Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ама сега ја мерам, бебе има 4300 грама. Нема да направи 5 кила за една недела. Родено е 2160 во 35+2, нели има тоа некаква врска? Како може за сите да е исто?

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Јас пред некое време прашував дали постои некое видео што да се направи при итни ситуации,како да се пружи прва помош на бебе,ама не најдов...и јас вчера од памет се извадив на сред цицање повлече млеко и застана, спие,ни голта,ни диши неколку секунди,ме извади од памет го извртев го испотресов земав воздух,ждригна,му се насолзија очи како на возрасен кога во душник ќе му залетне течност... и тоа бев сама дома,претходно му се случи два пати ама мм беше тука.
    Читав до 6м дека вака им залетнувало.
    А следен пат ако е дај боже има,ќе го применам советот од KuklickaSk.
    Матичниот дава упат за каде сакаш. Нас ни даде за во лабораторија во близина кај што живееме. Нас на контролата на 1м ни рече следно дојдете на 2м на контрола и ќе се договориме за вакцина. Го прегледа рече дека е се ок,рече за 10 дена направете крвна слика,пратете ми ја да ја видам па ќе ви дадам зелено светло. Ја прашав која вакцина треба да ја прими рече за Рота вирус.
    Некаде прават проблем за килажа некаде не. Во Јане Сандански мислам бараа одредена килажа,другарка имаше проблем со тоа па го носеа бебето во Румунска болница.

На Yowannty и Presrekna им се допаѓа ова.
  3. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Е баш за во Јане Сандански сме. Ќе одам попладнево да видам што како да поразговарам директно со докторка. Инаку се слушнав сега со педијатарот од Систина и ми рече, Не е проблем килажата, битно да е здраво детето, добро да си напредува. Она ќе ми дадела ако треба потврда дека се е океј со детето, дека супер напредува, само е мало родено.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Јас знам вакцина може било каде да се прими,не е поврзано со местото на живеење,така да ако таму ти направат проблем можеш и во поликлиника во Ченто,педијатарот рече вакцините секаде се исти :)

На EvieBabe, Larahappy и Presrekna им се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Значи мoже и вo Jане Сандански да гo нoсиме?? Кoj денoви се става имате инфo?

6. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Да мајка. Нормално е. Исто како Кукличка што ти напиша.
    Ама убо е и на еден преглед да си одиш. Чисто онака за тебе, да си бидиш сигурна. Уживајте :hug:

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    @koritsaki мислам имаше пишано дека ти повраќа бебето, што направивте? Моето исто еве 4ти ден повраќа, 3 месеци сме, вчера бевме на педијатар и стварно само 200 гр за две недели качила, иако јас мислам дека повеќе качила зашто супер си цица, ама сигурно ослабела од повраќањето, не знам што да направам ако продолжи вака педијатрата ми рече да цица а може и чајче

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.869
    @Darija* и кажав за повраќањето , ми рече ако е често а по малку не е ништо , било нормално ми рече. И јас ја прашав за килажата ми рече губи само ако повраќањето е како млаз , тогаш не е в ред. Денес забележав дека не повраќа ко минатите денови :) и ние денес сме 3 месеци , може овој период ова да е нормално како што беше и со зелениот измет :?:

9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Тие што ви примија бебите рота, имаше ли некои несакани ефекти?

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Yowannty @Мариаа. и останати, напредокот е супер. Првите 3 месеци е "поголем" а во третиот месец и понатаму е нормално да е помал. Ако се тера по кило месечно до кај ќе се стигне.
    Така да, @Yowannty 400 гр за во трети месец е солидно, да не се секираш. Ќе видиш како е следниот пат, па ако е ок, јас би причекала барем на знаците дека е спремна, без да се раководам само на "возраста".

@EvieBabe мали прими рота плус пнеумокока плус хекса, немаше никаква реакција. Од ротата ми кажаа ептен несакани се проблеми со црева, воспаление на црева и желудник.. ама тоа се ептен ретки. Мали само спиеше нареден ден повеќе.

