Мојава ја боцкавме пред две недели, спиеше и не пушти глас. Затоа денес надокнади, ама ја земав во раце и престана одма. Сестрата сега ми кажа финта следно кога ќе проверуваме крв, да цица додека ја боцкаат. Така помалку реагирале
Кoга правевме крвна слика вo Ремедика цицаше дoдека jа бoцнаа и мoментoт беше цица и плаче ама не се oткажува oд цицање... душа мojа
Денес патронажната сестра ми донесе листа за исхрана. Од 4 и пол месеци ми рече да почнам со пробување на вкусови, за кога ќе стигне до 6 да можам да воведам оброк. Прво со зеленчук и житарки без глутен, па после овошје. Некако ми е рано. Планирав со полни 6 да почнам, сега ќе видам. А убаво си напредува, на неполни 3 месеци има 5860, родена 2740гр. @Sofi.ja веледа мислам е најдобра, природна козметика. Шампонот ние го користиме, а крем и немам ставено. Мустела крем му ставав на поголемото дете како бебе, многу акни му се појавија од кремот, не му одговараше. @EvieBabe со 12та полна ќе ви ја стават рота, нас со 11 +5 дена ни кажаа доцна е за рота Не мислам дека ќе плачи, уште се мали не разбираат.
Душа бе, глас не пушти. Уште па му се смее на тој, а тој не можеше да собере крв, 2 пати ја боцкаше @Magic13 како бе доцна 11+5? Па ние еве денес сме 11+6, а планирам утре сабајле да одиме.
@Magic13 како навистина големи 11+5. Ние на 12+1 ја примивме првата доза. Дури се мислеше педијатарот дали да почекаат за килажата. Секој различно. Сега на 27 сме за втора доза Рота и боцкање. А за дохрана и мене првично ми рекоа од 4 и пол месеци, па се предомислија за на 6. Значи секој како сака си прави. Мислам дека секоја мајка си решава за својот бебуш.
Јас останав цела прашалници кога ми рече доцна е. Знаев до 14та дека можи. Пред два дена бевме, на 24ти ќе полни 3 месеци. Многу се изнервирав, барем на претходната контрола да кажеа кога да ја носам. Како што сакаат си прават, сите со различни мислења.
Ај сега крвнава слика Немам поим што е нормално за двомесечно бебе ама има многу стрелки покачено или пониско. Знае ли некој за бебе дали има нешто алармантно овде? Тромбоцитите мислам дека се покачени зашто тој невештиот 10 мин и цедеше крв од прстињата и толку малку крвца имаше што почна да се засирува во епруветата. Ама другиве? Се загрижив сега. Не знам референтниве вредности дали уопште им се за бебиња или истите ги бапнале ко за возрасен зашто лимфоцити на интернет ми дава друга табела за бебиња по возраст.
Ако си правела крвна слика во Авицена, ставаат референтна табела според возраст, горе си пишува. Иначе, дали е настинато бебето? Има знаци на вироза, покачени лимфоцити и намалени гранулоцити.
Не во Авицена туку во Синлаб, а референтниве вредности им биле за возрасен сега во Авицена ми кажаа дека тромбоцити за двомесечно бебе горна граница била 670, не 400 затоа што коагулира крвта многу поради методот на вадење. Инаку бебето е здраво, минимално носе затнато некои денови, но педијатарката вика дека тоа уште е од плодовата вода чистење. Сега ја позамарав на вибер и ми кажа слободно да си вакцинираме, дека кај толку мали бебиња биле сосема други вредности за лимфоцоти, нормални околу 10. Лакше се дише...
Ние сме настинати имаме 3 месеци, рота нема да примиме, шестовалентната мислам можеше и подоцна или се лажам?
Да може ние сме 3+денес примивме стрептокока и рота втора доза засега сме добри до кога може да се јави реакција
Како изгледа настинка кај три месечно бебе? Исто како кај нас се манифестира? Прашувам зошто моево сабајлечки знае по некое мрсулче да има ама ништо друго од симптом. Не тече водлест нос, не кашла, не кива (по 2-3 пати онака нормално во денот)...
Повраќа почесто, има зелени мрсули, каката има некој специфичен мириз ... Бевме на педијатар ни рекоа вирусче има
Хмм, и на моево каките деновиве повеќе мирисаат :/ Читам сега на интернет, демек каките на доени бебиња речиси воопшто не мирисаат. Како бе? На мојава секогаш и мирисаат, само во првите минута две одма по какањето некако најинтензивно, а после дур ја соблечеш за 10 мин пример веќе најсилното изветреало. Ај ваљда кога ќе ја види докторкава утре ќе знае она да каже дали треба да се прими вакцина или не...
Ние сега сме 3 месеци и тек сега овие две недели има мириз дп сега немало некој мириз него малце нормално..
А зошто не се вакцинира настинато бебе? Се опседнав со ова де. Цело време читам по интернет и се мислам дали да ја вакцинирам утре, па да не е настината, па не знам што... и сега налетав на овој текст на интернет од некој педијатар имунолог: Значи оваа баш вика дека настинка не е причина да не се вакцинираат. А од кај дојдов до настинкава сега не знам, само од мирисот на каките. Оф ќе си пукнам.