1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.526
    Ако не го најдеш ова што си го пишала, има слично друго како балзам е и се мачка на боди или негде во близина до носе. Јас го користев кога ептен беше затнато бебе.
    B3700E23-9725-4AB5-987B-283083DFFCC8.jpeg
    И, за чистење носе користам NOSKO - пумпа што се приклучува во правосмукалка. Не се секирај нема да му го шмукне мозокот си има одредено колку може да влече независно од моќноста на правосмукалката. Ефикасно е . Од аптека е купено.

Последна измена: 6 јануари 2020
    На Septemvri и EvieBabe им се допаѓа ова.
  2. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Офф, почна и да поткашлува малку, не знам дали се трипам од лигите кашла или дефинитивно настинува :( Што можам превентивно сама освен раствор и аспиратор? Го пратив мм по тие лепенките ако ги има и некое спрејче Марисимо прочитав во Соба за доење (мада тоа исто ко растворот е ама нека земе се).

3. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    Мислам дека лепенките се за деца над две години.

4. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Марисимо е солен раствор, има такви многу на пазарот,но има многу убава пумпичка за распрскување, за бебешко носе таман. Можеш да ја тапкаш по грбчето почесто неколку дена.

5. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ауу ќути ме вадат од кожа кога ќе слушнам: Ете сине мајка ти не ти дава да јадиш не плачи ]:)
    Како да секој пат кога ќе се расплаче или закенка е гладен :?: и како да дадам кога е на Ад си има ред тоа неможе туку така.
    Вчера дојдоа сите и золва ми со децата и деца ко деца си јадат благо крем бананка и свекрва ми како завикала дај му да лизне гледа од машко (facepalm) бебе од 2 месеци ќе го раниме со крем бананка божее господи :x вика јас на татко му му давав да проба па шо му е волкав маж браво бе немам коментар:clap:

На macence994, Kaetana, Suzzicka и 3 други им се допаѓа ова.
  6. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Едвај дочекав Бадник со бебе и малово дефинитивно ми настина ;( Кажувајте чаре, што се прави? Три ипол месеци е. Сега стана од спиење и кива, течни проѕирни мрсули, а кога ја легнувам почнува да кашла како да и е тешко дишењето ли не знам... Ќе пукнам од мака! Синоќа беше многу ладно надвор, а она бањата и мм и ја извадил капата пред да ја префрли во креветче. Не знам од што е, дали од тоа или нешто трето, не е ни битно... што да правам не знам. Ставам раствор во носето, влечам со аспиратор, пуштив клима дома пекол е, и ставив ракавички. За бебе не знам друго што се прави :(

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дигни ја на перничка, кашла од што и се симнуваат мрсолите во грло да ги голта. Тоа е ок. И следи ситуација ако се премногу мрсоли да неможе да спие, плаче однеси ја на доктор.

8. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Нека ја види доктор да не и одат мрсулите на плуќа.
    Ние поминавме само со синомарин капки и влечење со аспиратор многу пати во текот на денот. Среќа немаше ништо на градите. Но уште не е оздравена и вакцините ги одложивме. Почнав и секој ден да не и ја мијам косата, дури и хулакопки сега и дома носи од страв да не се настини.

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    @Kaetana да и моево е смирено сега. Еве и денеска се искака , гледам не е нервозна. :) си спие мирно.
    Денеска само еднаш ми поврати. Се надевам веќе ќе се регулира повраќањето полека полека, зошто овие последни недели милион пати ја соблекувам на ден веќе полудев :rofl:

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Не е до толку за да ја носам по доктори вечерва, спие еве ја пак, гледам дише на нос устето и е затворено ама мака ми е како да ми настине од ништо, кај утнавме не знам. Не се ни мрсулите нешто зелени густи, туку баш како водлести од настинка, проѕирни. Се надевам ќе се среди за ден два, само да не се влошува. Ќе давам почесто да цица и ќе чистам носе, друго нема...

11. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Мајка немој да ја облекуваш премногу сега. И климата го суши воздухот па ќе влоши ситуација, обавезно навлажнувач или една мокра крпа близу климата... и многу помага една главица кромид расечена на половина блиску до креветчето каде што спие бебе за одзатнување на носето, знам дека мириса лошо, ама... и како што си пишала чести подои и чистење носе. Ќе помине. :)

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    мене ми рекоа кај бебе нема што да правиш ставај капки/спреј влечи со аспиратор/пумпица давај капки витамин ц и цицај го почесто и нека е малку потопло облечено. Е сега дома да не е сауна. Кај нас беше грло и антибиотик пиевме ама јас само 3 дена го давав. Пуста избезумена. Плус и пробиотик земавме. А кашла ли? Оти моево кашлаше па го однесовме на лекар инаку ако не кашла само витамин ц капки и чистење на носето

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.560
    Допаѓања:
    184.638
    @EvieBabe и мојава е настината, само капки и аспирирање. И прати пелени, ако има лигави каки, значи го исфрла секретот и тоа е добар знак.
    Претпоставувам дома ви е топло и таму каде ја бањате е топло. Капа немој да и ставаш после бањање, а и воопшто дома не. Од тоа полза нема, а може да влоши. Тие преку главата ја регулираат температурата, а и без тоа, замисли ти на измиена глава да стаиш капа. Капа ниту за надвор не се препорачува освен ако е многу ладно или дува ветер.
    И не праи пекол топло дома. Многу полесно е за нив да се загреат, отколку оладат, а и за да не ти качи температура. Бебињата не поднесуваат многу топло.
    Не грижи се, ќе и помине ко на кутре. :hug:

На macence994, Darija*, Мариаа. и 2 други им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ние имаме навика да после капење барем саат време да носиме капа. И јас и големиот па и на бебчо му ја "пренесуваме традицијата" инаку капа само за излагање.

Сакам да ве прашам нешто креми за лице за 5 месечни бебиња користите? Чисто колку да се спречи да настане суво лице или како крема за надвор при студено време.

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Јас користам на веледа има баш таква крема за студ и ја нанесуваме на лицето секогаш кога излегуваме негде па и од/до кола да е.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Жива се изедов незнам што да правам не сака да јади...
    Некогаш пие некогаш не..... прегеска во 6 испи дури 70мл а во 8 дури 20мл а сега едвај 60мл а пишти за јадење ќе се степа за шишето а ќе шмукне 2 3 пати и готово тушка со јазичето. Давам капки Пико мултивит незнам да пибарам нешто од педијатар да ни птепиче за апетит или незнам веќе.... за 9 дена правиме 3 месеци 60 мл пиеше на 1.5 месец :(

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878

Јас на лицето и мачкам од Eucerin atopi control крема за лице и тело, лицето и е многу суво, веќе неколку пати и ставам и многу сум задоволна. Порано користев креми од дм на Baby love ама гледам не помагаат и нешто ептен многу против сува кожа

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ајде со помин.
    И јас така жива се изедов што настина. Само дома сме цело време, но така растат децата, ќе издржиме.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Витамин Ц смее ли да се дава на мали бебиња превентивно? Редовно му даваш или само кога е настинато?
    Јас пробиотик и давам секој ден.

20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Прoбаj денес, бебињата мнoгу менуваат. Мoетo цица и имаше два дена акo прoбам да jа ставам да цица ептен се вoзнемируваше. Пoсле тoа се врати на старo.