Денес 3 месеци. Утре на мерење.
    Скокот нѐ убива. Има дел од денот кога е фин, секогаш различно, инаку е уштекан на цицка и не мрда. И само ќенка. И ако не е на цицка сака да е шетан во раце. Навечер во креветче одма се буди. А со нас супер си спие. Ама не можам веќе, сериозно имам болки од што сум укочена. Надвор во количка заспива, па излегувам и го шетам за мир да добијам. Ама ќе помине, знам.

На Yowannty, Мариаа., Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.869
    Ние денес бевме на педијатар и јас некако се загрижив дека беба 550гр ставила , а очекував некако повеќе, пораснала плус 3 см , сега на 3 месеци е 63см и 5500 гр... чим педијатарот не кажа ништо за тежината, значи ок е. Ми рече само машала високо бебе :D
    Примивме и втора вакцина (пнеумокока) а сега ја гледам поспана си е. Само температура да не крене :worried:

А и пасошот бевме да и го земеме , готов и беше денес :lol: спремна е за пат во Мк :D

На Мариаа., ocicka2014, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Која крема за лице за зимно време за заштита од студ ќе ја препорачате?
    И ако знаете цени?
    Screenshot_20191218-010054_Chrome.jpg Screenshot_20191218-005918_Chrome.jpg Screenshot_20191218-005848_Chrome.jpg Screenshot_20191218-005837_Chrome.jpg

На Presrekna и koritsaki им се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Sofi.ja Mustela немам користено освен стелатопија за дерматит. Еднаш имавме шампон земено, не ме бендиса.

Веледа еден од подобрите брендови особено тука, "дома" да речам, и оваа линија (жолтата од невен) е многу употребувана. Во болници, насекаде. Знам дека е природна козметика со гаранција.

Корин де фарм излезе кога ќерката беше бебе, и беше квази промовирана како нежна козметика, но Биодевојка кажа дека према декларација е далеку од природна и е полна хемикалии (на времето ја гњавевме во темата "детска козметика"… веројатно уште е така).

Хипп памтам имаше кажано дека се ок према декларација, не е скроз природна, ама сосем погодна за бебиња.

Алверде ги фалеше од дм ама не знам дали имате таму детска козметика.

Јас лично користам лилиду, ама тоа го нема во мк. А од набројаните би ти ја препорачала веледа. Со сите производи од оваа линија нема утка.

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    На пребарувач не најдов постови,па почмав да ја листам темата,најдов од Био девојка.
    Ќе ѕирнам деновиве во ДМ
    Screenshot_20191218-014010_Chrome.jpg

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Јас ја земав од Веледа од Зегин, 450ден.
    Одлучувачки ми беше дека е на природна база, а се работи за лице на бебе.

На бејби лове производите ми смрдат. Не мирисаат ич убаво, а далеку од мирис на бебе.
    Испазарив пред да се породив на бејби лов кога ги мириснав се исфрлив и одново пазарував.

На Sofi.ja и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Кремче за лице до сега не сме користеле ама користиме шампонче на Веледа преубаво е. Најверојатно добро е и кремата за лиценце :)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Го користиме кремчето за лице од Веледа, задоволни сме.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Веледа. За двајцата ја користам, супер е.

19. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Јас мустела и купка и кремче користам. Купката ми е многу добра, многу убаво мириса и нареден ден. А кремче ретко ставам само кога ја вадам надвор.

На Sofi.ja и kikin им се допаѓа ова.
  20. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Треба да се боцкаме за крвна слика денес. 11 недели е бебе. Знам дека е индивидуално ама... плачат ли многу маливе беби на тоа боцкање од прсте? Ужасен страв имам за секакво боцкање за неа зашто на првите вакцини зајде од плачење, се зацрвене цела и после цел ден млитава беше од стресот ваљда, од умор од плачењето. Мала беше многу де, едвај 2700 грама ама сепак, не е ни сега којзнае колкава.

Инаку сега се враќам од Јане Сандански, не ми направи докторката никаков проблем за килажата, ми рече донесете ја кога ќе биде полна 12 недела, ќе и дадеме, таман да качи уште 100-200 грама.