Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Јас колку што знам баш напротив, од светската здравствена организација со години наназад препорачуваат при ексклузивно доење ако бебето си напредува да се тера такадо 6 месеци, а потоа постепено да се воведуваат вкусови.

Јас така и сторив со првата ќерка, така ќе терам и со вторава.

Топло ти го препорачувам истото.

На simonagj, Kaetana, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Леле истo се хипнoтизира да jа oставиш и 1 час ќе си гледа.
    Не е убавo за oчињата сакам да избегавам.

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    IMG_20191129_133950.jpg еве ја нашата прва крвна слика. Некаде после 3 месеци. Вредностите... Шаренило. Ама битно матичниот рече добро е.
    дали секретот од носето е погуст со бела боја? Штом не му е многу растечен нема мака. Обично настинка ко ќе има прилично течни мрсулчиња има ама ако е расположено немаш гајле а за лигавењето ич да не правиме муабет. Кај нас мислиш чешма е пуштена.
    мене матичнипт ми рече од 4ти да дадам кашички а патронажната рече немој немаш потреба. Првото дете почнав да го дохранувам на неполни 4 месеци а сега почнавме од 4ипол со пробување вкусови и тоа не секој ден.

На Мариаа. и Magic13 им се допаѓа ова.
  4. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Дрвојки ај ве молам тие штосте породени со царски дали после некое време имавте како оток на едната страна,јас еве пред 2 дена приметив на левата страна имам како оток над шиеното и ме наболува на таа страна,дали е нормално или да одам на лекар?

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Јас сум пред 6 месеци царски на почетокот имав како топка од едната страна, нормално е тоа е каде што завршуваат конците. А болка сум немала.

6. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Мајки во паѓаат ли косите? Цели прамени ми паѓаат еве веќе цел месец, бебето ми е 4 месеци. Некој ми спомна петролеј можело да се користи при доење не знам дали да пробам

7. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    14.689
    Не да ми паѓа, кај и да е без коса ќе останам. Таман ми се среди малку после првата бременост, дојде и втора и пак исто. :(Нормално е да паѓа некој месец, ама веќе се нервирам секаде влакна. Решив да ја ишишам пократко, а не е лошо и некои витамини дополнително да пиеме. Додуша имам уште цела кутија од премама ама заборавам да се напијам. А после првата бременост знам купив еден спреј против опаѓање и после капење прскав и се масирав на главата. Ама сега немам време, мијам коса, сушам набрзина и пак со штипка ја фаќам. (facepalm)

За петролеј не знам искрено, прв пат слушам. :)

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Се врти како не. Се зезаме со мм како чиче некое вести прати. Ама штом го приметиме му застануваме пред лице ќе му зборнеме нешто и се врти накај нас.
    Не можеш да скриеш кога и ние родителите гледаме,освен да биде изгасен тв. Тогаш па со телефоните во раце ќе бидеме:D

Како тоа не секој ден?
    Храната не е играчка па денес ќе си играме утре не.
    Ако си почнала со воведување вкусови нема назад,ќе испроба се и ќе почне каши да си јаде. Не може денес ќе цицаме,утре каши ќе јадеме:D

На EvieBabe и Marmarin им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас би размислила сериозно за промена на педијатарот. И не заради тоа што била груба во прегледот, ниту заради тоа што била некултурна - ај, може не ѝ е ден, иако и тоа не е оправдување, туку заради грешни совети за доењето и спиењето.

@Nina1985 се согласувам комплетно со тоа што го пишала @kockichka погоре!

На koritsaki, kockichka и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    9.915
    Па мислам скоро на сите им паѓа, хормонски е и пролазен период е, тие што дојат имаме пролактин до плафон така да се е тоа очекувано. По некој месец ке престане и косата ке се обнови. По мене ништо овде не помага,едноставно треба да си помине периодот додека да се среди хормонскиот статус.

На Мариаа. и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. Nina1985

Nina1985 Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    222
    Da ne si krenala nesto potesko od bebeto?Mene mi rekoa nisto potesko od bebe da ne krevam na pocetok ama jas se zaboravav i isto si napraviv otok i me bolese ,ama za brzo se povlece.Stavaj ladna obloga na mestoto.

12. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Колку парацетамол од сируп може да се дава на 4 месечно бебе? 6 и пол килограми има.
    Дома имам чепчиња еферлган, сега видов дека се до 6кг, значи малку ќе и биди дозата. И сируп имам парацетамол, ама упатството не го чувам.
    Инаку од вакцината очекувам да се појави температура. Да сум спремна. Или да одам да земам чепчиња за поголема килажа?

13. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    9.915
    2-2,5ml сируп на 6 часа, по потреба и на пократко растојание не помало од 4 часа, за што се надевам нема да имате потреба.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.952
    Допаѓања:
    203.272
    Дозата е пола од килажата, ако бебето има 6кг, значи 3 мл на 6 часа.
    Чепчињата за поголема килажа се до 9 кг мислам.

Сосема нормално, фазата се вика ефлувиум, и паѓа целата коса што не испаднала во бремноста. Накај 8-9 месеци ќе престане да паѓа. Може да потпомогнеш со драстично кратење ако имаш долга коса и витамини на база на Б-комплекс, ама уште повеќе ќе ти отворат апетит. Кај мене кратењето имаше голем ефект, ама не зборам за кратење од сантим-два, туку солидно кратење, од коса што беше до пола грб, ја скратив до под уши.
    Петролеј не.

На Magic13 и Kaetana им се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    кога ќе се воведе оброк ќе биде секој ден,сега само лизнуваме за проба

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Генерацијо 5+ на колку време цицате?
    Ние некогаш на 2ипол саати, некогаш 3саати,некогаш не бара 4 саати.. До сега ред беше на 2,ама не бара веќе на толку.
    Последно време ми повраќа па си викам да не му давам на краток временски рок.

И... бебе си нервира ако е легнат или потпрен на нешто.
    Значи пишти вришти, и се исправа цело време. Ако лежи ја подига главата, ако е потпрен на нешто станува напред скроз.
    Му пишав на ортопедот вика ако сам сака остави го, не го спречувај. На контрола сме крај на месец. За два дена правиме 5 месеци. Рано да не му е:?:
    Он иначе подолго време се напнувше, ама сега ептен има сила и се исправа да седи.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.952
    Допаѓања:
    203.272
    Се што може сам да прави, нека прави. Само под надзор да е, да не се преврти или нешто слично, не го спречувај.

На Kaetana и Мариаа. им се допаѓа ова.
  18. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Не освен бебето немам ништо друго,ама нонстип е враце,смеам ли да ставам облоги со ациди борици?

19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Точно кратењето помага. Кас имав до половината ја скратив скроз жица сега блакно не паѓа. А и мене 100 кг ми се симнаа од глава :D

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    9.915
    Цица на 2,5-3 саати, сега се поголеми и веројатно се најадуваат убво за пократко време, па им држи ситост. И моето се исправа сам во положба за седење и го оставам не го спречувам.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.