Мајки ќе ве молам за мислење, бебка ми е 2,5 месеци. Пред 3-4 дена примаше вакциниа одтогаш е повеќе плачлив и денес неколку пати кака како мрсули како секрет густ, а помалку мочка. Што мислите дека би можело да е
Help..neznam veke so da praam. Za nekoj den bebka pravi 6meseci. Se uspiva vo 4 5 saat sabajle, eve vcera vecerta vo 6.. i se spie..mize i.place ama nikako je uspeva, se pravam se probuvam i dzabe.. pa ke zamize minuta dve pak stava pa.ke se smee ke si igra pak za 10 min pak place.. preku den aie ednas samo saat ipol do 2 i uste ednas pola saat. Nekad mi se ide.pred vrata nadvor da ja ostavam do tolku so nerv me.faka zeniii
Дали ги масирате бебушите, онака баш со масло масажа? И дали работите со нив на развој, од типот на дали правите некои вежби со нив, дали користите апликации на телефон, дали секојдневно нешто им помагате за побрз развој или оставате да се развиваат по свое темпо?
Да јас правам масажа со кокосово масло меше грбче ножиња и буквално ужива. Апликации не користам никакви докторката ми рече многу да му зборувам. Му зборувам многу му пеам слушаме музика. Пуштам музички играчки од влера имаме нова месечинка што свири кога ја гледа му се чини да полета од радост и многу у гуга. Уште малку да потпорасне ќе купиме сликовнкци и ќе му читам едвај чекам
Немам искуство ама слушав на тв една девојка зборуваше дека работи со родители и деца и им помага да направат ред за спиење, па пиши и, може ќе ти помогне. Еве линк http://www.drgoodnight.mk/ Масажа правам на стомак и нозе а треба да почнам и на грб и раце, треба да се спремам да изгледам некое видео како да правм правилно. Вежбаме и ортопедски вежби со нозе по 20 пати 3 пати при преслакање пелени. И мене педијатарот ми кажа многу да му зборувам и кога му зборувам се смее, гледа, вади некои звуци. Има играчка над кревет и таа ја гледа 2 пати на ден ептен и се радува мавта сп раце и нозе кога му се врти. За апликации имам апликација kinedu. Има по неколку активности кои може да се прават според возраста (за сите се плаќа), и ги има milestones по месеци па така можам да видам што прави, што да очекувам итн..
Баш затоа прашував, ја меркам да ја купам Кинеду. Инаку и ние масажи, вежби со нозе, музички играчки, пеење, зборење, ја оставаме на стомаче да крева глава, и движам дреч тропалки пред очи за да следи со поглед и сл, но гледам на апликацијава има по 6-7 активности дневно па си викам да не не правам доволно
јас го масирам ама кога лежи на меше онака ко за релакс малку,за масажа со масло мало ми е,ни знае ни разбира. А сакам да го употребам тој начин но здравје кога ќе наголеми и затазбира,некаде од кај 6+ барем или малку покасно. Вежби за колкчињата правев со првото и му беше убаво дозволуваше и се смееше, дали нешто го скокоткање не знам а со второво не дозволува. Дава отпор. Други вежби кои ги правам ама не континуирано е исправање на дланките и рачињата во движење на сите насоки во рамото. Друго не. А за апликации ни знам што постои ни сум видела.
За тие што имаат проблем со ноќното спиење кај бебињата. Сосем случајно наидов може некому ќе му се најде. https://pedijatar.mk/soveti-kako-da-mu-pomognete-na-bebeto-da-ja-prespie-nokta/
Sleep regression или заби се во прашање?? Значи нејќе да спие. 2 саат е он последно дремеше околу 6. Ако заспие одма се буди и буквално пишти, плаче. 4+ сме. Мачкам гелче иначе. Вака кога седи, весел е се океј, ако го однесам во спална и види дека е темно или да го ставам во креветче одмаа пишти, го враќам во дневна, се смее. Ова до сега ниту кога бил во скок вака правел, значи скроз ново чудно понашање.
Гледам ти почнала забавата. До некаде 7ми месец трае таа ноќна журка и онака е вечер нова година ќе ја дочекате на нога Не го мачкај со гел тој гел е анестетик исто како тебе на забар што ти ставаат и знаеш какво лошо чувство е. Баш исто чувство има и малиот. Ќе мине и без гел може од него и понервозен да е. Боље со твојот прст триј му ги непцињата. Па пиши за некој месец
Да ја дочекаме нова година како што треба, си знае он Со гел го намачкав од што незнаев што да му правам на толку пиштење, мислев мака има. Ама онака лабаво си се смее кога почнуваш да вадиш играчки во 4 сабајле
Нешто како да ќе настинувам и грло ме боли. Што смеам со доењево да пијам? Смеам ли нешто од оние за лижење за грло? Смее ли Тајлохот или Фервекс за да го пресечам?
ТајлолХот и Фервекс не, ако те боли грло, има пастили на база на пантенол безбедни при доење. За друго, побарај совет од матичен лекар.
Јас им правам вежби два пати во денот, по насока од Дума, по прегледот. Рачиња, ножиња, грбните мускули и долж 'рбетот како тапкање со прсти и неколку секунди застанувам со двата прста на кичма. Од кога ги правиме почнаа за брзо да си го држат сами главчето. Само, прво треба да се види за да не се направи нешто погрешно. Инаку, нежна масажичка на секое бебенце му годи.
Друштво драго да ве поздравам. Оваа година на дел од нас ни ја донесе најголемата среќа, на дел допуна на среќата. Споделувавме и се тешевме и растеме прекрасни суштества горди што се наши и што баш нас не одбрале да сме им мајки! Ви посакувам повеќе да спиете во новата, ако е можно и живи здрави беблињата да не радуваат. Ние веќе некое време навечер имаме журки до полноќ па и потоа, па не гледам зошто и вечерва не би било лудо и незаборавно + новогодишно нели. Мене кичма ме фрка веќе некое време, од вчера и маж се укочи па бебле ќе го води орото и вечерва. Час ќе мезиме, час ќе денсаме, час ќе се сликаме, и веќе утре ќе е 2020. Останете ми во добро расположение. Среќна Нова!
Ве читам секој ден, сочувствувам со вас исто како да ве познавам лично. Среќно нова друшки, живи и здрави да сме заедно со нашите најдраги.
Среќна Нова Мили мои Во новата година ви посакувам многу здравје среќа радост бериќет на вас и вашите најмили. За мене 2019 беше многу убава среќна и благословена после долги години борба за потомство господ не благослови станавме родители на прекрасно синче 2020 да ни биде уште поубава и по среќна! СРЕЌНИ ПРАЗНИЦИ!!!