Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

neznam da ne e ispalseno od tekot na bremenosta na jatrvata mi. koga bila trudna vo 7mi mesec vo grcija zamalku ke se udavela i pretrpela strav moze da e ot toa. Vodata i topla i ladna ne ja saka za ziva glava duri i koga lice se mie pak isto vristi

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се слагам, пробај со прошетка, со млака бања и ако не се симне тогаш дури антипиретик. Иначе близу до 38 е 37,8-37,9, а 37,5 е прилично ниска температура за да се крева паника, а зависи и како и мериш, ако е ректално намали 0,5 од ова, а следи си го и детето, ако е весело нема место за паника, ако е кенкаво би се обратила на лекар ;)

zalosna likes this.
  3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

абе ,ајде ти се молам доста не треси зелени.пополнувај време на друго место.значи од вакви типови не можам :@

duffi, Glasna and girl-miri like this.
  4. zalosna

zalosna Форумски идол

I meram so toplomerce vo gazeto ja soblekov taka poleza edno 15 min i merev pak i ispadna 37.4 ..mm veli deka e normalno .. ce i premeram sega pak oh lele
    Jas pisav za bebeto dane go imate isplaseno a ne majkamu na bebeto :) i so store ti so toa malo jadno dusice kaj muje majkamu grrrrrrrrrrr

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Bebinjata vo princip imaat povisoka telesna temperatura i se potopli od vozrasnite (taka mi rekoa vo bolnica) rasobleci ja anastasija istusiraj ja so ne mnogu topla vodicka daj i da rucka posle izvesno vreme izmerija pak vo gazenceto.se soglasuvam so captivating da ne brzas so apcinja.37 e normalna temp. Ako odi veke nakaj 37,8 togas apce ili pedijatar.ne brzaj

zalosna likes this.
  6. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се сторив дадилка :lol: јатрвата мораше да се врати на работа па јас си го чувам од 6 сабајле до 5 попладне. Знам дека збориш за бебето ама нели викат ако мајката се плашела во тек на бременост и детето ке се плашело затоа викВ ДА НЕ е од тоа. Инаку од кога е донесено дома е такво врескало кога треба да се бање. А за температура во газе штом мериш топломерот покажува 0.5 повеке што значи има 37 . Сум мерела и во газ и под мишка и таква ни беше разликата 0.5.

7. mona22

mona22 Популарен член

Majki moeto bebe e na hipp mleko denes majka mi mu kupila NAN nestle 2 na kutijata pisuva od 6meseci natamu a bebeto ima 4ipol sega neznam dali da go koristam 've molam za sovet

8. captivating

captivating Истакнат член

Составот на кецот и двојката е различен, иначе зошто би имало потреба да има 1 и 2? Затоа јас би ти рекла да си купиш 1

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Јас би земала 1,сепак има само 4ипо месеци,рано и е за 2.

10. Glasna

Glasna Популарен член

замени го :) за она што точно ти треба(од истото место каде е купено).

11. captivating

Ич не ми текна дека може да се замени :fubar: Забегав еј. Од неспиење мозокот не ми работи како што треба :)

WORRIED.BT and Glasna like this.
  12. dejana2

dejana2 Истакнат член

Мамички ние имаме затнато носе. И давам капки аква марис ама ете сме ги потрошиле, па од мајка ми сум чула дека таа ни ставала зејтин во носето, т.е. стапче за уши намачкано со зејтин се става во носсето да омекнат мрсулчињата. Јас не го знаев ова па и капнав капка во затнатото носе. Сега сум во паника да не му биде нештто На детето?? ;(

13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

ништо нема да му биде.ако доиш можеш од млекцето да капнеш бидејки е стерилно чисто,не сум пробала ама читам други мајки практикувале така.а можеш солен раствор сама да направиш сол и вода е само не сум сигурна за соодносот.барај на нет.

14. rainlover

rainlover Истакнат член

Жени не си играјте играчки, ако немате солени капки во моментот подобро не ставајте ништо!

leona83 and Bozica1980 like this.
  15. Nova

Nova Популарен член

Исецкај кромид во тацна и стави го до бебето каде спие или леже. Успева да дише полесно и да ги омекне мрсулчињата.

rainlover likes this.
  16. gluvarche

gluvarche Истакнат член

мамички ајде мал совет од вас поискусните, бебчето има 5 дена, во каките приметив како мали парченца, трошки бели незнам од што се и дали е нормално? иначе си цицаме и плус навечер се дохрануваме со малце Аптамил

17. captivating

^
    Нормално е, од млекото е.

Пишав и во др тема ама ај да видам може некој ќе порчита тука и ќе ми одговори.
    Дали е лесно да се најде хипоалргено млеко во аптекиве?Ние се изнамачивме со анти-рефлуксно млеко. Никаде го немаше, едно единствено во Зегин оддвај го најдовме на Хип 300гр 500 ден.Ама не помага.
    Сакам сега да пробам со хипоалергено. И која цена се?

18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

И кај нас има така,педијатра ми рече дека е нормално од млекото.

19. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Mајκи ве молам за совет.имаме 2.5месеци и сме на вештачκа исхρана аптамил.досега немавме пρоблем но овие два дена не можи да се поκаκа напина плачи.неκој совет што да пρавам.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да не те преплашам ама друг пат не ставај, маслото може да се слее на белите дробови и да направи проблем, не дај боже инфекции, зошто после да се мислиш. Инаку знам за масло ставаат на стапче и на врвот само малку го поминуваат носето. Маж ми ставаше, кантарионово масло, ама кашлаше многу од него и кога прочитав одма прекина да става. Следен пат кога ќе немаш капки или солен раствор слободно ставај раствор од 1 лажичка сол, 1 лажичка сода и 200 мл превриена вода, оладена па измешано со солта и содата и 10 капки бетадин за гаргара од 1 %, оваа количина може да се користи 4-5 дена, затоа правете пола доза за да не фрлате многу, јас и маж ми кој за добро утро, добра вечер става Едил, се спасивме со ова ми се чини, деновиве пак ќе му направам.

zalosna likes this.