Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dijana993

Dijana993 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Мамички малиот е на Ад 4 медеци сме денеска се искака некако лигаво и бели точки имаше има ли место за паника??

3. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Здрави мамички, како сте

Ние сме ептен пресни вчера се прибравме со бебо дома..
    Не знам дали и за тука е прашањето.. Како се чуствувавте после порагај ние бевме со царски со спинална.. многу сум омалкасана, преморена, мислам телото ми се треси мускуливе како ослабени ги чуствувам.. нормално ли е? и вас ли ви беше така.. страв ме фака дури ..знам дека не сум одморена и не спиена, но не мислев дека вака ептен ке се чуствувам дури како раце да ми се тресат.. неможам да се соземам некако знам дека е голема промена .. вие како сте?

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.113
    Wonder weeks, се плаќа нешто малку, мислам 2.5$ беше

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.113
    Провери крв, да не ти е ниско железото.

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  6. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Веројатно се поти, душиче. А и машко, посклони можда се. И мојава со косиче се роди, со Мустела се бањаме преку еден ден, многу ја галиме по главчето за успивање зашто обожава ама и кога ќе и ја измрсиме малку од галење, убаво си мириса на чиста беба. Да не ставате и капче многу? А, зошто бањате секој ден? Мене во Систина ми рекоа зимно време преку еден дури и два, не било добро секој ден демек. Ние бањаме преку еден иако поубаво ми заспива во деновите кога ја бањаме...

На LadyC, ocicka2014 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Фала ти

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Не дека ништо не ни фали, ама ај. Да ја сфатиш сериозната опасност од дубакот, дека може да се преврти на глава и да се направи голема белја, и ти никогаш нема да го користиш. Дете не се патка, дете се остава на земја да ги учи фазите на постепено исправање од лежечка во седечка, па стоечка позиција, во меѓувреме и лазење (не мора) и учење да паѓа. Со дубак и паткање ништо од тоа не се добива.

На Kaetana, Lianna Anna, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Капче стававме после бањање до пред некои 2 недели,додека се исуши косата па тргавме. Дека има коса за фенирање:D
    А се водевме по старското бањање секој ден. Не дека се потресуваме ако прескокнеме некој ден,некогаш е многу успан,некогаш ние сме уморни или сме се вратиле касно од по гости...

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Генерацијо како сте со 4тиот скок? Некако најдолг ми се гледа. Ние некогаш сме ок некогаш не баш.... Од вчера по термин 17та недела од утре по раѓање 17та недела. Деновиве беше супер денеска кемка плачка па се смее па се така во круг. Ајде ќе го истураме Денов. Ноќеска будење на секој сат ипол - 2 .мрда чиниш шајки има на кревет. Среќа па не плаче. Ама мене и тоа мрдање ми пречи и морам да станам за да видам што е и да го призаспијам,до мене спие во кревет.
    Сега гледам информации за дохрана. Бев сосема убедена да од 4ти месец почнам, со првото дури пред да наполни 4 месеци почнав. Добив и дозвола од педијатар ама како ближи времето до 4тиот месец секој ден сум во одложување. Вкусови има и досега пробувано. Онака да лижне ептен малку. Ама за она пробување во поголема количина мислам дека јас не сум спремна да му воведам.
    Освен тоа па и маки со заби имаме. Секој ден поинтензивно и со поголема нервоза. Се мислам дали можам да дадам парацетамол и дали би помогнал во намалување на болката.

11. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Добро, во колку ви заспиваат малите навечер? Кога ја бањаме, преку еден ден, обично полесно заспива, одма после бањање, цицање и околу 21.30-21.45 спие, до кај 1.30 за цицање па се така по три саати до сабајле. Ама во деновите кога не ја бањаме, заспива сто пати и се буди на 20-30 минути за финално да заспие тек околу 12.30-1.00. Јас тие денови легнувам порано демек за да одморам зашто станувам по 100 пати ноќе и маж ми ја успива. Јас ја дојам во 21.00 да речеме и одма се туширам, легнувам ама маж ми ми кажува дека откако ќе ја заспијам му се буди после 20тина минути.

Се чудам што е проблемот што не може цврсто да заспие до толку касно. Дали он не може да ја успие ко што треба, дали бањањето има улога, дали едноставно бебево не е уморно дека спие денски, не и се предава да заспие рано. И колку порано заспие, толку понемирно спие ноќе, како преспана да е и едвај чека да стане. Гледам некои и во 20.00 навечер ги заспиваат, јас мислам толку рано да ја легнеме во три ноќеска ќе ми стане. Или сѐ е навика?

12. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Majki kolku meseci bea vasite bebki koga stabilno se drzea.
    Malata mi e skoro 5ipol meseci.koga saka se drzi koga ne ne..no Poveke ne, koga ja drzam vo race klapnata e celata se vitka ko gravce. Na stomace koga ja legnuvaj edvaj 3 min i kenka odma i taka legnslata samo glavata ja kreva ne se potpira na race... na maticnata i spomnav deka be se drzi cesto, pa bas togas lo se krena celata.. vika eve super e..
    Neznam dali sme rano, no griza mi e nekako..

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.545
    Допаѓања:
    184.449
    @marchi-cool ти добра си, мене ме здроби 2 недели цела ноќ на секој пола час до час. Жива ненаспана сум. Во 17та недела чинам беше громчето, ние во петок ја отвораме, валда ова до сеа беше вежба за гранд финале. :sweat:
    Мене ми се многу мали за да лизнуваат било што од сега, планирам ексклузивно доење до 6 месеци, освен ако се има потреба да се почне порано.
    Парацетамол само ако си сигурна дека има болка, така мене ме советуваа. Може да е нервозно оти го чешаат, ако не плаче многу веројатно и да не се работи за болка.

Јас сериозно сум загрижена дека ќе останам без коса. :worried: Не е нормално колку ми паѓа. Сакав да ја раснам, ама како ми изгледа ќе заиграат ножичките. :|

@EvieBabe јас ја бањам 2 пати неделно, ја замивам секој ден. Не и стварам навика да спие секогаш во исто време од причина што не е можно така да терам со години, а и тргнувам од себе, не можам да спијам секоја вечер исто. Некогаш заспива од 9 ипол некогаш во 12. Зависи многу и каков ден имаме. Мене ми одговара да не е под режим. И кога заспала порано не се разбудила наспана во средина на ноќ. Значи не мора да значи. Ама пак ќе кажам ја не сум форсирала спиење во конкретно време. И ја бањам обично околу 5-6 попладне, за да избегнам ситуација да се научи да заспива според рутина која секако ќе се менува понатака. Знаеш, тоа и многу зависи и тебе како ти одговара. Како ти сметаш дека е најдобро во твој случај според тоа ќе се водиш.

На marchi-cool, Mia Fuentes и EvieBabe им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.414
    Допаѓања:
    13.320
    Бебињата се суштества од навика. Рутина е потребна секако.
    Секоја вечер треба да имате одредени повторувачки ритуали, со кои бебето учи дека е време за ноќно спиење. Дали бањање, облакање пижами, чешлање, заби четкање.
    Идеално е заспивање околу 8-9 и станување околу 7-8. 12 е прекасно за бебе. Му се нарушува цел биоритам, целиот нареден ден.
    Потребен е тренинг (тука не ја подразбирам cry it out методата, туку да се види што најмногу му одговара на бебето и да се држи до тоа).
    Најдобро за бебето, а и за родителите секако се овие повторувачки навики. Секако како расте навиките ќе се менуваат. Пример ако има 3 дремки, сами ќе видите кога се спремни да преминат на две.
    Следете ги малите сигнали што ви ги праќа бебето. Ако една вечер, втора, трета, нешто му одговара, пробајте да го задржите тоа.
    Можеби изгледам дека солам памет со моето 9 месечно искуство, ама сметам дека редот и те како му е потребен на едно бебе.

На KuklickaSk, Мариаа., BabyT* и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.545
    Допаѓања:
    184.449
    Некој ред секако е потребен. Прецизно дефиниран со специјални рутини не. Некогаш шетаме повеќе па заспива порано. Некогаш сме дома, заспива денски подолго па навечер не и се спие. Затоа и не планирам да форсирам посебен ред, оти џабе ќе ја нишам и нервирам ако не и се спие. Следењето на бебето е клучно. Тоа секогаш покажува што му треба во моментот.
    И да, ако реков 12, не значи дека се случува секој 2 ден, туку дека се случило. И не е проблем.

На marchi-cool, ocicka2014, Sofi.ja и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас пак сметам дека бебето треба да диктира ред, а не родителот. А и најчесто тоа го прави. Ако се помирите со тоа многу пофино ќе си поминете со нервите.

