Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не е рано, и тоа вртењето со глава е од заби, на некој начин сакат да се чешкаат. Давај глодалки од фрижидер.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Се сложувам со првото и второто исто е и кај нас :)

На hub и Мариаа. им се допаѓа ова.
  3. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мајки, како го манифестираа вашите бебиња првиот скок?
    Тие што сте на ад, до колку дена е нормално запек?

4. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Прв скок со неспиење не јадење рикање дерење :D Од се нај мака ми беше шо не јаде некогаш и по 30 мл]:) И сам не знаеше по сака не сакаше во раце не сакаше да лежи не сакаше релаксатор ни па количка и се така 2 недели(facepalm)
    На Ад сме ама запек сме немале до сега

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    86
    Мајки, малава е скоро 6 месеци, а дојде време за спиење ми се темни. Не сака да се предаде и точка, не на цицка, не со нишкање, во количка се ни е пробано. Мислите ли дека е поврзано со тоа што веќе две недели е во петтиот скок? Секој совет е добродојден.:)

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    Малово мое овие 3 дена не можеше никако да се искака. Вчера беше нервозна, може во текот на целиот ден само пола саат што заспа. И ноќта се будеше на пола саат , беше нервозна се стегаше.. дури сабајлето видов дека се искака и си спиеше нормално потоа.
    Дали треба нешто во исхраната да си сменам, зошто она е само на доење.

7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Пробиотик давај, вежби со нозе, масажа на стомаче. Јас пиев чај од суви сливи, му помогна.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.324
    Допаѓања:
    28.127
    Крушки и суви сливи јади, на мојот му помагаат да се искака

9. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Здраво Мајки веќе некое време се борам со заспивање. Претходно пиеше млеко и во 21:30 беше веќе заспан. Сега не сака заспива кога во 12 кога во 1h 2h раце ми капнаа од нишкање некогаш заспува во количка или во релаксатор и птом го преместам во креветче после 15 минути или најмногу половина час се буди. Денски заспива го ставам и си спие по 2 3 саати ноќе незнам зошто се буди. Додека заспие иде време пак за млеко (facepalm)

На Suzzicka и Andonia им се допаѓа ова.
  10. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Исти сме и ние ,па и синоќа воопшто не заспа се грчеше се виткаше од стомачето ,како зомби сум ,па сета таа и настинав освен патацетамол нешто друго смеам ли да се напиам

11. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Сите се исти еј... Јас се радував на почеток како лесно ми заспиваше навечер и тераше до сабајле со две три будења за цицање. Сега бате дур се успиеме навечер церемонии. Мора да се разбуди 3-4 пати дур се утврдне убаво. После гајле нема тера 10-12 саати со две цицања помеѓу ама заспивањетооо смешки. Обавезно пуштаме правосмукалка на Јутуб, галење по главче, цуце, шшш-шшшкање, гушкање :D

Во скокови не знам дали верувам зашто со апликацијава скоро ништо не ми се поклопува така да си прифатив дека едноставно менуваат дур се олку мали; еден ден е јагне, следниот волк, еден ден се дупнува од спиење, следниот цел ден дали еден саат пред ден :lol: Или може па првите два скока не биле толку страшни па затоа не сум ги приметила :wasntme:

На Adams, Andonia и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Нашиве се исто стари, и го гледам мојов овие 3-4 дена е многу нервозен. Со какање не правам муабет, кака еднаш на 6-7 дена (некогаш два дена по ред кака, некогаш 8-9 дена го фаќаат).
    Ама општо беше многу понервозен и 3 дена не спие преку ден. Се обидувам да го успијам ама многу лесно се буди и плаче. Да не не е само какањето, да не им е некој скок...
    Инаку само на доење немаш што многу да направиш. Јади сливи, и лесна исхрана. Пробиотици не би давала, педијатарот тука кога му кажав дека во мк ми препорачаа (во мк сѐ превентивно даваат) ми спомна дека препорачува да не се даваат ако нема проблем со столицата, и последни истражувања препорачуваат да се лимитира нивната употреба кога е превентивно особено кај доенчиња. Баш ќе истражам повеќе на темава оти и јас сум збунета.

Бебе раце во уста нон стоп. Лиги еден тон. Некогаш и балони со устата прави. Се пени. Ко беснило да има.

Уште бљуцка, не знам до кога. Не се сеќавам со ќерката како беше. До кога бљуцкаат бебиња? Најчесто како вода со засирено млеко. Некогаш е повеќе на вода, а почесто е баш засирено густо бело. Аман веќе. И со лигавче го преслекувам по 4 пати дневно.

