Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Емилија мене не ми се има случено ама на мојата сестра да,кога ја бањаше малата и голтна вода и она само ја изми од озгора со чиста вода и потоа ја надои оти и беше време за јадење,ништо не забележавме чудно и не ја однесе на лекар.
    Е сега зависи колку вода зема малото и дли имаше многу скума внатре?.
    Бидејки кај нејзе немаше многу.

2. emilijamak

emilijamak Истакнат член

3. emilijamak

emilijamak Истакнат член

mozebi se grcevi i moeto e taka ponekogas po vceli denovi eve na ptr vcera cel den ne zaspa i samo na grada sakase taman zaspie i go stavam vo krevetce pocne da place i ponovo grada, cel den

Jagoda123 likes this.
  4. emilijamak

emilijamak Истакнат член

pa i kaj mene nemase skama mnogu nekolku kapki samo kupka staviv no sepak neli vodata si miriska , abe deka go banjam sama i deka pileto mu ja otvaram kozickata go drzev za race oti se plasi se raspreta i levo desno duri se zalipna odma izreagirav brzo i go krenav od voda se preplasi i toj i jas no vidov deka vodata si ja goltna i posle toa go staviv na grada da cica gladno bese se nacica i zaspa... :sweat:

5. kaja11

kaja11 Истакнат член

Јагода мила не постои друг начин освен ставање на града...сака топлина, сака да те почуствува, не му го скратувај тоа. Мојава 2 месеца абе буквално неможев да ја одлепам од града. Еве сега има 5 месеци и знае да се буди навечер и на 20мин, не сум наспана ама немам ни друг избор освен да чекам. Ех уште кога ќе ви почнат и грчевите...Не џабе викаат ``да станеш родител и да видиш како се старее´´

Jagoda123 likes this.
  6. donna.17

donna.17 Популарен член

Јагода тоа што кога повраќа има парченца или можеби ќе има и како мрсулчиња нема потреба за паника. И кај нас беше така. Бебето ти е сеуште мало и сеуште се прочистува.
    Забележав дека напиша проливче. Мила јас мислам дека тоа не е проливче 4 пати дневно малечко бебе да кака е сосема нормално. Син ми до 1 месец, а можеби и повеќе какаше по 7-8 пати во ден. Течната столица не е проливче, секое бебе што цица има таква столица. Тоа што се „плаши само од себе„ ќе помине и тоа. Барем во нашиов случај помина. И мене ме советуваа оди на бајачки и слични глупости. Јас не верувам во ништо. Можеби му е некаков период, можеби се грчеви па затоа не може цврсто да заспие. Пробај дај му чајче бекутан од анасон. Син ми го пие од првиот ден откако сме дојдени од болница секоја вечер после капење и можам да ти кажам дека до сега фала Богу еве 3 месеци ни Г од грчеви немаме. Потоа ќе му стане како превентивна рутина навечер пред заспивање.
    А за последното прашање за тоа како да го смириш ако не сака цуцла толку мало бебе само градата може да го смири според мене. Поздрав се надевам дека ти помогнав малку :)

Jagoda123 likes this.
  7. Nova

Nova Популарен член

Убави совети доби Јагода. Јас набрзина само да куцнам за чајот од анасон, ако веќе го давате подобро е Плантекс од Бекутан, има помалку шеќери.

Еден ден кога ќе пораснат - за 20-30 години, полесно ќе ни е. :rofl:

Jagoda123 and WORRIED.BT like this.
  8. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Pred nekoj den pisav ne dobiv odgovor pa aj da probam pak.Znaci na aptamil od samiot pocetok sme sega imame 2.5meseci i denovive ne mi kaka redovno.Znaci pisti vristi ima gasovi.Kolku dena e normalno da ne e pokakano ova nekni prv pat ni se sluci eden cel den a ete i vcera sto da prevzemam sovet ve molam.

9. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Jagoda123 и јас ги имам истите слатки макички како и ти, нон стоп ако може да сме на цице и само тоа ја смирува, но јас имам проблем и со градите поточно брадавиците цели ми се рани и секое доење ми е ептен болно ;( но ете не се откажувам и си ги трпам макичките , и мојот бебуш се смирува само на цице на секое плачење одма цице, за заспивање исто цице и така се во круг, но вчера бев на контрола и др ми посочи активно цицање на секои 3 саати по 15 мин на една града вкупно пола саат до 45 мин активно цицање, ја кога и кажав дека со саати цицаме е така цицни заспи ми рече тешко тебе ако продолжиш така, така да еве гледам да ја држам будна дур цица и да се најаде ако е можно, зашто во спротивно 5 минути после подој она е пак гладна и неможе никако да се насити, јас почнав навечер да и правам дохрана аптамил по една доза да се смири и да може да заспие али тоа е краткотрајно и пак сме иста песна
    за проливчето не се секирај најнормално е и јас прашав пошто и моето има како пролив али тоа било најнормално за бебиња што цицаат
    јас најмногу мака си имам со брадавиците, ако има некој искуство нека пиши некој лек, се утепав од мачкање со креми али ништо не помага , ужасно боли ;(

