Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Дали мислите дека е проблем за зимава што креветчето на малата е баш до/под прозор? Дома сме со парно и многу е топло ама па го гасат од 23.00-23.30 па до кај 5 сабајле не е толку топло. Немам друга опција за креветчето, кнап е спалната, толку е просторот, а ми прокоментира женава што ми чисти денес и ми ја фрли бувата :(

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    И мене ми е под прозор, нема каде да биде на друго место. Ние се грееме на печка, ама минимално пуштена ноќе, бебе спие во дебела вреќа, не сум имала проблем.
    И мене ми збореа зошто е под прозор, ама спалната има 3 надворешни ѕида (два со прозори и третиот со врата према тераса), немав друга опција.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    I nie sega gi primame plivit d3. Se nerviram so toa kapkite, treba po 2 da prima i nez dali tocno doziram. Nekogas mi kapnuva poveke nekogas pomalku i koa ke kapne 2 mi se cini deka niedna kapka nema.
    Do 3m koristev k1+d2 na 4you pharma. Sega ovie. Prilicno eftini se za razlika od drugite nad 400 den so se. Neznam kolku se dobro ovie plivit d3. Ne mislam za cenata, onaka za konsumiranje. Imam uste malku, pa se mislam dali da gi zeam istite.ili drugi ili da prasam maticna?

4. Sjmsas

Sjmsas Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Мајки барам ваше мислење, имам бебе од 5 недели, и речиси откако е родена многу стене, се црви и се напнува а има редовна столица. Ова се случува преку целиот ден но поизразено е навечер додека спие. Пиеме еспумисан по препорака од педојатарот но нема промена, што мислите зошто е така.

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.099
    Што направи? И мојот се мачи да се искака после секое цицање, и не може да заспие. Ја давам ваја пробиотик и колиеф капки ама нема нешто подобрување.

6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто и ное сме 5 недели исто стенка се вцрвува напнува кога се кака. А се какаме по 3 4 пати во ден. Ное пиеме о линњкс пробиоток ама сепак тешко е дпдека се искака

7. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Од завчера давам бекутан за грчеви, и откако ќе ги дадам, за 5-10 минути завршува работа. Плус термофорче на меше држам. Сменивме и пробиотик од вчера, па ќе видам и тоа како ќе делува. Само вчера имаше 5 полни пелени, наспрема 7-8 претходно, што малку ме збуни. Ама количински е повеќе, па матичната рече дека било во ред.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.099
    Директно во уста му ги даваш или ги мешаш со млеко? Да пробам и со тие капки, греота ми е колку се мачи.

9. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Со лажичка и ги давам. Има пипета со капките за да извадиш. Јас давам 4 пати по 5 капки. Ми кажаа во аптека можело и 3 пати по 10. Ама сега за сега вака ни помагаат.

И иако пишува на нив 0+, на лекар ми кажаа после месец се даваат.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Колку ги купувате тие? Јас давав до сега д3+к1, ама сега и омега плус ќе давам, па да намалам барем на овие. Сите суплементи 50 евра според математиката ќе ме фатат месецов, што некако многу ми е.

И дали има по аптекиве ако знае некоја омега што не е на babytol, а може од месец дена да се дава? И доктори и аптекарки стално поскапото го нудат, па не знам што опции имам

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Јас давав провен пробиотик, па еден хрватски во капки, а за грчеви nurse's Harvey сируп до вториот месец. Против еспумисан капки немавме ефект.
    Сега во четврток правиме 3 месеци и ништо не и давам.
    Ноќеска имаше слаби грчеви ама мислам ги надминуваме.
    На доење сме и каката веќе се воспостави 1-2 на ден.
    Веќе бебе е поголема, гуга, распознава, седи во кошот сама, на меше да седи обожава. Си цица рачиња, чеша очиња, подава раце кон играчки и ја крева главата кога лежи на грб за да ја земам.
    Души мали се тие. Радости.. .

Инаку мене ми рекоа д3 к1 и Омега со DHA да давам до 3 месец дури ги потрошам а потоа само вигантол и Омега. Секој доктор различно.

За каките мајки како што ќе растат бебушите така ќе се намалува бројот на какани пелени. Ние сме на 1-2 дневно а може и преку еден ден.

За спиење во топло праша @EvieBabe нема гајле до прозор сигурно е обезбедено креветчето со ограда, а бебе покриено. И многу топло за спиење не е убаво. Како е палчица твоја растете?
    Ние дуплиравме родилна тежина пред 3 месец, а треба на 6.
    Лакома е многу ама нека е здрава и жива.

На Mia Fuentes и Septemvri им се допаѓа ова.
  12. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Исти сме со лакомоста, што да ти кажам :) Како тргнала, ќе дуплира родилна тежина на два месеци ама па многу мала се роди. 2160 се роди, а веќе има околу 3600 според домашната вага - два месеци правиме дури за десет дена :) она фактички дури сега си доаѓа на нормална тежина, не е буце нешто туку само обравчиња има. Плус 6 сантиметри е издолжена и таман е со тежината.

Ми расте пред очи молскавично брзо, само си ја држам си ја гушкам, ќе си пукнам :)

На Mia Fuentes, bela.m и Septemvri им се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас земав парацетамол и капкиве 160 денара заедно. Капките да се под 100 денари.

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исти сме и ние многу лакоми.
    Исто мал се роди 2220 сега е точно 1 месец и 1 ден и е 3200 требаше сега да се роди до утре ми беше термин :D
    Кога ми го дадоа прв пат беше како некое глувче малечко а сега е веќе батко 8)

На EvieBabe, bela.m и macence994 им се допаѓа ова.
  15. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Денес бебе после секој подој ми повраќа.
    И го држам и ждригнува и пак повраќа. Вака не ми правел до сега.
    Не е кујзнае колку количински.
    Се прејадува или? А цица исто како и секој ден.

16. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Пред некој ден бевме на контрола кај матичната, палчовци напреднати. Едниот без малку 2800, а другиот 2400.
    На поголемиот му давам 75мл на 3 часа, а на другиот 65мл на 3 часа.
    Некогаш се случува во еден здив да го изедат млекото, а некогаш се молиме. Некогаш и не сакаат да го допијат, па бутам со сила за на крај да повратат. Сфатив дека така не бива. Како некогаш таа количина не им стига, а некогаш тешко ја допиваат?
    Инаку, на пре нан сме, да не правам нешто погрешно, м?
    И сакав да прашам, од кога ќе наполнат три кила не треба да ги будам на 3 саати туку кога ќе побараат или? Всушност веќе и бараат сами на тоа временско растојание ама некогаш се ептен успани...

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Ovie plivit d3 gi zemav 118den od eurofarm

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    И мојот така овие неколку дена, ама после цицање мрда со раце и нозе како да е уклучен во струја, па мислам затоа да не бљуцка...до сега не пораќал,многу ретко.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас веќе не ја будам ноќе на три саати откако направи три кила. До душа она сама веќе закенкува на три саати ама не ја оставам да се расони; ја ставам одма на спална, ја душкам дали е какана и пикам цице дур не се разбудила. Почнува да цица во сон и за некоја минута си заспива. Ако се комира, ја враќам назад; ако не е утврдната, ја оставам на спална. А преку ден ја будам за јадење ако ептен задуфта.

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Колку е старо? Мојата е месец и 4 дена, така прави сигурно 3-4 пати во денот после цицање. Ми кажаа штом полни пелени, дека е во ред.