13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Маjки дo кoга давате прoбиoтик на бебе? Не сум прашала кoнкретнo на педиjатар :?:

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    @Kaetana се што пиша дека прави твоето бебче, прави и моето :lol:
    За исхранава сега поради празнициве, не внимавам дотолку :lol: ама јадам редовно овошје/зеленчук. За пробиотик не ми рекла педијатарот ништо, не знам дали е ок да дадам на своја рака..
    Со спиењето се смени, дали е ради какањето, дали поради фаза некоја стварно не знам.
    А за повраќање не збори. Цица лакомо(голта како да не цицала цел ден) и ќе ја дигнам ќе ја држам во раце кога ќе ме поврати, некогаш потечно , некогаш ко засирено - бело или жолтеникаво , важно по секој подој повраќа и ме загрижува да не губи во тежина од тоа што цицала

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Незнам дали правам грешка, ама ете така фативме ред и супер функционираме.
    Наутро, го соблекувам, средувам и хранам првото близначе што ќе се разбуди, завршувам, и правам аларм за 3 часа пак истата песна. Се така до 23 часот (до последниот оброк), во текот на ноќта им давам само кога ќе побараат, а бараат еднаш. Растојанието помеѓу беба 1 и беба 2 ми е од 45мин до 1 час. Сакам да имам време и за гушкање, да не брзам само да ги спастрам. Често се случува кога ќе заѕвони алармот, да спие беба. Многу ми е жал кога треба да ги будам, ама ако оставам да им давам да јадат кога сакаат, ќе владее безредие и општ хаос дома, а најголем дел од денот сум сама до нив. Мм ме кара кога ги будам :)
    Инаку, незнам дали пишав, им го сменив Нанот бидејќи им јави запек. По препорака на матичната, земавме Хип Комбиотик, се утепаа од повраќање и двајцата. Од сношти им давам Аптамил, убаво го поднесоа, не повраќаат ама едниот еве уште не е какан од вчера.
    Си ја отрув душата буквално, оти сменивме млека, ама немав избор, се мачеа децата.
    Нас вака ни врват деновите, вашите не се нешто поразлични... :D
    Кажете збор-два, како да му стимулирам какање?

16. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    698
    @bela.m И мојата палчица е на Аптамил и ѝ се случуваше да не биде какана по 3 дена, но со консултација со педијатар ни рече дека може да и даваме компот од сливи. 10 сливи да се сварат со вода и потоа да и се даде од водата, тогаш имаше месец и една недела. Јас и дадов само еднаш и навидтинс имаше ефект, а потоа со време се среди и сега си кака секој ден...
    Јас имам друга мака, моја беба многу слабо јаде... пред два дена беше настината ми качи и дури малку тт, се извадивме од памет сите.... додека отифовме на болница беше супер но слабо јаде... совет како да ја стимулирам да пие повеќе?

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    И мојата е со вашите два дена мислам разлика се, исто раце во уста , пуштање пена, лигавење, ајде тоа нејсе, ама со повраќањето не знам веќе три четири недели како повраќа, некои денови само блуцка, некои денови во млазови после секој подој, досадивме на педијатрата секоја недела се меревме качува по 100 гр неделно (претходно качуваше по 250 гр). По нејзина препорака еве од вечерва го подигнавме душекот да спие на подигнато и по 4тинка бедоксинче издробено во.лажиче со малку измолзено млекце, ќе пробам па да видиме. Инаку се роди 3100 сега мислам има 6 кг. 3 ипол месеци не знам дали е добра килажава

18. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Не ми е уште вакцинирана ао шестовалентната ради повраќањето а исто добив совет да спие во релаксатор или во транспортер, никако на рамно, ама јас така навикната и не сакав да и менувам, меѓутоа денеска два пати убаво ме поврати па го подигнавме малце душекот со перница под него...

19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто со правосмукалката и шшшш и нааа аааа :lol: Дур заспие е проблем после спие еднаш се буди во текит на ноќта ама заспивањето :whew: не помага ни шшш ни аааа :D На апликацијата кажува скок за 4 дена :?: исто незнам
    Имаме и уште грчевинне се јаки ама се витка па си викам од нив може незнам шо да кажам

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    @koritsaki можно е И да не е до исхраната. Познавам мајки кои уопште не внимаваат на исхраната па нема бебето мака. Еве и јас не внимавам толку па со грчеви лесно поминавме. Жена на братучед од мм внимаваше па детето откина од грчеви. Не знам. Пробај со чајчиња или евентуално еспумисан капки друго не верувам многу да помогне