Мајки сакам да прашам за столица кај бебе од 20 дена некогаш е жолта некогаш жолто зелена и низ неа има како семки од сончоглед. А кога е само жолто златна е чиста нема ништо. Има ли некој вакво искуство и од што може да е. Инаку сме на адаптирано од почеток. Извинете за деталниот опис
За зрнцата знам дека е непреработено млеко (ние сме на доење тоа ми го кажаа за мајчино) За бојата и моево менува некогаш златно жолта , со зрнца ило без,некогаш жолто зелена,некогаш сенф боја.
Мајки ми стигна резултатот од пап,ми пиша сестрата има инфекција треба да примаш терапија. До сега никогаш на пап не ми покажало инфекција (освен пред 8 години за хпв) Ако имате искуство каква инфекција може да биде? И како се лечи,дали со вагиналети или таблети? (Со оглед на доењето.. ) И не ми е јасно како во бременост 3 пати направив брисеви ниедна немаше..или може сега мм ми ја префрлил?
Денеска сме 4 месеци, бевме на педијатар, беба супер напредува, одлично ја држи главата, и реков гуга, се смее , писка силно , е сега уште се нема свртено. Ми рече рано е за тоа, следниот месец, меѓувреме ми кажа вежби какви да правиме да и потпомогнам да се врти месецов има качено 600 грама, така да сме 6кг. Ми даде зелено светло во врска со полуседечката положба па така да и ја подигнав количката на првото ниво Ја примивме и втората доза од првата (шестовалентната ) вакцина. Ја гледам сега дека е нервозна ептен па најверојатно ќе и дадам парацетамол да се потсмири малку. Земавме и упат за да снимаме бубрези, па со Господ напред во понеделник ќе правиме ехо
Здраво мами. Последниве неколку дена бебе ми бљуцка. А преку ден некогаш се заборава на цицка. Јас се уште не знам колку му е доволно и го нудам, а он како што си има мака со мешето од сабајле, му одговара и дреме.. Од прејадување ли повраќа или?
@koritsaki и ние денес примивме вакцина. Оваа ни е прва после тие на болница. Одлагавме бидејќи беше настината. Кемкава е и мојата, температура 37.5 сега и мерев, имаат поминато 11 саати од вакцината. Не знам дали да и дадам парцетамол или да чекам повисока. Само лепенка и ставив на боцнатото. Прегледот добро помина, тежината и е супер 6500 грама, долга 60.5см. Уште една недела ќе полни 4 месеци. Само за вежби ништо не ми кажаа, освен тие за колкчињата.
@Magic13 супер сте Моево зајде од плачење сега, педијатаров ми рече можам и ако е нервозна мн да и дадам парацетамол , а температура нема...и дадов 3мл според тежината пола го голтна, пола го плукна па ја ставив да цицне и заспа. Дури солзи и течеа уффф ќе помине што да правиме
ова кај вас редовна контрола е или нешто на ваше барање? Бидејќи кај нас никогаш не се спомнува ехо на бубрезите освен ако нема навистина некој проблем. Инаку прееска не довршив во коментарот за @Мариаа. Генерацијо што само се накрева да стане да седне не го спречувај. Можеш со помош да го доисправиш ама да го спречуваш не. Моето кога "вежба стомачни" и пробува да стане од лежечка во седечка го фаќам за рачиња и благо го кревам додека не дојде до седечка положба. Не го оставам така да седи и веднаш го легнувам. Кога само ќе заседи тогаш ќе дозволам подолго седење. Инаку ние научивме во 20та недела да се вртиме само на лева страна а во 21ва на лева страна и на меше после си го вади рачето и леже со крената глава. На моменти ќе си легне на меше со глава настрана. Многу е слатко. Е ама маката е што не можам веќе да го оставам само морам да сум со него или кој и да е да биде присутен.
Мојата цица на 1,5-2 часа преку ден ноќе на 6-7 часа. Инаку ЗАГРИЖЕНА сум што овие два дена немам доволно млеко. Бебе трга трга ќе се нервира и плаче. Морав вчера да и дадам АД, вечерва пак. Многу тешко ми слегува млекото и кога ќе слезе кратко време цица со голтање , а потоа плаче бидејќи нема млеко. Вечерва прв пат заспа со АД и се осеаќам виновно. Сега ќе се измолзам, па да видиме ноќеска како ќе помине. Инаку вчера се вративме од Банско малку сум заморена, неспана, цела вечер со куфери и машини се траштав. Денес пак. Исто сум и ослабната доста. Денес бевме на педијатар за недела дена во Банско е напредната 300 грама што е одлично. Дали може преку ноќ да ми секне млекото. @Mia Fuentes , @Kaetana , @Lianna Anna мислам дека се постручни за доењето. Ќе ве молам за совет со бавното слегување на млекото и некој совет да си останеме на доење, бидејки палчица ама воопшто не го сака АД и често го повраќа. Инаку @Мариаа. И мојата седнува сама и веќе кренавме количка на 1 ниво 45 степени. Денес др ми рече ок е ако сама го прави.
