Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Првпат слушам вакво нешто. Причина поради која го боцнале само со тетанус?

2. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Не кажаа можеби дека е родено пред време незнам

3. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353
    Здраво мајки
    Вака значи одиме на лекар крв мокрача се во ред , го прегледуваат таман е .си качува на килажа а пак си повраќа .
    Ама не е нонстоп и секој ден туку после цицањето 2 3 пати ќе поврати и после дури наредното цицање
    Нез како може воа ем повраќа ем си качува килажа (другата недела правиме 2месеца а 2кг е качено)

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Најголем дел од бебињата блуцкаат. Тоа е вишокот млеко кое им се враќа назад. Не е ништо чудно.
    Ќе се среди кога ќе почнете со цврста храна.

На macence994 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353

Неколку пати ми повраќа во млазови

6. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161
    Еејј женски не ме заборавајте и мене! И јас сум во дрслите, со полни 6 планирам, па ќе споделуваме искуства и рецепти :sweat::wasntme:

На Мариаа. и Yowannty им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Веројатно цица лакомо, затоа. Штом напредува, се е во ред.

На macence994 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    ЕЈ каде вие две без мене?
    Јас цела сторија напишав во воведување цврста храна дека сум поборник за ексклузивно доење до 6 месеци.
    Ние сабота полни 4 месеци и само на цицка сме. Лакома како и секогаш.
    Да чукнам во дрво немаме трага од скокот. Само што денски ми намали спиење. Спие пократко повеќе пати.
    Инаку на големо почна да гуга, да подава рачиња и фаќа поцврсто играчиња. Си ја вади и става цуцлата сама во усте со рачињата и си ги јаде баш како што рече и @Мариаа.
    Мене педијатарот минатата недела ми рече ако вака качувала килажа одиме до 6 на доење после пробуваме вкусови.
    @Yowannty колку напредува сега Инес?
    Палчица моја по 200 неделно. Не знам колку треба!
    И требало да покажува интерес за храна? Мојата кога ние јадеме плука цуцла и се лигави и џвака. Баш мм вели не јади пред неа сака и таа да јаде.
    Па тоа е од мене за сега. Бебе спие од пред 20:00 часот. Секоја ноќ околу 2:30 се буди, па во 8:00. Зголеми сабајле спиење.
    .
    Мама воопшто не е спанка. Завршувам со сите обврски по дома, се гледаме со синко насамо, па ми останува време, па почнав да вежбам овие 2 недели и паднав 2 кг. Мора да се држам, да не рече палчица Ем Мама стара, Ем неодржана...

Еве и @Mia Fuentes се јавила. Ќе не има заеднички да разменувале искуства

На Septemvri, Magic13, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.547
    Допаѓања:
    184.483
    @Mia Fuentes еееееее супер. Тамам ќе не има. За совети и препораки. (fingers)
    @Presrekna палчица е супер. Нема простор за грижа и 50 грама да накачи месечно. Сега се во фаза кога и многу претраат и многу трошат. И да стагнира е ок. За загрижување е ако почне да намалува. Ама пак, и во тој случај се земаат и сите останати параметри во предвид.
    Ирис накачи минатиот месец 600, а овој 400 гр. Не е воопшто за загрижување, ама многу е лакома, си јаде и отповеќе ама се си троши, па ќе почнеме до дохрана 2 недели порано. :)

Гушки до бебките.

Ноќеска ми се скрати животов за 100 години. Имаме висок степен на влажност на воздухот па покрај мене и малава ноќе се затнува поради тоа, па и ставам ампули за да може да диши. Ноќеска и залетна толку лошо што не можеше да земе воздух. Кога почна да и залетнува на почеток многу паничев, ама и залетнува по минимум 10 пати на ден, што од моето млеко, што од премногу што се лигави, па го сфатив тоа како нормален процес и се смирив. Ќе ја потапкам по грбче ќе и пројде. Некогаш сама се искашлува. Е ноќеска во еден момент не одеше никако. Почна да се грчи. Ја почнав да врескам по маж, тој скокна од кревет, ја тапкавме и ја тресевме и конечно ме исповрати и се врати во нормала, почна да гуга и да се смее ко ништо да не било. Мислам дека животов цел ми помина пред очи во тие неколку секунди додека таа не можеше воздух да земе.
    Остарев 100 години. Не знам дали јас напраив нешто погрешно или ете само така се деси.. ама око не склопив од 1 часот по полноќ... Не знам дали има нешто друго што може да се напраи во тие моменти освен тапкање по грбче.. ако некој знае нешто друго што може да се преземе, ве молам да сподели.

