Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ако има над 5 кила ќе му ја дадат. Малава денес ја измерија 4300 и дадоа само рота, ми рекоа со втора доза рота ќе ја примиме и шестовалентната зашто тогаш сигурно ќе биде над 5 кг. Почнаа тоа сестрите таму да си ја подаваат во раце да ја држат, не виделе одамна на вакцина толку мало бебе, Леле што е слатка, леле што е мала :rofl: Btw, докторката што ни се погоди, една млада црна буцкаста, злато женче. Одамна во државна институција не сум сретнала толку фина докторка.

Ми рекоа немало реакции на рота, засега нема ништо фала му на Бога.

Туку, на колку време менувате цуцли и шишенца?

2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Кoга правевме крвна слика вo Ремедика цицаше дoдека jа бoцнаа и мoментoт беше цица и плаче
    Имаш инфo кoj денoви вакцинираат вo Jане Сандански?

3. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Не вакцинираат секој ден? Јас за утре се спремам, направивме и крвна слика. Можно е да се зезнав?

Инаку сакав да прашам. Вториот скок помина, се вративме во нормална и бебе и јас. Арно ама синоќа преспа 5 и пол саати преку ноќ, па после цицањето продолжи уште 3. Знаела и до сега така да спие навечер, ама преку ден надокнадувала со цицање на саат и пол.
    Денес ми заспа саат и пол после цицање и пак спиеше долго време. Поминаа 5 и пол саати од едното до другото цицање.
    Завчера ја мереа, 5.430, одлично си напреднала минатиот месец, ама ме буни ретково цицање. Не ни трае долго, 10-15 минути.
    Да ја будам ли порано за да цица? Или да си терам по нејзино темпо?

4. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    И кај нас се појавија теменца. Нешто специјално е тоа масло или може и друго, јас дома на Hipp имам. И дали треба мачкање па чешлање или како? За косичката не се секирај, синко се роди со многу коса ама на месец ипол му падна скроз во предниот дел како дедо беше келав напред, многу беше смешен за гледање, јас малце и се нервирав :D ама еве го сега скоро 3 месеци сме веќе му е порасната ништо не се приметува, има некои делови кај што му е поретка позади и на страна ама тоа е од спиењето и се обновува.
    За на стомаче иста приказна, не сака бебе ни 3 минути одма почнува да се нервира и плаче ништо не го интересира, ни играчки ни моето зборење, рацете си ги наоѓа и одма во уста или тетра пелената и ја јаде.
    За вакцините кај нас во ченто ја примивме рота и дел од шестовалентната (ни кажаа дека таа на два пати ја поделиле) за останатиот дел сме во Јануари. :*

5. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    @Larahappy, сон не можам да ја тагнам - вакцинираат секој ден мислам, не ми прецизираа мене некои денови посебни.

@Sofi.ja мислам ти збореше за тремор во брадичката пред некое време. Малава веќе три недели така го тресе долното усте за време на цицање, претходно не правеше така. Уште ли прави малиот така? Прашуваше ли доктор дали е нормално?

На ☁сон☁ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Специјално за теменици и веднаш паѓаат ставам на главчето и нежно со четката чешлам

Прикачени фајлови:

