Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. DeepRed

DeepRed Истакнат член

ние имаме 5 и пол месеци и истото како кај вас пред извесно време забележав дека има влакненца на дундето. и јас исто се прашував да не не ги забележав толку време .. се консултирав на две места ми рекоа ако се светли најверојатно нема место за секирање.и на двете места ми рекоа дека ако влакненцата станат темни и остри тогаш ке се прават дополнителни испитувања
    кај керкичката на моја пријателка исто и се имаа појавено влакненца и нивниот матичен им рекол дека тоа е од АД и им препорача да го исфрлат од исхраната и да почнат со обично млеко. мене ова не ми држи место. ако некоја мајка има искуство со ова молам да сподели

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

моето е 6 и пол месеци.и цица и ад пие-ама сега помалку скоро ич откако почнав со друга храна.почнав од 5 и пол месеци.и моето не сака компир а пробав секако да му го дадам и со ад млеко и со некоја лажица јогурт и си друг зеленчук и не го сака.претпоставувам структурата му е инаква колку и да го блендираш остануваат мали зрнца секогаш.вчера во советувалиште ми рекоа да не го давам 10тина дена да го заборави вкусот па пак да пробам.морков шистокакоморков и моето не јаде ама јаде измешано со јаболко или со тиквичка и ориз.спанакпробав пред некој ден да дадами не беше многу воодушевен ама сепак касна малку.и јас немаммногу идеи што да давамама па и не сакам да брзам со се и сешто да му го оптеретувам мешето.

3. mona22

mona22 Популарен член

Мајки ние почнавме со кашички имаме пробано банана, јаболка, и праска сега што друго да му дадам мислам на житарици или зеленчук имаме скоро 5 месеци

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Majki da ve prasam nesto.Deneska kerka mi od sabajle mnogu placese crveneese se tegnese zbirase nodzinja pretpostavuvam grcevi se.vo posledno vreme Slicno se odnesuva i koga i se spie (ponekogas po ocinjata ja poznavam).Ponekogas se bunam dali se grcevi ili Ne.prasanje mi e dali ke zgresam ako i dadam kapli za grcevi,a taa nema??? (dosega ne sum davala kapki)

5. captivating

captivating Истакнат член

Малку смешно прашање :D
    Мајка ми ми вика да не било шинато бебето па затоа да плаче толку многу. Ако било тоа треба да се оди на тријач.
    Што значи тоа "штинато" и што е тоа тријач? Дали е нешто паганско или пак некоја личност што масира ама знае точно каде и како да фати? Ако е шинато може ли да се однесе на физикална тарапија место на тријач?

6. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

продолжи со овошје додека не пробате повеке вкусови-слива,тиква,круша,кајсија,па прави комбинации од истите,па пробај ориз комбинирај со овошје или готовите каши напр.од хипп мелен ориз па дури потоа зеленчук некаде кај 6ти месец .потежок е зеленчукот и за прифаканје и за варенје.

7. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Во врска со плачењето,да ја раскажам и мојата приказна...уште од раѓање сум била многу плачливо бебе...со текот на времето тоа се зголемувало,а единствениот начин да спијам било да ме нишкаат во количка..бидејќи постојано сум плачела и постојано ме нишкале,количката уште не извадена од дома била расклатена...ме носеле по секакви доктори па дури и бајачи и незнам што друго,се додека еден доктор не и рекол на мајка ми дека таков ми е растот и дека до 3 години ќе плачам и дека друго чаре нема...и така и било..до 3 години буквално секој ден сум плачела дури и то степен на замалување...дента кога сум наполнила 3 години сум се сменила за 360 степени и плачењето запрело...едноставно таков ми бил растот...па ако сте биле на доктор и тој ви реков дека нема здравствени причини за плачењето,можеби едноставно такво си е детето

marchi-cool and WORRIED.BT like this.
  8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

мој совет најдобронамерно немој бебеуле толку мало да го носиш по баби -жаби,разноразни местачи ,гатачи, бајачи и други нестручни.бебето ако плаче прегледано,здраво,право едноставно помири се имаш еден/една плачко и тоа е .3 месеци сте стари колку гледам од тикерот може врви низ скок во развој кога учи нови работи и се ново му е стресно и емотивно доживуванје.ке помине не ке плаче вечно.
    и јас имам еден таков плачко ,што сака само до мене и денје и ноке.почнјаци имам до колена од неспиенје ама ке помине знам за некоја година :P