Jagoda123 likes this.
  10. Vetruska

Vetruska Популарен член

Moeто бебе од 3 и пол месеци навака (сега има 6 месеци и 1 недела) заспива околу 19.30 и станува сабајле во 6 часот, но целата вечер кенка на секој саат. Не се буди туку само кенка за да го земам во раце, некогаш сака да цица некогаш не, но све е тоа во сон. Ако го оставам да кенка е тогаш ќе се разбуди скроз. Вака сме еве неколку месеци, мислев дека е фаза ама не :( Имате ли слично искуство? Што да правам, полудев станувајќи навечер секој саат :(

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Majkiii pomooos :worried: bevme na pedijatar i ni rekoa deka imame na papceto granulomce koe mora da se otstrani.treba da odime na klinika.Doktorot rece ne bolelo i ke bilo vo red.Jas sum mnogu zagrizena i ispamicena.ako imate vie i nekoj vas blizok vakvo iskustvo ve molam spodelete.(nekoja majka mi pisa ama ne se sekavam) ;( :( :worried: ke navratam nazad nekolku stranici da najdam

12. Nova

Nova Популарен член

Ние имавме ама првите две недели одкога и падна папочето одевме преку еден ден на лекар и со сребрен нитрат и го средуваа. Не е болно она ништо не осеќаше. Немој да се плашиш не е ништи страшно само многу сте чекале.

Ќе помине, однеси ја и ќе ти дадат инструкции.

ddevojce likes this.
  13. maleckataa

maleckataa Истакнат член

devojki se izvinuvam pisuvam od mob :)
    Imam bebe devojce staro 2 meseci i mnogu sum zagrizena :( eve 2 nedeli skoro se desava onaka poretko koga mokri ima ostatoci kako crveno nesto na pelenata kako boja na keramida se zagriziv pa deneska ja odnesov na kontrola ja merese doktorkata i mi rece deka ima izgubeno 50grama :( i mi rece utre da i odnesam mokraca da i proverat :( ve molam daj kazete mi sto moze da i e :( dali na nekoja od vas majkite i se ima deseno ova :(((( pozdrav odnapred vi blagodaram

14. leona83

leona83 Популарен член

Нас тоа ни се случи два пати на третиот ден од раѓањето ама престана и баш истиот ден дојде патронажната сестра и рече дека ништо не е, штом е од мочкањето, ама добро што престанало, така да не разбрав што била причината. Пиши кога ќе дознаеш, баш ме интересира ( се надевам ќе помине и дека не е ништо страшно).

15. maleckataa

maleckataa Истакнат член

:((( dajboze da ne i e nisto da e se ok :( aj bas utre ke ti pisam sto mi rekoa pozdrav i ti blagodaram na odgovorot <3

16. dejana2

dejana2 Истакнат член

Ни јас не ја разбрав причината за ова. На нас не ни се појави, ама патронажната рече дека е можно да се појави крв од вагината, и оти не е ништо страшно, така да немаш место за паника. Кажи ни што ќе кажат резултатите.

17. maleckataa

maleckataa Истакнат член

pojma nemam navistina :(((( naednas pocna da mokri kako na crvenkasto keramika boja ama ne cesto ;((( vo nedelata 3 pati i se desava toa pricina zasto taka mokri pojma nemam zatoa i pediatarot mi dade uput za utre da i ja proverime mokracata ;((( pa ke vi pisam kako i ispadnale rezultatite :(((

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Fala ti na spodelenoto iskustvo malku se potsmiriv.so boga napred da bide se okk

19. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

мамички како ги приготвувавте првите кашички за бебушите,со кои овошја почнавте и кога?дали да речеме дававте само блендирано јаболко и нисто друго во тоа кашиче?

20. Happy.Mama

Happy.Mama Истакнат член

Јас му дадов прво испасирана банана, само банана, ништо друго. Инаку ние пред 2 дена почнавме со кашички по малку, а претходно му давав и супа. Само ме интересира од кој месец се дава жолчка од јајце (за белка знам дека се дава после 1 година, ама за жолчка не сум сигурна) ? :?:

butterfly.mk likes this.