Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Здраво мајки од што може да има вака црвени точки кај очињата ? Еве веќе 4+ сме а ги има уште... некогаш како поќе да и се познаваат некогаш помалку и беше тука сува кожата кај веѓитее и се перуташе и само хип крема и ставам сега веќе не и се перута ама овие вака си стојат од што може да е ? И сега пред неколку дена на грблето негде и нешњ кожичката сува и на меше малку како ситни мозолчина што крема/лосион или масло користите ? Ви благодарам 6EDDC157-29E7-4475-842A-15F71F8AB948.jpeg

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.230
    Ништо да не ставаш, до година ќе се исчисти сигурно, можеби и порано.
    За сувата кожа, кај син ми атопичниот дерматит почна со ситни мозолчиња и сува кожа, прво на нозе и на раце, па на грб. Не го мачкав со ништо, оти сакав да му дише кожата, ама после некое време почнав да ја користам колекцијата на Логона на база на невен, купка и лосион.

На t-sweet и Turna им се допаѓа ова.
  3. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    На лице ништо не ставам и кај нас се лупи кожичката кај очињата кај веѓите минрекоа сеуште се чисти . А на тлото мачкам јекодерм маст и задоволна сум не се суши и не се лупи. 3 недели сме ние

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас давав после 3 недели од раѓање. Е ама сега (на 3 месеци) баш и не сака да пие па не давам. Има време. А со првото исто давав ама не престанав со давање си сакаше си пиеше. Еве и ден денес си пие вода.

Мене ми беше прашањето до кога се дава вриена а од кога обична? Е за тоа не се сеќавам баш,мислам дека од 7-8 сум давала вода од чешма. Ама да чујам мислење.
    а кога ќе шеташ ако не сега? Во декември - јануари? Според мене убаво си правиш. Јас и педијатарот го прашував зашто еден неписмен кој го прегледуваше бебето пред една недела ми рече не го ваѓај ладно е ушите го болат си го настинала а ништо од тоа не беше точно. Да му се плукнам на дипломата. Матичниот рече ваѓај само не кога ќе врне,ќе си го облечеш нормално подебелко потопло со капче,дома дека ќе го чуваш цела зима многу побрзо ќе се разболи него надвор на воздух. А тоа колку време сами си одлучуваме.
    од топло. Во вратчето исто. Со првото дете имав мака околу потењето ич не трпеше топло и топило се правеше уште после првиот месец. Еве сега со второво од третиов месец почна со потење. Ама ќе пазиш да не е ладна пот зашто може да настине од тоа. Пресоблакање обавезно.

На Dream girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Бебето ( месец и пол) мислам дека ми повраќа повеќе од што треба, скоро секој подој повраќа, не да блуцне малку, него така повеќе со парчиња бело, а качува на тежина (барем до сега, наредна недела сме на контрола), ама мислам од почеток не повраќаше толку и качуваше по 300 400 гр неделно

6. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Јас војна водам со баби и дедовци само :) Не можеме да се убедиме дека треба да се шета. Ама они нивното, јас низ врата, и така :D

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ене ја мајка ми. Немој не ќе го немаш не го ваѓај,и викам а јас родена ноември? Како ме ваѓаше? Не те ваѓав дур не затопли ( па сега вие проценете ) и после се чудам зошто од 3 години ми дијагностицираат проблеми со бели дробови.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Ја на 8 дена го извадив 20 мин во парк на сонце. Сајковски го имам слушано дека вика колку може повеќе да се вадат, на почеток по 15-20 мин, па пола саат, па после повеќе.

9. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ме чуди мајка ми мене, прилично млада е за така да размислува. Малтене до вчера деца растеше, сега наеднаш ставот и се смени со титулата баба :D Свекрвата ај повозрасна е, ја разбирам до негде

Го слушав и јас на 0+, раскажуваше дека може до -23степени деца да се вадат надвор. Сега тоа ми е главниот аргумент :D И јас од недела ја вадев на тераса, да се привикне полека

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    86
    Од кога може да се почне да се користи гел за непцињата? Бебе е 4 месеци, два дена е нервозно многу, жал ми е да го гледам како се мачи.

11. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Можеш на 4 месеци да му ги мачкаш непцата

На Cassiopea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    86
    Предлог за некој гел?

13. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    На Cassiopea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Сите цело време ги збориме скоковите, во оваа недела има, па во онаа недела има, а сега ја инсталирам апликацијата Wonder weeks на телефон и еве како е објаснето: 4C4F32D1-1AA6-4F5A-9A1E-FBFA1AA61C47.jpeg

Значи смета според термин за пораѓање, не според датум на раѓање - што пак понатаму значи дека не може на сите во иста недела да им се случува скок зашто не се сите во термин родени...

Моево дете пример е родено во 35+2, веќе имаме над 40 дена, а овде стои дека прв скок ќе има тек за 21 ден од денес.

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    А кога е првиот скок?
    Не е во трета недела?

16. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Бебка во среда ми прави месец. Синоќа цела вечер журки си правевме. Најадена, искакана, немаше грчеви. Можно е да е тој скок сега?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Рачунај од датум на терминот .
    Screenshot_20190919_131617.jpg

18. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Некогаш не му е денот,некогаш па кога се случува некоја промена не спиат. Односно кога учат нови работи. Може денес ќе ти покаже нешто ново :)

20. flowergirl*

flowergirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    76
    Бидејќи никој не ми одговори за дозирањето одев спрема упатството, секој оброк по 15 капки, сега намалувам, наутро не ставам па потоа ставам по 7 во попладневните оброци и пред легнување по 15 капки.
    Синчето има 3 и пол месеци па планирам до 4 месеци постепено да намалувам и целосно да ги прекинам.