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Vo strumica vo edno selo turnovo ima baba ja vikaat sinka,po samoto ime sinato.odatkaj nea luge od cela mk.koga ke te fati taa ke ti kaze ne si za kaj mene i odi na lekar.ako si za kaj nea ke te namesti.Zborot mi e ako e sinato bebeto ke znaete.ke go boli tamu kaj so ke go dopirate,primer pri banjanje,pri soblekuvanje.

10. captivating

Не планирам да ја носам по баби-жаби. Јас сум против тие работи. Затоа и прашувам што е тоа. Никогаш не би ја однеала на бајачка.
    А за здраво-право не е. Само две недели беше бебе, секој ден од тогаш вришти, верувајте колку и да ви објаснувам нема да можам да ви дообјаснам колку многу. Се шетаме по доктори,еден едно, друг друго. Никој нема објаснување. А не е само плачењето.Како што имам кажано наназад, не јаде колку што треба и повраќа многу, слабо качува на килажа, (сега ќе влезе во 5ти месец а нема ни 2кг качено).Имаме дијагноза ама не само што не може да се види на испитувањата што и ги правеа туку и терапијата не и помага. Пие сируп кој дури и ми изгледа како да ја влошува состојбата. Капки и даваме и колиф и инфакалм, демек колифот и помага да го задржи млекото подолго-врска нема, само фрлање пари. Анти-рефлуксно млеко кај како изумрен вид на диносаурс, не се наоѓа никаде, па и не помага. Пробавме и со хипо-алергено млеко. И тоа ништо. Затоа се сомневам дека не е точна дијагнозата.
    Немате поима како е бебето да ти вришти со саати без престан а ти да не можеш да направиш ништо. Тешко ни е и нас. Ама уште потешко е кога ќе помислам дека нешто ја мачи (не плаче затоа што е плачка, да слушнете ќе знаете, не е плачење како бебе, тоа буквално е вриштење) уште потешко е.
    Затоа бараме и најмала ситница, било што, се што може да и помогне. Пак ќе кажам, никогаш не би ја носела на бајачки, тоа е против моите верувања, затоа и прашувам дали е нешто слично на тоа.

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

jas te uveruvam deka baba sinka ne e bajacka gatacka.Isto kako fizioterapevtite e. Licno mene me ima namesteno, mazot mi od fudbal igrajki si go sina maliot prst na nogata edvaj odese,direkt na sinka go namesti. Ako ne si za kaj nejze taa ne ti pravi nisto.Moj primer Pak ke spomnam kaj so me vrati.Jas imam problem so levata pleska,edno sabajle nemozev da se podignam od krevet za na rab da odam,izvikav dojdoa mama i tato me dignaa..Taa raboti samo porucek dva tri saati i tolku.morav da cekam do pladneto da odime(me odnese mm togas decko mi bese) i koga me dopre na pleskata malku pritisna i rece ti ne si za mene odi na lekar.Me snimaa na rengen i ne se gledase niszo.i den denes go imam problemot.Me vrti me gnjava me boli i od promena na vremeto.Ako imate rodnini ili prinateli od Strumica prasajte gi za Sinka ke vi recat.Najdobronamerno go pisuvam ova zosto imam iskustvo, so sinka..i jas sum majka i sekoj plac na moeto dete me boli mene dusata.
    Prasajte ako imate poznati.na net neznam dali pise za nea,ako najdam ke postiram

12. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

мајки каква бре синка за 3 месецно бебе,не играјте си играцки усте повеке да си направите проблеми,ако мислите дека бебето има проблем постојат педиатри,а не синки и баби :!:

zalosna and Glasna like this.
  13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Ne, jas ne i velam da ja nosi. Tuku samo procitav deka mislat da e sinato i spodeliv iskustvo koj moze da pomogne. Inaku baba sinka sigurno bi mestila i mali bebinja ako se sinati. Zatoa i rekov neka.prasat nekoj ako poznavat od Strumica.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Eve nabrzina najdov kaj so pisat za sinka i na drugi forumi..pobarajte na net ke vidite.se izv za postot so e eden po drug i za lat