Пример - сакам бебе да легне до 9 пример. Е него не му се спие. Скок во развој. Ништо не сака. Сака да го шетам по дома во раце и да го нишкам. Наместо на тоа да гледам како бегање од некаков ред и да се нервирам по дифолт дека сме избегале од редот... Јас на тоа гледам како нормален процес во скок, на тоа гледам како одговор на еден родител на потребите на своето бебе кое нема друг начин да ми каже дека нешто го мачи. И нишкањето од 9 до 1 да заспие и повеќето обиди со доење ги гледам како бивање тука за бебето кога му требам, а со тоа и избегнувам да се нервирам дека нешто не сум успеала да го направам до толку и толку оти така јас сум намислила.

Ред да, но понатаму. Кога бебето е големо и разбира веќе. Тогаш навистина се потребни одредени навики преку кои бебето / детето добива слика за тоа како изгледа секојдневие. Ама сето тоа да го пробувам на бебе кое нема капацитет да сфати а со тоа да ризикувам да не одговорам на неговите (психички) потреби, мене ми нема логика.
    Така беше и со првото, така е еве и со второто.
    И не сметам дека за бебе е доцна 12. Особено за бебе кое се буди на 2-3 часа и има ноќни подои и што често спие и надокнадува преку ден.

На marchi-cool, Only1, EvieBabe и 6 други им се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    На rainbowmama и PoisonGirl им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.545
    Допаѓања:
    184.449
    Ете така Каетана :))) Скроз се сложувам со тебе.
    Многу ни е полесно на двете, бар нас, откако престанав да форсирам спиење на саат. Таа вреска нејќе да спие, мене раце ми паѓаат нишкајќи ја низ соба, плус фрустрации до немај каде оти не ми успева. Па решив еден ден да оставам на неа да води и сама си ги избра дремките. Генерално, 10 навечер веќе зева наголемо и до 10:30 е кома. Е сега ради скоков 4ти, заспивањето знае да и е со плачки и се буди секој саат ноќе, ама во скок е. Пред една недела, се деси од 3 на пладне до 10 навечер беше будна. На два пати пробав да ја заспијам додуша, ама не се откажа. Па си игравме цел ден. Заспа сама во 10 и спиеше до 7 утрото. Има 4 дремки на ден. Траат од 1 час до 3 часа.
    Секоја мајка ќе си праи онака како смета дека е најдобро за своето дете и тука нема дискусија, јас лично сметам дека форсирање посебни навики е премногу за мало дете, а посебно посебни режими како cry it out ми е навистина брутално.

Скоков зема се поголем замав. Ноќеска сум без спиење. Тргнавме да шетаме, маж е слободен. Бебе ќе спие сега во кола, па може и мене ќе ми се посреќи. :D

На Kaetana, marchi-cool и EvieBabe им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.113
    @EvieBabe
    Јас му направив некаков ред само за навечер, секоја вечер се бања во 8.30, во 9 пие млеко и до 9.30, 9.45 е заспан. Маж ми го храни со измолзено млеко и го заспива навечер, јас некогаш во 9 веќе спијам за да врзам сон до 1, а навечер јас само станувам, го дојам, преслакам.
    Се буди 2 пати за јадење во 1.30 -1.45 и во 5.30 - 5.45, па во 8. Некако сам фати ред за станувањево навечер, јас само држам се темно навечер со една ламба кај него во соба, а преку ден е светло, со галама..
    За денските дремки нема ред, кога сака спие, некогаш 2 пати по 2 саата, некогаш 4 пати по 40 мин во раце кога има грчеви.. После 7 само гледам да не заспие, го играме, го шетаме по дома и со бањањето скроз се изморува, ама ептен сака да се бања :)

Јас сум спанка, па важно ми е барем редот навечер да го задржи. Сега, кога ќе биде во големиот скок ќе видиме како ќе биде.

Последна измена: 11 декември 2019
    На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.414
    Допаѓања:
    13.320
    Јас реков да се следи бебето, а не трауми да му се прават. И секако дека треба ред. Грчеви, скокови и други маки се исклучок. Ама ако станува во нормално време сабајле, ќе заспива во нормално време нвечер.
    Секој со своето мислење искуство. На мојата и одговара распоредот во спиење, јас сум изорганизирана според неа.
    И секоја литература што ја прочитав го поддржува ова.
    И не, јас не си го трауматизирам детето, не го присилувам на ништо, не вришти без воздух. Не применувам cry it out или слични методи, а сепак самото дете првично си го наметна распоредот, а јас само успешно го одржувам.

На LadyC и KuklickaSk им се допаѓа ова.