Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Тече како чешма, настината е моментално и затоа аспирирам.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Сите хрчат, нормално е. Ако нема густ и обилен секрет, нема потреба. Мене доктор ме искара за аспирирањето. Ако веќе мора, поарно да го однесеш да му направат аспирација кај матичниот, полесно ќе биде.

Во ред. Ама ни за проѕирен секрет не се аспирира.

Не е мое да се мешам, ама откако ме искара доктор, јас аспирирав само при густ и обилен жолтозелен секрет кога не можеа да издуваат нос. Сум носела бебе на аспирација на секрет од нос.
    Долготрајното аспирирање без конкретни причини може да доведе до повреда и оштетување на слузницата и крварења од носот.

На *Sara* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Да прашам, вие што давате пробиотик... Кога се дава? Пред јадење после јадење, навечер наутро... Или нема врска? Нас ни препиша доктор ама не ни кажа кога да давам

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Нема врска. Јас обично наутро давам.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    И јас пробиотик наутро, Д3 навечер

На marchi-cool и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас сабајле пред јадење давам. На ручек давам пиковит мултивитамин а навечер Д3 и омега

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.113
    И јас така + колиеф пред цицање

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Bebka mi hrci so nosot kako zatnata da e..od levata nozdra ja gledam.kako zasuseno predpostavuvam deka pri placenjeto i tece noseto i se zasusuva toa. Plus nakasluva nekogas za da ja krenam glumi no nekogas mi ode kako stvarno da kasla nekolmu pati po red. Istoto go pravese i isti simptomi ao nosot prwd nedela bev na pedijatar ja pregleda rece se e okej. Sakam da odam pak strav mi e dane e mala nastinska, no toa so pred nedela nw bese nisto a prodolzi so istite somptoni me maci.

9. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Исто ми кажа и матичната дека може да е каналчето, али сепак сакам да проверам за да сум сигурна. Масираме, да. Благодарам на советот. Му намолзив и млекце малку, чистиме и со физиолошки, ама се има краткотраен ефект.

10. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки бебе има дерматит и мнооогу се нагфрла неделава. Ептен. Нозете и едното раче му се со лишаи и никако не проаѓаат. До сега Веледа помагаше, сега ништо. Што да правам? Матичен ми вели само јекодерм, ама штознам..?
    Исто да прашам, бебе се чеша на левото увце многу често, што може да биде?

Последна измена: 4 декември 2019
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да пробаш со Биодермата.Мојата се чешаше заб кога извади, баш и јас прашував тука што е работата.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.545
    Допаѓања:
    20.207
    Не, не. Помало е. 3+ е. Ништо не делува, се ми е пробано. Дури и во шише му нудам молзено. Значи нема шанси. Плус е проблем што кај мене не е увек тивко. Напротив. Децава журка прават, па кај и да "избегам" се слуша. Се што внесува малово е "со сила". И не е доволно. 5, 6 пати ако повлече и толку. Кога е во полусон му подметнувам, ама ни тоа не ми успева стално. Треба ептен да го погодам моментот.

Се напињам јас, го напнувам него. Кога му се нуди јадење, не плаче, туку рика. Кога го тргам од гради се е во ред. Се однесува најнормално, во екот на играта.

Вчера вечер се "уби" од цицање. Како да не видел. Пошо преку ден на диета е. Не знам што му е. Едино ако е уште во третиот скок. Ја немам апликацијата. Ама не знам, демек се оправи малку и еве го сега на полошо ми смени.

13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јекодрем е многу убава маст содржи омега ние за 11 дена ќе правиме 2 месеца јас сеуште го мачкам со неа

На kikin и cinderella5 им се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Не знам колку верувам на ова со скоковите :^) Апликацијата вика дека во прв скок се забележува првиот поголем раст на обем на главчето. Апликацијата исто така вика дека бебе влезе во прв скок завчера ама последната контрола беше пред 12 дена и уште тогаш главчето беше пораснато од 31 на 35 см. Исто така, бебево не покажува никакви посебни знаци на скок, за разлика од пред некоја недела кога имаше 2-3 вечери по ред кога урлаше едвај ја заспивавме; баш едната вечер и тука имав пишано.

Дали дека моево е родено доста пред термин, 35+2 па изместени се скоковите кај неа, не знам ама врска нема со апликацијата. Така да не знам ни следно што да очекувам, ни кога...

15. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.545
    Допаѓања:
    20.207
    Абе има развојни фази, се тоа си стои. Е сега за кое бебе како, е индивидуално. Има некои по книга ги минуваат скоковите. Кај некои подоцна, кај некои порано.

Иначе моево, откако е родено е во скок. :rofl:

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    И ние го користиме пва кремче од почеток. Не спасува од подпарено газе. Таман ќе приметам на две мачкања се повлекува црвенилото.
    И убаво ми мириса, а викаат не им мирисало убаво на повеќето.

И кај мене не се согласува со скоковиве. Не гледам некоја вау промена кога е во скок, а баш ја купив апликацијава за да следам и еве сега сме во 4тиот што е најдолг и не гледам ништо поразлично кај бебе :shake:

На KuklickaSk и EvieBabe им се допаѓа ова.
  17. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Ние имаме уште малку годинка и користиме само Јекодерм или поретко Судокрем

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Јекодерм е ефтино а убаво за нега на кожата....но при дерматити треба и со него внимателно бидејќи е создаден од рибини масти,а тоа е висок алерген. Најдобро во консултација со педијатар или дерматолог. Се надевам брзо ке го решите проблемот.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Јекодерм не е за дерматити, кај моево полошо правеше. За лишаите само нешто топично да се смират, а после одржување на влажност на кожата, со соодветна колекција, плус доволно хидратација преку внесување течности, и секако влажност во просторијата каде што се престојува да биде барем 50%, да не е пресув воздухот.
    Чешањето и тегнењето на увото може да биде предзнак за заби, а може има и таму некое лишајче.

20. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Мајки бебе има 28 дена.Од вчера е многу променета,дента сака да цица на секој пола саат,заспива по 15 мин само и сака во раце.До вчера ми спиеше по 2-3 часа.Дали се работи за скок и ако е скок колку време трае тој период?