Attached Files:

15. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

videte vaka za da place bebeto nemora da ima koj znae kakov problem,moeto vo sustina e mirno bebence retko place,ama bidejki retko ni idat gosti a i nie retko odime,koga ke saka nekoj nepoznat da go zeme pocnuva da vristi bukvalno da se trese od strav,vcera svekra mi go zema i eden cas nemozev da go smira,a i jas bidejki kosata mi e najcesto vrzana probav da ja pustam malku i karmin si staviv i deteto ne me pozna pa koga pocna da place odi ta simiri go :D dusicki mali captivaitng jas ti preporacuvam da probas da ja sledis vo koj del od denot place,da ne se plasi od nekogo nemora da znaci deka nesto go boli ako place ;)

16. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

abe da mozebi ama ja vosrasni,a ne za mali bebinja tie se tolku nezni uste koskite ne im se zacvrsteni pa uste sinki im falat ne daj boze da go povredi nesto i doktorite mozat da namesat ako nesto e izmesteno nedaj boze

17. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

ти си знаеш на што маки си.барај чаре кај знаеш и умееш ама немој по баби тие сигурно нема да ја поправат состојбата.рефлукс ви е дијагностициран?дали имате направено рендген снимка на желудник?извини вака што те испитувам ама бебето на моја другарка имаше вакви симптоми и со сниманје му утврдија стеноза пилори -стеснуванје на долен мускул на желудникот -со операција го отстранија и сега е маже од две и пол години и буцко е.

18. captivating

Сигурно не планирам да ја носам по баби и бајачки и такви не порверени работи, затоа и прашав што е тоа.
    Пак да прашам, ако е тоа шината да е (што значи тоа? имаме истегнато некој мускул или нешто слично? мислам дека јас кога бев мала имав шината нога па носев лонгета, на тоа се мисли?) може ли тоа да го среди физиотерапефт?
    WORRIED, да рефлукс ни е дијагностицирано. правевме ренген 2 пати, ехо на абдомен 5 пати и нема ништо.Знам дека операција е опција ама нема што да се оперира, наодите се нормални. Сега прима терапија баш за тоа и дури и полошо мислам дека и станува наместо подобро да е. Затоа мислам дека дијагнозата не е точна.
    Скок на развој не е, поминавме пред десетина дена. Ако обично ни е тешко, замислете тогаш ни беше милион пати потешко.
    Сега ни препишаа и бедоксин, па се мислам може ли јас да пијам па она преку мајчиното млеко да го добива?

19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Шинато не е скршено туку изместена коска или преметната жила, за што не треба дополнителни лонгети или гипсеви, а тријач е човек кој може да ја намести таа изместена жила. И тријачот не е ни приближно ист со бајач, тој не бае туку го масира болното место и ги мести жилите или ковчињата. Единствено нешто е што треба да се најде искусен тријач, затоа што денес ги има многу лажни. А за физикална, можеби ќе му дадат вежби, но јас мислам дека ако местото зарасне, во иднина ќе има уште поголеми проблеми.
    А што се однесува до твојот случај, не знам колку би било позитивно да се однесе бебе на вакво место,и доколку е ,,шинато,, сигурно ортопед може да го прегледа и да каже.

20. captivating

Ја прегледа и отропед. И ништо.
    H.e.L.e.N не морам да следам кој дел од денот плаче. Тоа можам мн лесно да го одговорам-плаче цел ден. Не плаче само кога спие а се разбуди одма плаче, без разлика дали е ноќе или дење. Навечер полесно е да се смири. Преку ден 80% од времето плаче. Се напнува бебето. Вришти на цел глас, се вцревенува во лице...Нема грчеви, кога имаше ги осеќавме и одма капки дававме и перниче со трици и стававме на мешето. Си кака редевно, барем еднаш до два пати во денот.
    Не прашувам за тријачи туку-така. Навистина сме очајни. Ама според ова што го прочитав не е нешто за нас. Не си играм играчки со бебето. Не ми е сигурно воопшто.