Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    До прозор спие, и ние немаме многу простор. Ама топло е, со парно сме и плус во дебела вреќа спие. Стварно не знам каде се настина. Кога ја носевме на советувалиште минатата недела отидовме доста рано, можно е тогаш да ми настина. Внатре не беше баш најтопло, а бебе голо 15тина минути. Се изедов жива од нервози.
    Ставам синомарин и влечам со аспиратор. Плачи многу од влечењето.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.556
    Допаѓања:
    184.580
    Бебла конечно се врати во нормала. :dance: Ноќеска е само со едно будење, и тоа немаше да го биде, ама почна да прета и јас ја земав, искористив ситуација да сменам страна оти бев здрвена. Спиеше од 12 до 8 ипол. Проблем е само успивањето ноќе. Заспива во 8 па се буди за пола час свежа. Потоа пробувам да ја успијам во 10, заспива моментално и сама си се буди уште додека е на цицка по пола час, пак свежа. Конечното успивање овие неколку дена и е во 12.
    Како и да е, од вечер се враќа во креветче и конечно да ја пробаме вреќата за спиење. (poolparty)
    Штета што 5тиот скок е одма зад аголот.

Импресивно е колку науката отишла до таму да буквално даде објаснување за однесувањето на бебињата во конкретен период.

На Kaetana, The Unicorn, EvieBabe и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Епа исти ни се значи беблациве.
    Од кога е роден до сега за заспивање така прави. Небитно дали е во скок или не.
    Заспива одма пример во 8,па точно за пола саат се буди како да спиел 5 саати, свеж. И така го презаспивам 2,3 пати додека не заспие убаво. Не знам зошто вака прави. Го легнуваш во 8,убаво заспива 2 саати после тоа.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Како ги облекувате бебињата за надвор ако ги носите во кенгур? :) Кога сум со количка облечена си е или во скафандер или јакниче а доле покриена со ќебе. Ама денес би пробала со кенгурот да ја изнесам малку, па отприлика да знам.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Дали ги будите навечер бебушките за јадење (цицање) или ги чекате сами да се разбудат?

6. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.520
    Не! Чекаш само да стане. Освен ако педијатар не препорачал поинаку.

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Откако му помина жолтицата на малово и врати родилна тежина, ми рекоа да не го будам, освен ако спие повеќе од 4-5 часа. Што никогаш не се случило. :D

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Знам дека не треба да се споредува и секое бебе си е различно ама ме интересира кога почнаа вашите да фаќаат, онака да држат во раче нешто? Буби за два дена 3 месеци ама не фаќа така да држи уште, може да стегне прст кога некој и дава или ќебето силно да го стегне го влече преку глава дури понекогаш ама не фаќа уште тропалки. И уште не се смее на глас, иако многу гласно гуга. Може има врска и што е родена 35+2 :?:

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На кај 4месеци почна да држе стабилно. Баш тогаш и ја земав софи жирафата. Инаку немора да значи дека ќе заостанува од другите ако е предвреме родено, но се остава повеќе време и не е ништо страшно. И мењаат преку ноќ, може утре да почне и да држе не се секирај.

На Vanessa9li и EvieBabe им се допаѓа ова.
  10. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.520
    Моето од старт спие по минимум 7 саати. Никогаш не сум го разбудила за јадење. Зошто да го буди ако спие повеќе од 4-5 часа ако не препорачал педијатар?

11. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Веќе некое време течно какаат и двајцата, иако често се случува преку еден ден. На почетокот неколку пати во текот на денот какаа, сега еднаш. Некогаш и еднаш на два дена.
    Мислите дека треба да им сменам млеко? Инаку сме на Нан 1.

12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Одсекогаш сум мислела дека дете кога многу спие е болно или настинато. Е сега од иста мисла се плашам ама ко ќе ми текне дека се работи за бебе кое нормално треба повеќе да спие можам малку да се утешам. Ноќеска последно крај 12 и нешто цицаше и заспа а јас не знам дал спиев или медитирам ама знам дека до 7и нешто не се разбуди за цицање. Денес спиеше три пати по околу пола сат и еднаш 2 саати. Веќе сме 19 та недела и при крај со 4тиот скок. А воедно сме денес многу расположени.

13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.281
    Мајки,не бев сигурна каде да го поставам прашањево,па темава ми се виде најсоодветна:)
    Треба да почнам полека со купување облека за новороденче.
    Имам неколку бодиња од мерак купено 56ки и 50ки.
    Ме интресира вашето искуство околу димензии,колку парчиња од тие најмалите 50-56 ви беа потребни од прилика во почеток?
    Знам дека брзо растат,и секое бебче поинаку напредува,но не сакам да ми е од старт во преголема облека:)
    Фала ви однапред:hug:

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.803
    Допаѓања:
    145.393
    Од 50ките јас имав 2-3 комплети, со бодиња-бенкици. Мене ми се најдоа, ги користев можеби 2-3 недели, оти не се роди нешто многу голем.
    И од 56ките ти се толку доволно, ајде можеби некое парче повеќе. 62ките се носат повеќе. Ама секако ќе биде веќе родено , па ќе имаш претстава што и како да купуваш.
    Јас сакав да му се точни, па не погрешив со 50ките што ги имав.

На bela.m и dunika им се допаѓа ова.
  15. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Многу зависи од тоа колкаво ќе се роди. Мојата буби се роди 2200, па најмногу ги износе најмалите. А сега овие 56-60 најбрзо ги израснува... Имав купено по 12тина боди на кратки, 12тина боди на долги, 6-7 ѕиврички, 6-7 шпихозни, 2 пара пижамки ама после мекици скоро се дуплираше купчето.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Мајки колку време може да стои замрзнато млеко?Имав замрзнато го извадив да се одмрзне во обичен фрижидер. Два дена стоеше во фрижидер и по неколку часа на собна температура.Но бебе испило многу малку.Незнам утре дали да и го дадат или да го фрлам?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Фрли одма. Кога го вадиш надвор размрзнато не го враќај назад.

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Јас 50ки му облекував првите две недели, потоа му беа мали. 56ки исто така уште некоја недела. Најискористени до сега се 62 и 68ки.
    Ама како и да е, за почеток 50ки за да му бидат точни, доволно ти се.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Маjки сега на бањање приметив какo црвена да и е станата вакцината штo jа прими вo бoлница? Дури белo тoчкиче какo да има? Нoрмалнo е?

Прикачени фајлови:

20. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки збудалев. Бебе ми е исфрлано неколку дена ептен и секоја можна крема ја пробавме и пак нема никакво подобрување. Порано имаше едно две лишајќиња, сега не е нормално по цело тело. Педијатар вели обична егзема е мачкај го почесто со обична крема, било каква. Мајка ми кажува што не сум му давала вода од тоа му било. Полудев. Имате ли некоја искуство? Ми се плаче. 20191224_203811.jpg