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    И мене ме интересира ова за цуцливе ,мислам на 2-3месеци се менуваа..
    5670 беше пред 9 дена,сега сигурно качил уште некој грам.
    Мене ме интересира како се одвива постапката за примање вакцина? Би ставиле во Ченто.
    И ја пратив крвната слика на матичната рече дека е ок,прашав да не треба упат да се земе и дали ќе ги прими и рота и шестовалентна,ми пиша само не треба упат.
    Ваму кај што се оди за вакцина,може секој ден? Прво прегледува доктор? Како оди процедурата?
    Би отишле во понеделник, не би утре петок,викенд фаќа (за не дај боже..)
    Кај кој доктор во Ченто бевте? Секој раб. ден може да се отиде? Да не имаш број да се јавам?
    Инаку за теменицата, педијатарот ми рече прво на бањање убаво да се искисне,може да погребам нежно со нокти,после бањање да ставам било какво бебешко или кокосово масло (од форумов дознав дека на Фрезидерм има специјално,тоа е со повеќе масла и е баш за таа намена) да постои со капче па да чешлам. На маслото од фрезидерм пишува од 0 до 60мин да се почека. Навистина помага, 400ден го купив од Зегин.
    Да ми кажа дека е нормално. Рефлекс е,ќе помине.
    Баш вчера читав за такви рефлекси еден текст,меѓу кои и тоа што изгледа како да се плаши бебе, будно или во сон ќе рашири раце,ќе отвори дланки,очи широко отворени,моров рефлекс се викал.
    Сите овие работи,како и давењето додека цица поминувале после 6тиот месец.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Baram sovet...se probav i sekako se obidov veke neznam so da praam.
    Bebe mi e 5ipol meseci. Od koga e rodena nikako ne sakase vo krevetce, so nas na spalna znaci na ramno ne ide u predvid. Posle valjda skos bese vo raci se uspiva cvrsto zaspana ostaj a na ramno sza sekunda stava, mislam uste i ne spustena od race.
    Celi 2ipol meseci ni ona spiena ni jas spiena se dodeka ne svatam deka ona ustvari na ramno ne saka...
    Uspivanje denski ili navecer nebitno so saati so maki, vo lulka, relaksator, na noze, race horizontalno vertikalno,kolicka..nistoo...se dodeka ne pocnav na transporterot i u toa najdov mir..po doma tuskam kolicka so se transporter.samo da e svitkana i taka da spie...koga mislam deka cvrstvo e uspana da ja prenesam na ramno za pola saat e stanata. Neznam kaj gresam i nez us so da probam.
    Maka ni e zas e svitkana u transporterot, neznam ni kolku e pravilno i zdravo seto toa. Ama drug nacin stvarno nez.
    Se izvinuvam na dolgiot post

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Вчера прочитав совет кога се заспани во раце ,веднаш да се префрлат да не се чека цврсто да заспијат,зошто после одново почнувал процесот. Не сум пробала,не можам да потврдам.
    Во транспортер најмногу 2-3 часа смее да седи па се прави пауза 15-20мин.
    Цела ноќ така ти спие?
    А да пробаш во креветче гнездо со пешкири да направиш,да ја допираат да се осеќа како во прегратка?

10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.869
    Овие два дена сум ептен ненаспана. Викторија спие со некој немир ноќе (се надевам поради вакцината зошто уште не се пројдени 48 часа) . Затворени и се очите , ама се врти лево десно , ја ставам на града ќе цицне , мислиш заспала , ја враќам назад , и повторно исто - така се во круг. Во скокови многу многу и не верувам да ив кажам.
    Него да ве прашам , кога може бебе да се става во полулежечка положба во количката?

11. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Нас ортопедот уште сега на прва посета ни го поткрена транспортерот на 45’ агол. Го прашувавме баш што смее, што не зашто мм има обичај да ја потпре на кренати колена и така и збори, и пушта музика, она како седната скоро навалена наназад на неговите нозе. Јас имав чуено не смее бебе да седи, па го карав да не ја исправува ама Видоевски ни рече Слободно нека си седи така под агол од 45-50 степени, па и повеќе. Демек тоа не смее дете да седи останало од старите - дете не треба да се става да седи зашто НЕ МОЖЕ да седи, нема мускули и центар за рамнотежа развиено, а ако ти го држиш и гледаш дека му е пријатно, слободно. Нашево многу сака така кога ја држиме и и збориме, пробува дури нагоре да стане, ја крева горната половина од телото.

