Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    @Miss.N Јас крварев 1 недела после уште 1 имав какоц бледо розеникав исцедок. Мидер не носев воопшто точно на месец ипол бев на преглед матка и јајници наместени докторот ми рече изгледа како ти како воопшто и да не си родила. За омалаксана и јас бев прилагодба на новата улога грижа за бебе неспиење сето тоа си придонесува ама со тек на време.ќе се навикнеш верувај.

На Vanessa9li и Miss.N им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Значи со бебе барем до 5-6 месеци било од леле. Село време од ко е родено врзува прво по 2 сати после 3 па имаше периоди кога и по 4-5-6 саати спиеше. Сега.... Јас едвај чекам да се сноќи да легнам тоа тогаш ќе му текне да прдне да ждригне да се истегне чиниш ора во кревет. (facepalm) па ајде да цицаме да се нишне да го поткренеш да го свртиш...:headbang: :@ станува на секој сат ипол - 2 ;(

3. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    @Kaetana јас mamaroo то би го платила и дупло од цената за тоа колку работа ми заврши. Од прв ден го ставам и бебе го обожава. Еве 4 месеци и уште седи. Некад седи и така без да е уклучено како во столче. Е сеа дека вие веќе имате 3 месеци, а бебињата највеќе седат во релаксатори до кај 3-4 месеци не знам дали ти е паметно допрва да го зимаш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    Ти кажав:makeup:
    Дај да поспиеме додека не почне 5ти скок:bug::bandit:

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Девојки полни пелени се рачунаат и само мочкани? 24 часа не какала беба, до сега цело време какаше и чудно ми е. Секоја пелена е утоп помочана.. Не е страшно нели?

6. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    и кај нас беше така.. педијатар ни кажа нормално е вика има деца и по 5 дена што не какаат.. битно да се мочкани ..

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Сабајлево станува маж ми и коментира
    - од 11 до 9: 10 саата, не е лошо се наспавМЕ.
    Сме се наспале зошо он спиел кома и не го ни чул син му колку пати плачел за јадење.

Му реков дека е ѓубре и дека некој ден стварно ќе го убијам.

Последна измена: 22 декември 2019
    На TeddyGrey, Kaetana, flowergirl* и 5 други им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ее... И јас дојдов за истово да се пожалам сега,станува бебчо јас уште 5 мин будна ама очи не можев да отворам вика аман 10 сати спиеше и пак уште ненаспана кажуваш. Викам 10 сати ти спиеш јас ноќеска шетав како Дракула низ дома ко некој месечар со бебево во раце. И мене ми идеше да го задавам

9. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас мислам спиење здравје после година дена најмалку

10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    Сите се исти значи.

И мојов така коментира.
    Што се жалиш, еве се наспавме. А бебе треба да се расплаче ептен за он да го слушне и да стане.
    Плус хрчи и не буди и двајцата.
    Ќе го испоубијам некој ден. (wtf):punch:

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    184.521
    Ејј одма на тебе ми текна. :D
    Дефинитивно менува.
    Еве ја заспа сама на кревет со маж. До сега ниеднаш не заспала сама без да ја нишкам во раце. Па сега маж ликува, тој ја заспал. |(

Иначе и мојов многу хрчи. Милион пати ноќе го мрдам, штипам, туркам, не бе труп трупосан, а ако се разбуди ќе ми рече е кај хрчам, па не спијам, разбуден бев. (facepalm) Е тогаш стварно ми иде да му ја зашалтам една. :@ А многу е смешен кога бебе ќе прокенка или заплаче ноќе и тој во полусон ќе дигне глава и автоматски ќе почне да мрмља шшш ш шш шш шшш шш.. а не е свесен што праи. :D
    Ама не се жалам, минатата недела ја зеде слободна демек навечер ќе ја занимава за ја да поспијам ама џабе оти бебла сакаше на цицка да виси нон стоп.. и од следнава недела до нова година ќе е слободен за да биде со бебе ноќе. Ама пак имал среќа у гз, оти баш сега беблава менува и почнува повеќе да спие. :D

На Starlič, The Unicorn, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Cel mesec ja drzese skokot? :o

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Хаха и јас потврдувам сите дека се исти.
    Преку ден бебе како ќе му текне спие,приквечер знае кај 8,9,10 да заспие и секогаш различно спие, кога 20,кога 30мин,кога саат време, така што не можам да планирам дека ќе си легмаж порано.
    Ноќното спиење почнува со цицање кај 11,11ипол. Мама додека се разврти низ дома, фатило 1 саат. Па имаш будење 3ипол цицање,6ипол цицање со малку играње, 9 цицање и еден саат играње, па уште една дремка до кај 11. Мама станува како зомби во очите,бебе ќе поцица,ќе поигра па ќе си дремне уште малку.
    Па има домашни активности,алишта,садови,прашина,ручек. Дошол тато од работа ај да ручаме,ај да си легнеме. Баш тогаш мали не сака да спие и брмчи,па имаш муабет ај земи го во друга соба да поспијам на работа сум бил....и пак истите активности до вечерта...и сабајлето кога ќе се чуеме 11,12 дека сум станала има коментар тууу се преспавте...или не се жали наспана си. Ај важи,се преспав.

А за тоа дека спијат како трупови,пред некој ден се засркна детево,многу се закашла,се исплашив , го буцкам татко му, ми вика аа добро, го мавам со лакт детето се закашла не спиј!! И се освести малце,добар е бе ништо не е,се сврте и закрче...

