Ако не го најдеш ова што си го пишала, има слично друго како балзам е и се мачка на боди или негде во близина до носе. Јас го користев кога ептен беше затнато бебе. И, за чистење носе користам NOSKO - пумпа што се приклучува во правосмукалка. Не се секирај нема да му го шмукне мозокот си има одредено колку може да влече независно од моќноста на правосмукалката. Ефикасно е . Од аптека е купено.
Офф, почна и да поткашлува малку, не знам дали се трипам од лигите кашла или дефинитивно настинува Што можам превентивно сама освен раствор и аспиратор? Го пратив мм по тие лепенките ако ги има и некое спрејче Марисимо прочитав во Соба за доење (мада тоа исто ко растворот е ама нека земе се).
Марисимо е солен раствор, има такви многу на пазарот,но има многу убава пумпичка за распрскување, за бебешко носе таман. Можеш да ја тапкаш по грбчето почесто неколку дена.
Ауу ќути ме вадат од кожа кога ќе слушнам: Ете сине мајка ти не ти дава да јадиш не плачи Како да секој пат кога ќе се расплаче или закенка е гладен и како да дадам кога е на Ад си има ред тоа неможе туку така. Вчера дојдоа сите и золва ми со децата и деца ко деца си јадат благо крем бананка и свекрва ми како завикала дај му да лизне гледа од машко бебе од 2 месеци ќе го раниме со крем бананка божее господи вика јас на татко му му давав да проба па шо му е волкав маж браво бе немам коментар
Едвај дочекав Бадник со бебе и малово дефинитивно ми настина Кажувајте чаре, што се прави? Три ипол месеци е. Сега стана од спиење и кива, течни проѕирни мрсули, а кога ја легнувам почнува да кашла како да и е тешко дишењето ли не знам... Ќе пукнам од мака! Синоќа беше многу ладно надвор, а она бањата и мм и ја извадил капата пред да ја префрли во креветче. Не знам од што е, дали од тоа или нешто трето, не е ни битно... што да правам не знам. Ставам раствор во носето, влечам со аспиратор, пуштив клима дома пекол е, и ставив ракавички. За бебе не знам друго што се прави
Дигни ја на перничка, кашла од што и се симнуваат мрсолите во грло да ги голта. Тоа е ок. И следи ситуација ако се премногу мрсоли да неможе да спие, плаче однеси ја на доктор.
Нека ја види доктор да не и одат мрсулите на плуќа. Ние поминавме само со синомарин капки и влечење со аспиратор многу пати во текот на денот. Среќа немаше ништо на градите. Но уште не е оздравена и вакцините ги одложивме. Почнав и секој ден да не и ја мијам косата, дури и хулакопки сега и дома носи од страв да не се настини.
@Kaetana да и моево е смирено сега. Еве и денеска се искака , гледам не е нервозна. си спие мирно. Денеска само еднаш ми поврати. Се надевам веќе ќе се регулира повраќањето полека полека, зошто овие последни недели милион пати ја соблекувам на ден веќе полудев
Не е до толку за да ја носам по доктори вечерва, спие еве ја пак, гледам дише на нос устето и е затворено ама мака ми е како да ми настине од ништо, кај утнавме не знам. Не се ни мрсулите нешто зелени густи, туку баш како водлести од настинка, проѕирни. Се надевам ќе се среди за ден два, само да не се влошува. Ќе давам почесто да цица и ќе чистам носе, друго нема...
Мајка немој да ја облекуваш премногу сега. И климата го суши воздухот па ќе влоши ситуација, обавезно навлажнувач или една мокра крпа близу климата... и многу помага една главица кромид расечена на половина блиску до креветчето каде што спие бебе за одзатнување на носето, знам дека мириса лошо, ама... и како што си пишала чести подои и чистење носе. Ќе помине.
мене ми рекоа кај бебе нема што да правиш ставај капки/спреј влечи со аспиратор/пумпица давај капки витамин ц и цицај го почесто и нека е малку потопло облечено. Е сега дома да не е сауна. Кај нас беше грло и антибиотик пиевме ама јас само 3 дена го давав. Пуста избезумена. Плус и пробиотик земавме. А кашла ли? Оти моево кашлаше па го однесовме на лекар инаку ако не кашла само витамин ц капки и чистење на носето
@EvieBabe и мојава е настината, само капки и аспирирање. И прати пелени, ако има лигави каки, значи го исфрла секретот и тоа е добар знак. Претпоставувам дома ви е топло и таму каде ја бањате е топло. Капа немој да и ставаш после бањање, а и воопшто дома не. Од тоа полза нема, а може да влоши. Тие преку главата ја регулираат температурата, а и без тоа, замисли ти на измиена глава да стаиш капа. Капа ниту за надвор не се препорачува освен ако е многу ладно или дува ветер. И не праи пекол топло дома. Многу полесно е за нив да се загреат, отколку оладат, а и за да не ти качи температура. Бебињата не поднесуваат многу топло. Не грижи се, ќе и помине ко на кутре.
ние имаме навика да после капење барем саат време да носиме капа. И јас и големиот па и на бебчо му ја "пренесуваме традицијата" инаку капа само за излагање. Сакам да ве прашам нешто креми за лице за 5 месечни бебиња користите? Чисто колку да се спречи да настане суво лице или како крема за надвор при студено време.
Јас користам на веледа има баш таква крема за студ и ја нанесуваме на лицето секогаш кога излегуваме негде па и од/до кола да е.
Жива се изедов незнам што да правам не сака да јади... Некогаш пие некогаш не..... прегеска во 6 испи дури 70мл а во 8 дури 20мл а сега едвај 60мл а пишти за јадење ќе се степа за шишето а ќе шмукне 2 3 пати и готово тушка со јазичето. Давам капки Пико мултивит незнам да пибарам нешто од педијатар да ни птепиче за апетит или незнам веќе.... за 9 дена правиме 3 месеци 60 мл пиеше на 1.5 месец
Јас на лицето и мачкам од Eucerin atopi control крема за лице и тело, лицето и е многу суво, веќе неколку пати и ставам и многу сум задоволна. Порано користев креми од дм на Baby love ама гледам не помагаат и нешто ептен многу против сува кожа
Ајде со помин. И јас така жива се изедов што настина. Само дома сме цело време, но така растат децата, ќе издржиме.
Витамин Ц смее ли да се дава на мали бебиња превентивно? Редовно му даваш или само кога е настинато? Јас пробиотик и давам секој ден.
Прoбаj денес, бебињата мнoгу менуваат. Мoетo цица и имаше два дена акo прoбам да jа ставам да цица ептен се вoзнемируваше. Пoсле тoа се врати на старo.