@Sofi.ja ние отидовме вчера со отпусна листа моја, извод од бебето, крвна слика и книшката бебешка од Систина. Имаше две бебиња за вакцина пред нас, ги боцнаа и влеговме кога дојдовме на ред. Брзо оди, во чекалната во Јане Сандански има парно не е ладно толку за бебе покриено во транспортер и има две докторки (соба 19 и 20) па не се чека премногу. Оваа нашава беше соба 19 и многу финичка. Ја прегледа прво, диши диши, грлце, пелена отвори да види ваљда доле осип нешто да не има, крвна слика виде, ја измерија на вага и и ја дадоа да ја испие вакцината. На крај ни закажаа за втора доза во февруари и тогаш ќе ја прима и шестовалњнтната.

На Kaetana, Sofi.ja и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    На 45 степени од 5ти месец на 80 од 6ти,нас вака ни кажа Талески

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ортопедиве секој различно...

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.547
    Допаѓања:
    184.488
    @koritsaki такво немирно спиење со многу мрдање, вртење и претање а спие, еве цел месец сме. Душа немам више. Регресија на спиење е и немирниот сон бил еден од знаците.
    Под агол со полни 4 месеци најдобро. Јас знам дека причина за тоа не е зошто не можеле да седат, туку поради тоа што нивните коски не се цврсти, туку се помеки оти растат и се развиваат брзо и секоја неправилна положба може да доведе до нивно искривување.
    А и самото бебе покажува кога е спремно за поинаква положба, самото ќе почне да се подига и подоцна и да седнува кога самото ќе биде спремно за истото. Јас не би форсирала.

Туку те прочитав ќе патуваш. Woohooo :D Кажи ми за колку време и беше готов пасошот и јас наредна недела ќе и вадам и слики во фото студио треба така? И уште нешто, со кола ќе одите претпоставувам значи бебе во транспортер ќе биде?
    Транспортер до кога се користи? Јас мислев дур почне да седи, ама негде прочитав до 1 година, а на мојава од сега и станува тесно таму.. :|

15. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Со спиењето два дена исто сме, немирно спие, кемка со затворени очи, не сака да цица не е до тоа. Имаме полни 4 месеци.

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Транспортер до годинка некаде.
    Не и е тесно, така ти се чини. Плус ќе ја ставиш расоблечена, без палто, скафандер за долг пат.
    Се додека главата не доаѓа над седиштето, значи им е точно.
    Ако имате 0+ седиште можеш да ја префрлиш.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.547
    Допаѓања:
    184.488
    Главата не и е над, ама сега кога ја токмам со јакна не може да мрда, кога ќе ја ставам ко кнап да е, па се нервира и плаче. Затоа мислев дека и станува тесно, веќе извадив еден дел од внатре демек, ама пак исто и е.. Значи да си го чувам транспортерот уште.

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Да, на долги релации секако ќе ја расоблчеш, топло е во колата. И ќе и биде добро.

19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Земи си 4ка. А за искуство со пелени, дајперс и пуфис до сега ми се покажале со двете деца.
    @PoisonGirl детето со коксаки го носеше на вакцина? Кај здрави деца?
    @Leo-nora колку и да ти изгледа неудобно, нејзе и е удобно во релаксатор/транспортер. Меѓутоа цела ноќ не треба. Јас еве пример ја оставам денско преспивање во релаксатор саат/два... Ама ноќе некогаш исто ја ставам, но не цела ноќ. На будење за доење преместува.ќм. Пробај, дои ја легната. Ќе заспие можда. Лежи до неа ако треба.

На Мариаа. и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Тебе од колку месеци ти кажа? За на 80 степени од 6ти сум сигурна,зошто рече тогаш се почнува со храна па мора да седи, да не не сум го разбрала убаво за тие 45 степени:wasntme:
    Ако имаш седиште 0+ можеш да ја префрлиш. Ние имаме ама уште не сме го ставиле од причина што полесно ни е за изнесување со транспортерот. Кога ќе го зацврсти вратчето планираме да го ставиме седиштето во кола,постабилно е бебето за држење во раце