Душа мала Ајде ќе помине. Денес срце ми се кинеше кога ја боцнаа. Како си беше весела, насмеана со сестрите и докторките, кога ја боцнаа без воздух остана од плачење. Се слушнав и јас со педијатарот, рече пред спиење да и дадам парацетамол, да ја опушти. Со дохрана кога почнувате? Мене денес ми кажаа слободно може до 6 само на доење бидејќи убаво напредува. Родена е 2740, на неполни 4 месеци има 6500. Така да има време за кашички
Можеби намаленото млекце се должи на умор, ненаспаност ...гледај да бидеш одморени, редовно јади и пиј течности мила.
Мојава си цица на 2 саати. Од досада си бара и на еден саат, за да си игра фати пушти и сега последно сака да гледа наопаку. На пример да ја држам ја како за доење, а таа да ја наведнува главата наопаку и така да си разгледува. Додека лежи хоризонтала сеуште не пробува да седне сама, пробува само ако е подигната на перница. Се подига до седечка позиција само ако ме држи мене за прсти и до пред 2 дена тоа траеше неколку секунди и паѓаше назад, а еве 2 дена како е поцврста и ако се држи за мене не паѓа. Од грб на стомак се врти лесно ама обратно тешко и оди и почнува да плаче. Уште ја нема усовршено таа тактика. На ортопед не сме биле. Педијатар детално ја прегледува и кога прашав за ортопед ми рече ако има потреба секако ќе не прати. Е сега, почна плачењето да го користи како протест кога нешто не сака, или за да добие тоа што сака. Е тоа баш и не ми се допаѓа.
@Magic13 да , дај и , јас ќе видам ако пак плаче така ептен , ќе и дадам за 4 саата пак. Инаку , со дохрана од 6 месеци и ние сме само на доење и мене ми рече супер сме сега , штом напредува не ни треба нешто плус (моето е родено 36 недела 3125 кг )
Промената влијае на тоа што детето не цица. Дека преку ноќ ќе секне млеко, не баш. Освен ако немаш некој екстремно тежок стрес. Можеби и скок во развој поминува.
Незнам колкави сте, ама према муабетот го поминувате скокот ризичен за доењето. Исти бевме со судни маки, плачеше она, плачев јас и пикав цицка, дур дојде млеко нервози па пак плачки. Период е не се откажувај. Јас не давав Ад.
За некој ден полни 5 месеци.21-22 недела по термин. До сега скоковите ги поминивавме незабележано. Немаше никакви промени. И јас сум против АД но морав вечерва да дадам. Како што пишав во темата доење многу труд и трпение вложив за да стигне до тука само со доење, но не жалам. За мене доењето е задоволство. @Septemvri @Annath ви благодарам и вас. После 1 час откако заспа со АД ,се измолзив околу 110мл. Значи има млеко. Малку ни треба да се вратиме во колосек. Како што рече и @Annath патувањето делува на бебе, па и на мене. Или е некој период. Инаку немав никаков стрес. Сепак во благодарам.
3 мл не е многу? Нас ни препиша матичниот 2.5 мл. За температура а за болка да давам помала доза - 2/3 од тие 2.5 мл. Колку е тешка? Ние 6+ кг бевме ко ни ја препиша дозата. @Presrekna како што кажа annath преку ноќ не секнува млекото. Сега со воспоставена лактација мислам дека шансите за секнување се многу мали. Плус и ете со молзење 110 мл си извадила а со цицање бебе повеќе влече. Ама сигурно му е некој период или заби или не му ќејфот. Не дава АД јас така првите 2 месеца еднаш во денот давав АД мислејќи дека не му е доволно дека нема да може да спие... За на крај последните две кутии повеќе од пола да го фрлам оти нели не траат повеќе од 3 недели после отварање. И баталив АД.
Мајка воопшто не сум експерт, а и една од помладите тука сум само имам голема желба за доење Како што ти пиша некој погоре, мислам дека и ти си била преморена, и на бебе му дојде промена па затоа така ти делувало, а пак и штом си измолзила толку, супер сте А знаеш и сама, бебињата менуваат, па скок, па непогодени, па заби, од се по нешто