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    184.521
    Еве дневников вика 20.11 сум го запишала за прв ден. :D Значи има и поише од месец. А и уште не сме излезени. Евентуално ако спие ноќеска ќе го прогласам утрешниот ден за крај. Ама е многу посмирена овие два 2 дена. Мислам посмирено спие. Еве денеска 2 дремки дури ги спиеше на кревет место кај мене во раце. Значи успешно излагаме од скок. :muscle:

На KuklickaSk, Adams и Мариаа. им се допаѓа ова.
  15. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Ме изнасмеавте со муабетите за мужите . Ама не ми е смешно кога се дешава, дека и кај мене е исто. Дури тргнав да му ги читам вашите реченици на мм, дека ете не сум единствена што сакам да го задавам ❤️, ама ептен дека го сакам па се воздржувам.

Бебушка (Ева) е 3 недели + 3 дена и се' уште не разликува ден од ноќ и не ми изгледа дека ќе почне да разликува во блиска иднина. Знае така понекогаш да почасти навечер и да сврзе 2-3 саати, ама ретко. Да ми беше прво, можда и некако ќе се подесев по неа, ама тодлерката (Леа) од скоро 2 години си има свои потреби преку ден и нема спиење за мама. Дури и неколку дена воопшто не преспива преку ден, па баш ми е весело.

Туку имам милион прашања за вас мами, ама не сакам одма да ве бомбардирам па ќе ве прашам само по колку вкупно саати спиеја вашите бебуши првиот месец? Дека мојава спие околу 13-14 саати (ако добро ракувам со апликацијата со која мерам), а според тоа што читам по нет треба да спие минимум 16 саати, ако не и повеќе.

На EvieBabe и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.873
    Јас не се жалам за спиењево , во главно спие повеќе него ли што се буни. Од толку што сум успана дути не се ни сеќавам ако ме праша некој колку пати ноќта станува :rofl:
    Туку јас утре ќе ја носам на лекар. Ај увцето што не и поминува тоа како краста , ајде , може е дерматитис, туку денес нешто друго ме мачи. Моментот да и го видам позади увото, од едно дупче и истече нешто како гној (истече ептен баш како кога ќе стиснеш оддеднаш паста за заби) :sweat: не сум напоменала на форумов зошто не сум давала толку важност , уште кога се роди на едното увце на надворешната страна кај ресичката имаше две дупчиња. Едното дупче е затворено а од другово почна да излегува нешто како гној. Беше и тврдо при пипање. Сега малку омекна кога излезе ова денес , ама пак се гледа дека има уште. Исто увото има друга форма од другото. Многу е чудно што така се роди. Дали некој се соочил со нешто вакво? Еве и слика
    На докторката и спомнав уште првиот пат, го виде ми рече ништо не е. Сега пак ќе ја носам

17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Хахаха значи утеха дека сите се исти |(
    Кoга ќе станеме и ќе каже синoќа не стана, а мене раце ми паднале oд нишкање...8)
    Или мoментoт е ти пoспиваш а jас станувам за на рабoта...:x(facepalm)

Иначе дojдoв да ви кажам дека синoќа заспа накаj 2 а станавме вo 11 сo еднo цицање...8-|:!:
    Самo да не се урoчам...(fingers) ама се наспав луѓе |-)
    Денес и jа склoпивме играчката сo пиjанo па и се смее, удира сo нoзете се менува музика :rofl: :emo:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    И мене неколку дена ми врзуваше со 1 станување пу пу, ама вчерс коа се 'наспавме' пак сд будеше на 2 саата. Дали дека бевме цел ден излезени па преживува се у сон? Се надевам дека денес ќе се врати на стара шема со 1 станување.
    Инаку ме нервираат коментарите на маж ми, ама стварно греота да се жалам. Денес се исчисти, испегла, напраи ручек... Да се искупи дека се наспал :^):D

19. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Ве читам денес и си се тешам дека не сум единствена со мм :D затоа денес му ја оставив на дружба, јас отспав да соберам сили за неделава пред нас :)

Денес забележувам повеќе мрсулчиња во носе кај бебка. Не и тече, ама се слуша дека и сметаат во дишењето. Чистев со марисол и пумпица 4 пати низ целиот ден. Сега на последното чистење, после бањање имаше и малку крв. Сте се сретнале ли со такво нешто? 2 месеци и 10 дена е.

И едно ново откритие да споделам. Случајно наидов на една апликација на телефон. Се вика huckleberry. Треба три дена по ред да се внесува кога заспива и се буди бебето, и се одговара на прашалник. После тоа со помош на алгоритми, самата апликација пресметува во колку отприлика најлесно ќе заспие бебето.

Денес ја пробав за прв пат, еднаш заспа сама во креветче, два пати во раце па ја преместив. Ама сепак многу побрзо отколку до сега.

Така да, тие што си имате мака со заспивање, пробајте ја :D

На kockichka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Има крв бидејќи аспиратор не се употребува доколку нема воден видлив секрет, да тече.
    Замисли ти стално да дуваш нос, а да нема ништо. Тоа е иритирачки, а не пак влечење на празно.
    Си повредила некое капиларче. Од таму е крвта.
    Сите бебиња крчкаат . Се чистат од плодовата вода. Плус крчкаат од млекцето.
    Доволно е да ставаш само физиолошки и мрсулчињата да ги вадиш со стапче за уши доколку се понапред и се гледаат.

На Kaetana, Мариаа., Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.