мамички ве молам за совет бебето ми има два и пол месеци на ексклузивно доење сме и не сме покакани од прошлиот вторник а гасови си имаме редовно мешето не ни е тврдо пред два дена пробав со топломерче за помош ама ништо ми кажаја за сирупот порталак ама во аптека ми рекоја никако мало е бебто за сируп во соба за доење често поставувано прашање е и докторката секогаш вика дека само доено бебе може и до 10 дена да не се покака ама некако ми е страв ве моолам некоја да ми каже за искуство што да правам и дали го има користено некоја сирупот или да почекам уште еден ден пред да преземам нешто
Вистина сите викаат нормално е да не кака ама ако го боли како да го оставиш така?! Плаче ли бебето затоа што не може да кака? Ако не плаче значи не го мачи и не се обидувај со сила да го натераш да кака, не сакаш да го научиш со помош да се празни па мрзливи црева да има. Пробај масажа на мешето. Во насока на стрелките или како горе доле на ама не стискај мн силно. Гледам на странските форуми мајките препорачуваат сок од сливи (20%сок 80% вода) ама мало е твоето бебече за тоа.
Убавка, кога ти викаат доктори уживај, уживај, не се оптоварувај, ако како што те праша Каптивејтинг, бебе нема мака за какање нема мака. Внука ми по една недела не какаше, многу многу ретко пробувавме да ја испровоцираме, ама и до ден денес дете има мака, тоа е сега. Внимавај и ти што јадеш, оди на чорби, на супи, јади овошје сега повеќе, пудинг, јогурт Баланс и детето се ќе си прими од тебе, па може ќе го испровоцира да се искака
Majki ve molam za sovet mislenje bilo sto.Zagrizena sum.Kerka mi ima 5 nedeli a papceto uste ne i zarasnato a od vcera i e izlezeno crvenko.neznsm dali e normalno taka ili da se obratam kaj pedijaterot ili babicata.Eve slika kako izgleda papceto
I kaj nas vo 5 nedela nedese popoceto zarasnato,ali vaka crveno rimase no sosema malce da razlika od ova skoro ic Neka ti pose i nekoj drugi primer PA ako ne obratise ma pedijatar -izvinete od mob sum.
мислам дека се работи за грануломче нас ни беше слично така ама мислам дека не толкаво два пати бевме на здраво да ни го горат и се среде не е ништо страшно ама треба да го однесеш на педијатар
Немај гајле.Ќерка ми на 4 месеци исто 8 дена немаше какано, беше весела, мешето и беше тврдо, но не плачеше и не се секирав, бидејќи навистина доено бебе може и повеќе денови да не кака. Е сега подготви се за моментот кога ќе се искака, бидејќи е страшно , ќе се чудиш каде се собрало толку многу храна
Izvinete mozebi e glupo prasajnevo no da prasam jas. Bebusov mnogu mi se poti vo glavceto eve 4 den dosega ne a sega i koga lezi corba se orakt ziva voda koseto a najmnogu koga cica. I glavceto mu e toplo a celoto ladno taka bese stalno no jas panicar samo mu viksm na mm oipnija vrela r . Dali i na vasite bebki im se topli glavcinata
^ Па да,во прицип бебињата и малите деца се потат. Нема причина за паника,ќерка ми и ден денес се поти,затоа гледам температурата во собата да не е повисока од стандардната и да не е облечена претопло.
прво дали му даваш редовно д3 капки оти една од причините за потенјето е недостатокот на д витамин.така во советувалиште ми објаснија оти моите двете се пота тсамо во главчето.големата е 8 год.и сеуште самово главата поти и во лето и во зима.а,кога цица нормално е да поти,цицанјето е захтевна работа,мачно е трга се напрега и затоа поти.нормално е кај мали деца да е потопло главчето.гледај дома да не е претопло,не го облекувај многу и не се грижи.
На два памета сум па ми треба совет. Од синоќе ми прокашлува. Онака со напнување и гадење. Ноќеска бешњ поизразена а денес не се има искашлано повеќе од 10 пати. И давам Ц и ќе ја бањам сега во вода со морска сол. Си јаде убаво што значи не ја боли грлото, нема температура и некои особени промени во расположение. Не и е затнат носот ...ама се плашам зошто кашла. Да ја носам утре на педијатар? До утре имате совет? Што друго се практикува кај бебе од 3 месеци?
Јас почнав накај 2месец али не секогаш ги сечам,уште и се меки и некогаш и се кинаат малце а јас и ги довршувам(и ги кинаам или тргам*како и да се кажува).
Мајки, ве молам за помош! Моево бебенце е старо 10 дена. Му давам да цица секогаш кога ќе посака и никогаш не гледам на саат колку трае доењето, туку го оставам да цица толку колку што му се цица. Кога ќе видам дека се нервира и со главчето и устето се бутка во градата со намера да стимулира млеко, го ставам на другата града (бидејќи таа е полна) Оставам сам да се тргне од градата, па потоа чекам да подригне. Немавме никаков проблем до вчера, веднаш подригнуваше и беше спремен за нанкање. Последниве два дена се е поинакво. Бара цело време да биде на града, го оставам да цица колку што сака, кога ќе го тргнам подригнува. Заспива и бљуцка млеко како со парченца, нормално ли е тоа и што значи? Не го фаќа цврст сон и се плаши од себеси, ќе се допре со рачињата и толку треба да се разбуди и да почне да пишти. Не го повивам, патронажната рече дека не треба, а и мене ми е полесно вака за пресоблекување. Не знам како да го смирам, тој се смирува само на града. Не можам на секои 20 минути да го ставам на града, ќе го научам многу лошо, а не знам како на друг начин да го смирам? Па и кога го ставам не дека цица секогаш, некогаш му е битно само да е на града и да шматка и спие. Овие два дена има и проливче, кафенка е бојата. Вчера наполни 4 пелени со проливче, денеска само една. Да не е настинат? Не знам што да мислам, цела сум во прашалници. Дополнително ме нервираат коментарите: Стави го на града да се смири, да не немаш доволно млеко? Да му дадеме вештачко? Јас се додека имам млеко сакам да му давам само мајчино, тоа е мојот став се надевам не е погрешен? Дури и за грчевите јас пијам чај за доилки, не сакам него да му давам, се плашам дека ќе го остави мајчиното млеко така. Не знам што да превземам? Како да го смирам кога плаче, а да не морам да го ставам на града? Совет?
mamicki sovet vi se ima li sluceno banjajki go bebeto (jas go nalegnuvam vo koritceto) pretajki mi se svrte nastrana i se napi voda vo koja imase malku kupka, koga vidov vednas go izvadiv od voda a toa se preplasi duri i zalipna mislite deka ke mu bide nesto sto goltna od penlivata voda? se preplasiv i jas
Јагода, Колку и да бев против нас цуцлата не спаси. Друг совет не би знаела зошто мојата со нејзе се смирува...
близината твоја му е битна јагода.наоружај се со трпение ,остави се на страна, легни си го до тебе и гушкајте се.вака ке биде до 40 дена или два месеци најмалку.во нова средина е бебчето и се му е стресно а го смирува само она сто го знае од претходно мирисот на мама и биенјето на нејзиното срце. сите сме го минале ова ,мачно е ,денонокно трае ама минува.нема друго чаре освен ако успееш со цуцла.нема да те утешам ама синко мој е 6 месеци и уште станува на два часа ноке и само со цице се смирува...