Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ова најдолгиов скок како се манифестира? Мислам читав некаде дека било со нејадење или така нешто. Е ние според термин од понеделник сме 15та недела инаку од раѓање некаде 14 ипол. Е од вчера ни почна никаквото. Вчера беше повеќе со спиење денеска е со вриштење. За цицање гледам да е на секои 2 саати кај ред не можеме да фатиме па уште и ова со скоков...денес Цицни 2 минути смеј се 2 мин враце шетај го дека сме и фазону да видим, и следните 5 минути вришти синки колење. Ајде меше да не е ајде гладно да не е... И ќе си заспие ќе предреми ќе стане весело и опет Цицни 2 мин смеј се 2 мин па пак во раце.... И така во круг.
    и ние минатите 3 дена сме такви. Ме турка неќе да го навалам за да го наместам за цицање се тегне си мислам нешто го боли и се само во раце е. А башка тоа кај секој што ќе го земе враце е бубалка кај мене некогаш го прифаќаат. Се мислев да одам на лекар постојано е намрштено деновиве да цркнеш додека да му погодиш.

На Мариаа. и Yowannty им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.545
    Допаѓања:
    184.438
    Значи скроз исто.
    Се што тропа, шушка и светка е интересно и за двајцата. Со тоа што сега како почна да прета малово, почесто ја загледува. Сами не ги оставам, ама мачка ко мачка па неколку пати ми ја снемало од вид ама секогаш го наоѓам пред балконска врата, а не покрај бебе. Последно тамам помислив се заинтересира за бебла, тој почна да се мази од релаксаторот. :lol:

Џогирам влакна секое утро, некогаш и попладне кога можам, само сега влакната негови не ми се проблем, туку моиве. Не можам да се допазам сама, влакна мои насекаде. :worried: Ја чувам собрана косава и џабе, и тоа едно што ми лета на глава, сега бебе почна да го дофаќа дур ја држам.. (facepalm)

Ако добиеш некоја идеја, било што околу мачката, сподели ако не забораиш. :)

На koritsaki и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Имав една ситуација од пред некој ден,бебчо почна да крчи како да има заглавено шлајм низ грло. Ајде прскав спрејче кога ќе забележам ама нема мрсулчиња и никаков секрет во носот. А имам приметено дека ова се случува извесно време одкако ќе цица а притоа се засркнува и кашла. И така циркулира млекото меѓу хранопроводот и грлото. Кога го кревам да ждригне обавезно ќе исплука од млекото смеса помешана со млеко лигушки и нешто што прави сето тоа да изгледа тегаво. Исто и во каките 2 пати имам забележано шлајмче. Почнав и да му правам дренажа на плуќата со тупкање и од тогаш почна по малку да кашла еднаш до 2 пати во денот како да исфрлува секрет. Симптоми никакви нема и весело си е си цица нормално. Ќе следам ситуација па понеделник во го однесла на матичен. Мада поголем дел од денот е чист без крчеше кашлање или свирење и чкрипење во плуќа

4. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    И мојава на два пати ми има повратено така, како засирено млеко помешано со нешто што личи на шлајм. И истиот ден и каката беше таква. Матичната рече да не сум се секирала, уште се чистела. Да напоменам, имаше месец и 2-3 дена

