Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    И мојата исто овие два дена повраќа по секој подој стварно не знам шѕо е работава таман реков супер е девојчето и почна

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.869
    Епа добро , фала ви , мислев дека стварно е настината , а нема други симптоми. Инаку само што се искака , фала богу :lol: Утре сме на преглед , ќе видиме што ќе каже , се надевам нема изгубено од тежината од повраќањево :?:

3. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мешиња помош ве молам,

На бебушот му ставам канбебе памперси пробав и со памперс помали не не бива, постојано е прокиснат му тече или од ногавици или од горе .. на 2 часа некогаш и побрзо само се пресоблекуваме .. се плашам па да не настини, а и премачно е.. мислам дека ок му ги ставам дека не е до тоа.. сеуште подвиткуваме под папоче.. искуство некој какви да земам?

4. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Не е до пелената, не може да прокисне толку брзо. Јас на почетокот го легнував на страна и му пропушташе пелената секоја вечер. Откако го легнувам на грбче не му пропуштаат ич. Бекутан пелени ставам од почеток.

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    На затнато носе пумпица не ти треба. Бебињата се затнати од што се чистат од плодовата вода, и освен капнување физиолошки или солен раствор, друго не ти треба. Со тек на време ќе се опушти носето.
    А може да биде причина и сувиот воздух дома.
    Ставај камилица да испарува.

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Не е до пелената,до подвиткувањето е. И нас ни пропушташе памперс премиум додека виткавме под папоче (машко бебе)

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Рота вакцината на форумот прочитав до 13та или 14та недела најдоцна треба да се стави. Денес нас не ни ја ставија, касно било за рота, а малата од утре е 12та недела. На 24ти ќе наполни 3 месеци.
    Останатите што се со боцкање ми рекоа да ги одложиме за некоја недела, бидејќи малку носот и хрчи, а и така не се ограничени со време.
    Ми е криво за ротата што ја пропуштивме. Не знам како тука прочитав дека некои кај 13та недела ја примија.

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.547
    Допаѓања:
    184.473
    Добро утро друштво :)

Денеска точно 4 месеци. Сабајлечки бевме на први ревакцинации. Овие 2 месеца бебе става малку на тежина. Педијатарката ми рече дека и по конструкција ќе биде слабичко ама височко и здрава е, сите останати параметри се во ред и нема простор за грижи. Забите да ги очекуваме порано. Жилава е и силна.
    Од нареден месец да почнеме со вкусови. Јас се надевав на 6 месеци ексклузивно доење... ама тоа е што е.. Не знам дали ќе можам да пролонгирам бар 2 недели плус, млеко имам, таа си е лакома, ама ете пак на тежина не оди..

Скоков не поремети скроз. Последно, таа плаче во сон, а ја за спиење. Дует.
    Веќе 2-3 недели како ги трие стапалата едно од друго, ама многу силно. Знам дека е период ама колку трае? Се си мислам ќе си ја излушти кожата колку силно ги трие. :worried:

На marchi-cool, Sofi.ja и Мариаа. им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Додека не открие нешто друго, поинтересно, на пример, дека може да ги бута во уста. Менуваат буквално секој ден.

На hub, TeddyGrey и Yowannty им се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.397
    Допаѓања:
    25.036
    И ние од нареден месец почнува со пробување вкусови. Така кажа педијатар на последна контрола.
    Уште ја и ти останавме од наша генерација:D друшкиве наши до компири стигнаа:rofl::rofl:
    Да се насмееме :)
    И ја би до 6,па ке видиме како ќе биде.
    Супер си е Ирис:inlove:

Јас искрено се надевам дека ќе огрее сонце наредниве денови,и ќе поспиеме малце.

Да пишам и јас нешто плус.
    Мојов буквално си ги изеде прстите,значи жар црвени ги прави од нервозно шмукање.
    Сега најново му е ја фаќа цуцлата со рака и напред назад си прави со неа во уста,и кога ќе се изнервира ја фрла низ соба(facepalm)
    Софка го нервира уште повеќе,сака цела во уста да ја стави, а голема му е.
    Ќе мора некое гелче да земам,да видам колку ќе му помогне.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Не е баш итно прашањево ама е блиц прашање па нема во која тема да го ставам. Синојќа доцна јадев слатко од сиви а дојам а утрово забележав многу течна столица - според мене тоа е пролив,е сега можно е да е од слаткото? Инаку од сабајле до сега е 3 пати какано што мислам дека не е алармантно

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Не е пролив. Течна столица е.
    Да од сливите.

На Alishan30, marchi-cool и kikin им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.547
    Допаѓања:
    184.473
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
    Е тамам. Ја и ти ќе пробуваме заедно, и ќе разменуваме рецепти. :D
    Наредна контрола ни е тек на 20ти Јануари. Тогаш ќе добијам препораки со што да почнеме. Со план сум ако е се во ред, од Февруари да почнам да и давам.
    Ме праша педијатарката дали покажува интерес ние додека јадеме, ама засега не покажува никаков интерес уште за храна. :?: Веројатно допрва ќе почне.

Ја и давам цуцла од замрзнувач ама и пластиката и силиконот брзо се стоплуваат. Глодалка уште не сум пикнала во фриз, тоа подолго би стоело ладно, ама па како да го држи со рачиња така ладно подолго време?! :?: Не е ли престудено за да држи замрзната глодалка со голо раче? :?:
    Ја имам земено гелче, исто ко ништо да не ставам.. џабе е.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас пд почеток користам Памперс премиум на почетокот 0 а сега 1 никогаш до сега нема прокиснато да не не му ги стегаш доволно лепенките.

15. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Нз на почетокот не ми правеше вака, сега цело време на секој саат е мочан .. а и редовно ми какаше, откако му давам пробиотик биогаја еве трет ден денеска поретко ми кака, т.е од синоќа.. баш ме загрижи и тоа.. а си јади, го гледам почнува и да се згрчува овие денови се мачи..

16. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние ја боцнавме вакцината за Тетанус ни рекоа 3 дена реакција можно е да има.
    Залепив лепенка на боцканото и сега следам тт засега е нормална 36.5 купив сирупче за секој случај си јадеше си викам па може и да нема ништо дај боже.

Исто давам био гаја и јас а за грчење можно е да има и грчеви мене ми рекоа до 3 дена ако не се искака тогаш е проблем а нели кака и еднаш ок е немај гајле

Последна измена од модератор: 16 декември 2019
    На Andonia и Miss.N им се допаѓа ова.
  17. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ве читам за вакцините зборите. Во петок треба да ги прими бебка првите, на 2 месеци. Да очекувам некаква реакција? Треба да внимавам на нешто?

18. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние примавме една на 2м само тетанус ми рекоа реакција 3 дена сега за сега нема ништо

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Нема шанси само тетанус да примило, шестовалентна е на два месеци, првата. Дифтерија, тетанус, пертусис,хемофилус инфлуенце и хепатит б. Рота се дава со лажиче.

20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Убаво си пишува што е дадено.
    За деугооте сме на 13 јануари :)