама не,не фаќа ништо за цицање а шишето го гризе и џвака кога ќе му го ставам во уста.
Мајки јас пак пишав и пред неколку недели, бебево 95 % од времето плаче кога помалку, кога повеќе, кога кенка, искакано, пресоблечено, цицано, ајде кога има грчеви разбирам , ама и кога нема е исто... месец ипол има гледам други бебиња ги шетаат, ги сликуваат, а ова е се кенкаво нервозно како да сме во скок цело време...има некоја со исто бебе да се тешам или не..Исто и преку ден многууу ретко спие и кога ќе заспие бргу се буди (ова со спиењето е сега инаку претходно си спиеше преку ден)
Здраво, и моето бебе беше така, плачење, вриштење, шетање никако само во раце. Мали се уште не се сите исти бебиња, мене ми требаше време да го сватам тоа. Не се секирај ќе пркне малку ќе смени. Сега е 4 месеци и можам да ти кажам дека последниов месец се смири, може да се прошета на раат. Е сега има нова фаза на плачење тоа е од нови луѓе, но се тешам дека и тоа ќе помине кај и да е.