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    стар коментар ама како што сум зачитана да ја прегледам темава за видам искуства мислења и сл морав да направам потсетување а воедно и да споделам искуство. Внимавајта многу на лековите што ги давате за деца под 1 година и пред да дадете нешто обавезно читајте упатство. Евентуално и второ мислење ако треба и не секој доктор е за да се послуша (за жал). Ние така пред околу 2-3 недели појдовме на детско одд со 2ипол месечно бебе кое вришти. Нормално јас во паника,дете нацицано средено пресоблечено наспано.... Одиме на детско докторот го мери го расоблековме тоа вришти ли вришти стиснато во рацете и стегнато во нозете. И ми вика ај ушите се. На прво му поверував нели доктор е. После се подразмислив како дете на 2ипол месеци со болни уши а надвор вадено дали по 20 мин во ден. Ни даде парацетамол за против болки и капки за уши. Отварам јас упатството пишува не се дава за деца под 2 години. Читам понатака низ упатството и реков а ова детево сигурно нема мака со уши. Не дадов а веднаш се јавив кај матичниот лекар за второ мислење рече не давај капки кај бебиња и мали деца болните уши се манифестираат и со болни грло и затнато носе. А ние ништо од тоа немавме. Па ајде наредните два дена ми поминаа во думање мислење...
    Пишував овде прашува тој период,кој ме читаше знае. Секогаш второ мислење и читање упатството. Јас и витамини да земам читам упатство . Исто ми се случи со големиот пред повеќе од пола година кога ме испаничија дека има морбили а врска немаше згора на таа утната дијагноза ми дадоа и антибиотик (facepalm) е ако верувате последниве 4-5 месец и панични напади ме прифаќаат кога на некое дете нешто ќе му се случи. До тој степен ме доведоа ваквите погрешни случувања.

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Пред десетина дена ,на бањање приметивме долната усна на бебето му вибрираше,како да му е ладно. Си реков не е загреана собата,му студи (сигурно беше над 24 степени). Истото движење го осетив на града, го видов додека цуца цуцла,и онака додека си лежи буден.
    Дали е нормална појава,или да се обратам на педијатар?
    Бебето има 45 дена.

7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Normalno e.. i kaj mene bebka taka pravese prviot mesec... i se tresese velicata na sred cicanje ili ke se uspie i pak taka pravese... eve sega sme 4ipol meseci neam zabelezano takvo nes. Malo e uste ke se regulira so tek na vreme :)

Bebka mi kaka tecno i mnogu...pelena full. Kakite i se nekoja zelenkasta boja majka mi veli deka e preladena. A jas veke dolgo vreme ja gledam so takva boja.
    Pred nekoj den bev na kontrola ne e nastinata,nema nisto, dobro napreduva. Pedijatar ne kaza nisto. A mene ni na kraj pamet ne mi tekna za bojata na kakite da i spomnam. I premnogu jako mirisaat nekogas, mi se ide da povratam.
    E sea nekoj da mi kaze normalana e bojata i toa sto e premnogu tecno i full..

Последна измена од модератор: 24 ноември 2019
    На koritsaki и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Истите рабoти ги правиме. :D
    Нoрмалнo билo.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.068
    Допаѓања:
    108.862
    Пред недела ипол истото беше и кај нас. Две недели и беа такви каките. Сега се нормализираа повторно , и мене ми викаа преладена е и не знам што , али кога го прашав педијатарот ми рече нема врска , каките знаат да сменат и боја и да бидат и по течни

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Ми олесна штом и генерација така прави :)

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Бебе е 2 месеци, последнава недела интензивно цица палец, го носи во еден ист агол на устата и доста се лигави. Цуцлата почна се почесто да ја плука. Дали да му земам глодалка и предлог која?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Сите глодалки што му ги земав го нервираат,реално уште големи му се и неможе да држи убаво и да става во уста.
    Палецот мислам во уста ќе му остане еден ден:D
    И премногу почна да се лигави,кога ми е во раце течат лиги на сите страни^_^

13. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Ја размислував за софи глодалката ама дали и таа ќе биде функционална за сега или џабе пишува 0+ :^)

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Која цена е таа?

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    28.106
    И мојот исто прави. Се развива мозочето:)

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    28.106
    Ја имам јас, не е за 0+, ако пишува така, многу е голема. Мислам дека дури после 3 месеци ќе ја користиме.

17. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    640 ден. во Зегин

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ја имам. Малата Софи. Пак му е голема и не може се нервира со неа највише. 3+ сме.

19. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Девојки може ли да се дават биогаја капки и плус саб симплекс.Како да ги давам и по колку.Био гајата се по 5 дневно,а другите три пати по 15 капки,но незнам да не е многу?

20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Сoфи глoдалката штo jа пишувате е нештo пoсебна или какo и сите глoдалки?