На Presrekna, Sofi.ja, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Може ли да ме упатите повеќе околу вакциниве, мада следната недела сме на контрола и ќе прашам се ама чисто информативно. Бебе е 11 недели. Досега ги има примено само тие првите вакцини, бсж и хепатит. Што и кога треба да се прима следно? Докторката не ни спомна ништо на последната контрола пред 3 недели.

11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    Иди одма,ќе испуштиш рота.

12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Jас баш сега се jавив чистo да прашам, се прима рoта и шестoвалентната. Ми пoтенцираа бебе да има над 5 кг, баш им кажав декс нема да направи тoлку и ќе испуштиме рoта. Ми рекoа таа не е битна тoлку мнoгу...:envy:

13. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Следно прима рота и шестовалентна(дифтерија, тетанус, детска парализа) . Рота се прима до 13 недела на време договорете се. За вакцинирањето не си правете стресови пред време :) Јас таму со насолзени очи од иглата а бебе не се ни расплаче само прокенка го гушнав се смири и со гушкање до дома го држев. Не плачеше ни дома, не крена ни температура, единствено беше повознемирен тие два дена ама ништо страшно повеќе се гушкавме. Секако ќе си имате сируп за секој случај.

На Mia Fuentes и EvieBabe им се допаѓа ова.
  14. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Колкаво е твоето? Како можат да кажат не е битна? Ако не е битна зошто ја воведиле? Ах ова наше здравство.
    @EvieBabe ако сакаш да ја прими рота носи ја веднаш. Еве нас не ни ја ставија, доцна било. Ќе и ѕвонам на патронажната да прашам точно до кога може. Секаде различни информации.

На Larahappy, Presrekna, EvieBabe и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Ние примивме во 10та недела, бебе беше 4700 кг. Никој не спомна ништо за килажа и не би рекла дека не е рота толку битна особено ако бебе ќе оди во градинка па и без тоа знаеме какво време е со имунутетите и вирусите. |(

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.118
    И мојот цело време се засркнува и се гуши од млеко. Педијатарот ми рече да го седнам во скут и да го свиткам нанапред, со главчето да дојде до ноџињата. Така се искашлува одма.

На Mia Fuentes, Presrekna, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ми рекоа сега крвна слика ми требало за рота. За бебе кај се прави крвна слика, исто како за нас може во Авицена?

А на педијатриве алал да им е... Никој да не каже со време кои вакцини кога треба да се примат... Од форуми ќе учиме.

На Larahappy и Magic13 им се допаѓа ова.
  18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Од денес полни 4 месеци....љубовче на мајка кога поминаа. Само цицаме и супер си напредува, се врти на страна и сам си зема играчки во раче. Лиги течат на максимум, писка, вика се смее гласно. Со храна не сме почнале, ке почекаме уште малку. Скоков не фаќа преку ден засега, вчера неспиење и плачење, цел ден во раце, денес ок засега. Се оптеретувам со главчето малку му е сплескано позади од лежење, иако лежи и на стомаче и на страна ама пак. Толку од нас, во глобала бепка е супер хепи сме ептен.

На Mia Fuentes, The Unicorn, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Во било која лабораторија, од прсте

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    кај мене па откри рачиња дека има и едното го фаќа со другото и тегне и после плаче зашто го боли. После откри дека има коса на главата си се галеше а после почна да си се скубе и да вришти. Ко ќе си открие нешто ново со него ќе си се занимава и ќе заборави на ноџињата

На Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.