Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Читам и не можам да поверувам каква нехуманост, каков идиотски однос. Јас веднаш би ја сменала.
    Се чудам какви доктори има. Пред се треба да си човек, а после се останато.
    Ние последниот пат кога ја носевме на советувалиште толку се изнервиравме со една квази докторка која со цел да ја затопли повеќе просторијата, бидејќи бевме порано отидени, ни ја пушти климата на ладно. 10 минути бебето голо седеше пред клима, дури да сфатиме дека дува ладно. Ние бевме застанати до врата, во тој дел не дуваше т.е не се осеќаше. ММ случајно се премести поблиску до масата и тогаш осети дека дува ладно.
    Кога ја фатив во рачињата камен ладна. Толку да не се внимава. Па уште се чудеше кој ја наместил на ладно. Ни извинете не кажа.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Мајки дали од вакцината за рота бебињата имале реакција. Докторката ми рече реакција од 3 ден може да се јави да качи температура. Бебе цел ден весело цела ден следам температура нема. Сега веќе еден лас плаче се грчи се витка температура нема дали може грчевите да се од вакцината? Веќе 2 недели ги немавме грчевите а сега ништо не помага ставам термофор топла пелена ништо не сака ни млекото да го пие.....

3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мoже и да е вoзнемиренo. Нас ни кажаа вo такoв случаj да дадам 1 мг далерoн нo jас не дадoв.
    Гушкаj, гали ќе се смири.

4. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Денес е 3 ден одкако ја ставивме сега малку се потсмири ама како да се мачи да заспие :( А не сака ни млекото да го пие:|

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    и ние скоро и да немавме грчеви ама одкако ја примивме рота Господа го видовме. Грчење плачки нередовна столица... Катастрофа беше. Пробиотик земавме ама минимално помогна

6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Оф душа мила ние засега имаме редовни столици по 2 3 на ден пробиотик зимаме и претходно ама дете се грчи пишти лелее сме имале грчеви ама вака не едвај заспа сирото се измори душа ми се цепи. Го легнав до нас да се смири

7. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Мајки, дали референтните вредности на крвна слика се исти за бебе и возрасен? Денес ја боцнаа, има некои отстапки. Хемоглобинот 118 е, а долна граница 120. Исто и покачени лимфоцити.
    И предложете некоја интересна апликација за бебе.

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мислам дека не се исти.
    Мoжеш The Wonder Weeks, Bebac е интересна српска апликациjа.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Какви активности имате преку ден со 4 месечни бебиња, какви вежби правите? Не знам до каде сме со развојот, за 2 дена сме 4 полни месеци, се смее ама не на глас, понекогаш знае да испушти глас малку кога ќе се насмее, за гугање гуга, ама како повеќе да гугаше пред недела, инаку си е расположена, не фаќа уште сама предмети , ама ако и дадам ги држи

10. Nina1985

Nina1985 Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    222
    Nie na 25ti mesecov pravime 4meseci.Vezbi nesto mnogu ne pravime osven onie standard za kolkcinja i za racinja ,mnogu pretame pa sama ja ostavam da se dovezba.Se smee na glas ,guga nekogas i po nekolku minuti znae da vrze vo guganje.Race od usta poslednava nedela nemozam da i izvadam i se mislam dali e vreme da pocnam da i stavam nesto na zlebinite nekako rano mi e za zabi da ja macat?Isto se mislam i za polusedecka polzba ,samata se vitka da stane t.e glavata ja kreva koga cica se trudi da se ispravi.Sakav da prasam vie sto ste samo na doenje dali davate voda ,cajce nie nemam probano nisto osven majcino mleko ,preporaka na pedijatar bese samo mleko i nisto drugo!

