Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Nova

Nova Популарен член

Мајки, минуваме сите низ тоа помалку или повеќе. Не барајте болест кај здрави деца и почнете да ни верувате кога викаме дека и нашите бебиња истото го прават. Ете од 20:30 до пред пола саат се успивавме проследено со дерење и плачење, што од мешето што од тоа што расте и менува. И така е скоро секој ден и преку ден, спие 20 минути, а се нишкаме по саат и кусур.

Не предизвикувајте со лоши мислидека бебињата ви се болни зошто болно бебе т.е ако нешто му е нема ни секунда да престане да плаче, а не да спие или гуга.

marchi-cool likes this.
  2. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Fala ti nova i jas taka si mislam no svekrvami...
    Jas stvarno neznam za drugi deca kako placele sum nemala nikoe vo blizina i se mi e cudno i koga ce ti kaze nekoj mu e nesto..i odma se razocaruvas eveja sega od 9 mi zaspa samo za cic.stana i si spie. I mazmi isto placel kako nea ama taa zaboravila izgleda i samo me plasi sega :)

3. Nova

Nova Популарен член

Однеси го мајка на лекар за да се увери дека бебчето е здраво и дека го мачат грчеви уште и плус минува низ развоен процес за да не ти кажува глупости и да те паничи. Ќе пораснат и ќе ни биде полесно. :)

4. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Utre odime ubavezno i kaj drug pedijtar za vtoro mislejne zosto ovaa kajsto ja nosam mi kika super si e samo e takva placka :)

5. captivating

captivating Истакнат член

Леле колку ме нервира тоа кога ќе речат дека е плачка, "епа плачка е, плачливо бебе си е"
    Вистина е дека плаче повеќе од другите бебиња ама поголем дел од времето плаче затоа што ја мачи нешто.
    Ти прати ја свекрва ти накај мене да види што е плачење. :D
    Јас сум била опколена со бебиња и ниту едно не плачело како моето. Срцето ме болело затоа што било кое бебе да е, колку и да плаче сум го смирувала за 5-10мин а моето вриштеше и по 10+саати на ден.
    Фала му на Бог веќе не е така, плаче уште ама не така.
    Освен кога имавме скок во развој сега :x
    Пробај пушти White noise на youtobe, има со биење на срце или пак некоја инстументална музика.
    https://www.youtube.com/watch?v=X2GFoPdKlhY ова ја смирува ќерка ми.

100% минувате во скок во развој. За некој ден ќе ти се врати бебето како што ти беше.

6. dora-dora

dora-dora Нов член

Здраво мамици ајде ке ве молам уште еднаш пишете некои мислења за исхрана на бебе со полни 5 месеци некако овие табелите ми се секаде различни. Инаку сме на АД млеко а во исхраната воведов од овошје: јабилко, круша и банана од зеленчук морков и компир и тиква а и давам и од оризот на Хипп...ајде ве молам оние што се во оваа фаза би можеле да ми помогнат, бидејки педијатарот пред некој ден ми наброја мноогу работи а не ми се совпагаат за овој месец

7. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Captivating od sto placese bebka tvoja i do koga ? Nie bevne vcera na ped.ja proveri se i usijnata i mi vika niso ne ie ebe si guga si se smee ne prati da ispitame krvna slika i taa bese super,svekrvami vika dajtwmi nesto sto place taavika nemam na koj osnsnov da i prepisam nesto,se e ok vaka 1 kilo e popraeno za 1 mesec, i si dojdovne prespa i ko fati da place od 6 do 9 sinojka ne prestana ce ja legnev place ce ja dignam i ocinata i se zatvaraat a nesaka da zaspie so sila gist otvara na site mozni nacini ja probav da ja nisam place i ne ni cica togas. I zaspa vo 9 odvaj . Stvarno neznam zosto vaka mi pravi :(

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Period e mila se ke pomine,kako sto rastat ke menuvaat.Samo trpenie i niskanje na bebus ke pomune i toa.

9. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Мајки што давате за запек кај 5 ипол месечно дете? Од фторникот даваме кравјо млеко 50 - 50 но има запек .

10. joy1

joy1 Форумски идол

Kasicka od sliva Ili krusa.Vie I kliZmi davavte I pak ne vi e resen problemot.Opravduvas davanje na kravjo,na marmelad uste na 3 meseci I velese nema reakcija se e ok.Zaprasaj se sega od kade zapekot dolgo vreme ;)

11. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Запекот ни трае 4 дена , а за она што реков дека мармалад од сливи го дават на 4 месеци не го одрекуам бидејки е навистина дозволено. А ние паметните „мајки„ од интернет се советуваме повеке отколку од искусни мајки и лекари. А со клизмите бевме на адаптираното млеко и имавме мака па се опраивме е от коа почнавме да даваме кравјо пак исти проблем веројатно дур свикне .

12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

не се труди да објаснуваш.верувај не вреди :x

13. joy1

joy1 Форумски идол

ne sum majka od internet tuku iskusna majka na 5 godisna kerka,taka da sum pominala niz se i ne zboruvam od pamet.

14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

слушај ме што ти велам џабе се трудиѓ.ако вратиш неколку страници наназад ке најдеш една дискусија мегу мене и неа и неколку други мајки...за жал безуспешна.на крајот на краиштата секој си одговара за своите дела и своето чедо.

joy1 likes this.
  15. captivating

Кукис, од кога ти плаче повеќе бебето?
    Ако е нешто ново се согласувам со ddevojce најверојатно е скок во развој (плачење,постојано сака гушкање,не спие или спие повеќе (ама претежно не спие) и зголемен или намален апетит), смешно е вака кога ќе видиш ама секое бебе различно го минува.
    Ако е тоа, почекај неколку дена сигурно ќе помине.
    Ќерка ми плаче постојано последниве 3 месеца (а има 3м и 2недели). Само 2 недели беше ок после откако почна да плаче не се смири. Има рефлукс, ја фаќаат киселини и плаче заради тоа. Плус плачливо бебе е. Ако нешто не и е по ќеиф си кажува одма :D
    Еве денес е посебно плачлива. Сега само што ја ставив во креветче да се одмори. Со саати се обидувам да ја ставам, оддвај чекам да дојде време за спиење.

joy1 и јас би ти рекла да не се замараш

16. captivating

Извинете за две мислења 2 едно по друго.

Да прашам нешто за мајките што даваат млеко од шише.
    Бебушка сака да пие колку што е можно потопло да биде млекото. Ако не е затоплено не го пие, ако е малко не го пие, ако се излади додека пие не сака да го допие освен ако не го затоплам пак.
    Речиси жешко да биде.
    Не сакам да и давам толку топло. Совет?

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Никако да е толку жешко,јас малце го ставам шишето во ладна вода и млекото иде млако ни топло ни ладно :!: секогаш пред да и дадам малце турвам на плосот од раката за да знам дали е многу жешко.

18. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Najcesto place posle 6 navecer a preku den vo dozvoleni granici :) eve deneska ja zaspivav na sekoe kenkajne po 1 sat budna i vecerva placese pola sat jako i zaspa vrace dusa :) ce vidime vecerva kako ce pominemw a inako preku den mi placese samo ovie 3 dena silno i pred toa no se smiruvala. Se nadevam deka e skok i deka ce pomime naskpro :) da odmorime i nie malku :)

19. mace31

mace31 Истакнат член

имам едно прашање,стари сме 15 дена и сега на бањка прметив на едното цице како топче,искуство некое вакво да ми одговорите мн сум загрижена да ми одговорите ако може,фала ви однапрет

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Duso i nie imavme na dvete cicinja na kerka mi.isto od hormonite e ke pomine so tek na vreme ne grizi se.mene babucata mi rece da stavam nekoi pamucni vaticki na gradite za da ne ja zakacuva od bodito istoto i od pedijaterot mi e toj sovet.samo ne gi cepkajte i ne ja pritiskajte.ke pomine za edna dve nedeli.