Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Не кај овие што ги набројав има дата,кај пнеумокок нема.
    Врзуваме дете и во транспортер и релаксатор од 2 недели некаде,откако на мм му се лизна од транспортер на седиште во кола. Од тогаш сме многу претпазливи,за среќа не направивме беља.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Не никако шо остане фрлај се прави и одма се дава

3. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    На второ одење на 10ти прими рота и пнеумокока, на 24ти сме за другите.
    Вчера прв пат бебе само се сврте на стомак ( за 3 дена ќе биде 4 месеци) јас срипав од стол ми се причини дека ќе падне( нема таква можност ама ете) и го сватив муабетот дека деца се растат на под, а не на кревет :^) ама пусто ладно е периодов за на под. Како што потскокнав видов се е ок па реков чекај да видам како ќе се понаша (јас кога го ставам одма е со плачки). Си ја креваше супер главата, па јас му пријдов со играчка. Не траеше многу долго ама беше успешно. :D
    Денес низ игра, додека му го ручкав стомачето :rofl: прв пат се насмеа на глас :inlove:

На simonagj и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  4. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Денес бевме на прв преглед кај педијатар, после излегување од болница. Ја избравме Слаѓана.
    За една недела сме качиле 300 грама. Бебе супер напредува. Следен преглед ни закажаа за две недели. Со млеко се уште сме слаби, даваме дохрана Аптамил. Ноќеска немаме спиено како што треба, не измачија грчевите, со саати плачевме. Педијатарот ни препиша капки, даваме, и се надеваме дека ќе се среди, дека барем вечер ќе спиеме како што треба. Прашав дали е можно грчевите да се од дохраната, вика можно е ама немора да значи.. Ме загрижува тоа што два саати без престан не мачеа, обично викаат околу пола саат траеле, ма да не мора да значи..
    Како се справувате вие со нив. Ние топлевме пелени, стававме на меше, масиравме меше.. ама не ни олесни ич..

5. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Имам две смотани прашања?
    1. На колку време им ги менувате пелените?
    2. Тие што сте на ад, дали секогаш го правите млекцето со рамни мерици или во зависност од тоа колку пие (пр. приготвувате ли 130 мл, односно 4 рамни мерици и една третина од петтата)?

6. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Кај нас не помагаше ништо посебно. Користев капки саб симплекс и тие подсмируваа на некој момент колку да се направи прекин во плачењето. Единствено што цело време го гушкав во раце, го ставав на гради, помеѓу секој грч одма се вртеше на цицање, па така се утешуваше и он и јас.
    За млеко редовно пиј си чај за доилки, доволно внесувај течности и секако што повеќе бебе на гради.:)

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.077
    Допаѓања:
    108.918
    @Kaetana да , исто јас често и слушам како цревата кркорат, прво мислев нешто грчеви да не се , но сега навистина не знам. Знам само дека немаме грчеви :) а блуцкање остај не збори , само да ти кажам дека првата ќерка до 6ти месец блуцкаше се додека не почна да јаде цврста храна.
    Колку пати на ден ја преоблекувам не ни знам. Џабе и се и лигавчињата што ги носи :lol:

Инаку ние прееска бевме на ехо на внатрешни органи, среќа и фала му на Господ нема ништо. Ни цисти ни хидронефроза..
    Ме праша дали во бременост се си било во ред јас секако потврдив. Само ни спомна во случај на инфекција на дупчето, да ја извадиме цистата на хирургија. Е тоа ќе видиме , здравје, сега не би правела ништо.
    Ги провери и другите органи, црева, желудник и се си е одлично (y)

На Magic13, лукајана, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    во превриена вода претходно изладена мислам до 50 степени или помалку. Никако да раствораш во вода на 100 степени. Следи упатство. Не се чува во фрижидер бидејќи не смееш да го притоплиш. И приготвено не стои повеќе од еден сат. Некои млека дури максимум 20-30 мин. стојат.