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.076
    Допаѓања:
    108.914
    @Nina1985 ние утре правиме 4 месеци, исто се смее , гуга , а последно што прави почна да писка на глас :lol:
    рачето исто го бута во уста , баш тоа минатиот месец ја прашував докторката што да правам ми рече ништо сите бебиња таа возраст ја бутале раката во уста. Јас се мислев за глодалка ама уште не е свесна да држи нешто во раче освен јас со помош моја ако и ја ставам во уста. Јас сега за сега ништо не ставам.
    За полуседечка положба исто утре ќе прашам , количката пробав да ја подигнам за едно ниво погоре ама некако многу високо ми се гледа , така да утре за сигурност ќе ја прашам да видам што ќе каже. Ништо друго не и давам освен мајчино млеко :)

На mal.ecka и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Прв пат на бебе му извадив течен секрет од нос, густ, не знам како да објаснам. Не му тече ама многу ми беше како затнат и му ставив физиолошки, влечев со аспиратор и излезе доста.
    Можно е да е од заби?
    Он е весел иначе, цица цело време нема тт, се е океј освен носето.
    И цело време ми се дави навечер од плунка. Преку ден буквално му тече плунка од уста.
    Стварно не знам дали се заби или ќе настинува.
    Не ми се носи на педијатар за џабе со вирусиве сега.. :(

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.327
    Допаѓања:
    28.137
    90 е долна граница за бебе за хемоглобин.
    Мене бебето ми настина. Вчера на вакцина го извадив од скафандер, го соблекоа, таму поладно, мислам од тоа дека ми настина. Цела вечер му хрчи носот не може да спие, ставам физиолошки ама со аспираторче ништо не излегува па не форсирам. Му подигнав душекот па заспа некако до кај 5 па сега до мене на страна убаво заспа.

Што можам друго да направам? Не ми се носи на педијатар уште некој вирус да не закачи.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Mожда било прегреано во скафандер, па го пресекло.

Тоа што правиш, продолжи, пумпица, солен раствор.

На simonagj и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  15. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Zdravo majki :)
    Beba e 2+ i sme na ad do vcera si piese po 150ml od sinoka navaka samo po 90 mi pie i ednas 120...a place se trese za siseto i do sega sme nemale problem okolu toa.
    Imame mrsulcinja ama stavme solen rastvor i gi vadime so pupmica nema nisto na gradi...inace e vesela si se smeska si pretka i ubavo polni peleni...ne sakam da ja vleckam kaj pedijatar zaradi virusi...nekoja od vas da ima vakov problem so bebe? Sok li e so li e?

16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    6.560
    Колку такви оброци има дневно? 90-120 мл е сосема доволна за таа возраст. 150 мл пие мое бебе на 4+ и не ги допива редовно. Може да му смета секретот додека пие. Продолжете да чистите носе.

Последна измена: 16 јануари 2020
  17. Nina1985

Nina1985 Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    222
    Denes ja nosev kerka mi na vakcina i pri pregled doktorkata me prasuva dali sme na doenje i kazuvam deka do 6mes mi rekoa samo na doenje i taa me pogledna cudno i kao neznam sto se naucija taka da vi kazuvaat ,i me sovetuvase posle 4mes da pocneme so kasicki ,voda,caj i sl.Vie sto ste 4mes. samo na doenje davate nesto plus ?!Zbunka imam sega kogo da slusam ,podeleno mislenje mi imaat doktorive!

18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    5 obroci ima na den taka i pisuva na kutivkata 150ml 5 obroci na den za 2 meseci...cudno mi padna zatoa so do sega si piese bez problem
    Kosa mi se kreva od toa noseto pusti strav da ne spusti na gradi

19. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Добро, дали вашите бебиња од 3.5-4 месеци гледаат телевизија? Пред некое време почнав да и пуштам некои baby brain development contrast sensory видеа на Јутуб, као специјално направени со контраст и форми за развивање бебешки мозок и им обрнуваше внимание на боите и движењата ама вака друго во телевизор не гледаше. Сега луѓе сѐ натаму врти глава, дали оди спорт или вести или цртани не е битно, зјапа во тв како да разбира. Се вадам од такт на моменти, наместо да цица, она тв го бара позади.

На bela.m и лукајана им се допаѓа ова.
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Слушај си го мајчинскиот инстинкт никој да не слушаш оти сите различно ќе ти кажат.
    Чај нема потреба да даваш ич. Вода може.
    Кашички можеш три четири лажичиња за да пробува вкусови, но не да даваш цел оброк мало е.
    Ако имаш млеко и му е доволно зошто да воведуваш цел оброк?