Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Не се грижи.Ако е на цицето на бебуш, ние го имавме топчето од раѓање и дури вчера ни падна во бањање (бело, на средина на брадавичката). Педијатарот ни кажа од хормоните на мајката во бременоста бебчето сеуште не е исчистено. Немавме никакви проблеми. :*

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majkiii pomos,vcera sabajle se razbudiv vo 4 desnata grada tapan izduena kamen,pocnav da se molzam.potoa stana kerka mi i dadov da cica.vcera cel den me bolese gradata pod pazuvata.eve uste imam bolka i mi se polni so mleko.pak se molzev,kerka mi cicase pred malku ama stvarno me boli samo so ke ja dopram kamoli da molzam.sovet iskustvo bilo sto da prestane bolkata :(

3. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    можеби премногу време чекаш мегу доење или молзење. Масирај се под туш со топла вода да го омекнеш млекото. И почесто молзење. Јас кога ќе оставев повеќе време да помине ми се случуваше исто.

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Duso kerka mi cica koga saka,na pola cas,na 15 min,na cas sekogas razlivno.samo navecer mi spie po 4 casa ama se doime pred da zaspieme.isto i koga stanuva od spienje gradite po obicaj ni mi se tvrdi ni meki normalni.ama vcera mnogu mi se izduja gradata a sega me boli mnogu odvaj lezam na desnata strana.koga ke osetam potreba za molzenje odma se molzam.ama sega so nolkata so da pravam.????

5. zoltocrvena

zoltocrvena Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Прашав во поголемата група но не ми одговори никој па ајде да ве прашам и вас. Цедевитата и киселата павлака/јогуртот од кога почнавте да ги давате на вашите мали и како ?

6. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Павлака и јогурт јас давам од 5 и пол месеци најчесто со палента и поретко со смоки,а цедевита ако ти е прашањето за бебе не знам како би давала кога тоаа е прашак,ама секој си е со своето размислување различен од останатите ;) ..........ќерка ми пие само чај и вода,до сега сокче само два-три пати се има напиено

7. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    И јас правам така и пороверувам колку е топло. Работата е ако не е убаво затоплено, занчи на граница на жешко, не сака да го пие. Ќе пие малце и толку. После плаче затоа што е гладна.

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.581
    Допаѓања:
    152.015
    Да прашам нешто за мајките што даваат млеко од шише.
    Бебушка сака да пие колку што е можно потопло да биде млекото. Ако не е затоплено не го пие, ако е малко не го пие, ако се излади додека пие не сака да го допие освен ако не го затоплам пак.
    Речиси жешко да биде.
    Не сакам да и давам толку топло. Совет?[/quote]
    Никако да е толку жешко,јас малце го ставам шишето во ладна вода и млекото иде млако ни топло ни ладно :!: секогаш пред да и дадам малце турвам на плосот од раката за да знам дали е многу жешко.[/quote]

И јас правам така и пороверувам колку е топло. Работата е ако не е убаво затоплено, занчи на граница на жешко, не сака да го пие. Ќе пие малце и толку. После плаче затоа што е гладна.[/quote]
    позната ми е ситуацијата.синко ако не е топло ама баш топло го плука.ако му е по мерка топло се препотува ама ужива и го пие во еден здив.

9. zoltocrvena

zoltocrvena Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Не не , за јогурт и павлака прашувам за 9 месечно бебе , а за цедевита прашувам за поголемите деца над 1 година

10. zoltocrvena

zoltocrvena Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    А ова со палентата како го приготвувате?

11. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Вариш палента и ја мешаш со павлака или јогурт

На zoltocrvena му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zoltocrvena

zoltocrvena Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам ја припремив и му ја дадов на детенцето и си ја сака ама со малку солце без солце ми ја блуцкаше

На Filiposka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Дали сте имале проблем со тоа да вашето дете/внуче кога го бањате да плаче како да го колат? како се спавивте со тоа? внучето мое штом доаѓа до допир на вода вриште како да го колат . :lol:

14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Ve molam za sovet do kolku e kaj bebence normalno temperaturata na moevo mu meram ima 37.5
    Se izvunuvam od mob pisuvam poz

15. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    истиот проблем го имам и јас, значи не сака вода, воопшто, плаче, сака да стане, стои, врискање страшно...моето е поголемо па и јас веќе 5-6 пати влегувам со него во вода и така е смирено, не плаче, но не сакам да остане така, што ќе биде кога ќе порасне поголемо малку и ако му стане навика :tmi: ако знае некоја мама што во такви ситуации нека ни помага :D

16. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    сменете ја температурата на водата, прво потопла па ако не видите подобруввање поладна.
    гледајте да го бањате кога е наспано и од прилика исто време на пр пред спиење
    в. исто вриштеше така па сега ужива,не сака да ја вадам од вода

zalosna јас на лекар ја однесов со толку температура :lol: др ми рече да не паничам толку.
    расоблечи го бебето, истуширај го убаво и почекај види како ќе биде.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Go imate isplaseno zatoa i piska koga ce oseti voda..bebe koga se kapi treba poleka da go kapis i bez nervoza probaj poleka da go stavas vo voda i da mu zboruvas .. nemoj so sila i so vikajne grevotka e i nee ni najmalce smesno

На captivating му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Lele zaminuvam vo germ..sega ah kaj me snajde sega bas ova lele lele grevce milo na mama .. velis nee strasno so 37.5 ? Pred 1 sat i merev i sega i isto e 37.5 ni gore ni dole

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Залосна 37,5 е близу 38,дајму нешто за смирување ако имаш.
    Јас би ја гледала температурата на секој 5 или 10 мин па ако не намали би одела болница.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    јас мислам дека е подобро да почекаш, пробај со туширање. рано е да се брза со лекови.
    и не би ја мерела температурата толку често.
    измери пред и после бањање.
    ако приметиш дека и после ова има температура (јас до сега два пати и ја имам намалено вака, еднаш дури во болница кога бев и сестрите се согласија дека така е најдобро) дај и парацетамол пред се затоа што мораш да патуваш да не се зголеми по пат.

ако има нешто, некое жарче температурата е покачена затоа што организмот се бори, дозволи му сам прво да се избори па после прообај со лекови

На zalosna и ddevojce им се допаѓа ова.