9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Супер @koritsaki баш те мислев за ова :hug:

Јас пак со нова дилема :lol: Бебушов мој се роди со убави мали увца залепени за главчето. Ја приметуваме цело време кога се врти да си игра или да цица лежечки го превиткува левото увце, во спиење исто. Кога гледаме деновиве со мм, малку го расклемпавила дури :o Никој од двете страни на фамилија нема клемпави уши, а се враќам на стари слики од бебе до пред две три недели, увцата целосно залепени за главче. Како можеше вака да го извитка? Има ли чаре да се заштити да не го доклемпави и да се врати во првобитна состојба? Читам нешто по интернет ги лепеле за спиење со некакви фластерчиња? :?: Не е којзнае колку де ама од совршени увца греота е беља да се направи, ќе пукнам од мака ако не обрнам внимание. Криво ми е како уопште го извиткала... Или да ја легнувам ноќе со тенко капче некое време. Знам дека не е убаво да се спие со капче од друга страна ама не знам што е подобро.

@Starlič стиснете заби, првите 2-3 недели се најтешки, после попуштаат грчевите кај женските. И ние дававме капки, внимавав на исхрана, стававме топло на меше ама кога имаше грчеви, имаше. Среќа брзо престанаа, можеби кога ми надојде убаво млеко и престанав да давам ад после 3тата недела мислам. Биди упорна со доењето и течностите, ќе се зголеми млекото и ќе немаш потреба да мешаш.

@bela.m јас менувам пелена на околу 3 саати ама ако намирисам нешто сомнително, може и порано. Од друга страна, ако сме излезени и немам опција да ја пресоблечам, може да ја оставам и 5 саати (ретко!). Ноќе престанав да менувам откако е поголемка и не кака ноќно време - ставаме последна навечер околу 21-21.30 и ја менуваме сабајле околу 7-7.30. За другото прашање, дур користевме ад, не ставав само рамни мерици туку колку ми требаше си комбиниравме со половинки па и третинки мерици.

Последна измена: 20 јануари 2020
    На koritsaki и bela.m им се допаѓа ова.
  10. Malataa@

Malataa@ Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    198
    Mamicki na kolku sati gi hranite vasite bebusi koi imaat eden mesec

11. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    6.561
    1. Отприлика на 2ипол часа. Нормално ако е какано веднаш. Преку ноќ не менувам.
    2. Секогаш го правам со рамни мерици. Но, не гледам проблем ако мерицата ти е обележана и ставиш точно една третина. За мене тоа е многу замарање. Тебе па со две не ти треба и мерење третини:) Правам повеќе, ако остане 10-20мл фрлам.

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Мајки дали е можно синко да вади запче 3 месеци е. Во последно време многу е нервозен и кенкав се пика во уста со шишето комплет одат и раците некогаш и цуцлата како да ја џвака јас мислам најадњн е а тој плаче дека сака уште со раците си ги трие непцата и тоа со двете наеднаш а приметив и некако многу нервозно се чепка се трие на обравчињата од лиги и чепкања се нафрла ситни брункички на брадутката. Зарем е можно запче на 3 месеци

13. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353

Ние за 2 дена ќе правиме 3месеци ,потполно исто прави како твоево. Незнам и јас се чудам дали може да е за запче работава

14. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Можно е. На син ми на 3+ му излезе првото запче. :)

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @EvieBabe не можат да се исклемпават ушињата. Исто како што не можат клемпави да се исправат со траки и сл.

16. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Веќе 3 ден почнавме со вкусови. Супер терале бебе е лакомо и се до сега си јаде и бара уште.
    Знам дека ќе има промена во столицата. До сега какаше 2 пати на ден и тоа поводена столица. Вчера еднаш малку погуста и потемна(од морковот)
    Како сменија вашите кога почнувавте со дохрана.

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Cе консултирав со ортопед за ова и ми рече нормално ако лежи со превиткани ушиња цело време дека може де исклемпават.
    А ако е генетика во прашање што и да правиш џабе е.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    7.707
    И јас мислам може. Моево бебе исто со залепени ушиња се роди, ама лежи и го превиткува долниот дел од ушето само и малце му е расклемпавено. Кога ќе го забележам му го местам, ама друго не..

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    9.915
    Штом почнавме веднаш се смени столицата, сега кака еднаш во денот и зависно што имам дадено некогаш потврда некогаш нормална. Бојата и така ни е променета бидејќи давам сируп за железото, па неможам многу да проценам.

20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    На *Sara* и Darija* им се допаѓа ова.