Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Скок е во 18-19та недела што ми се буди на 2 саати точно за цицање? :rofl:

2. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Добро утро мајки.
    Едниот батко среден, се доспива од сношти. Другиот го чекам да стане за да го спастрам и нахранам.
    Веќе недела дена, едното бебче на сред јадење ми заспива. А не е дојаден. За саат време ќе стане, плачи за да јаде. А време не поминало за пак да му дадам. Никако неможам да го разбудам, како во кома паѓа, а за 40мин-саат време се буди и пак бара. Незнам како да му ја променам оваа нова навика...
    Другово лап-лап, за 15 минути сме комплетни. Различни се многу.
    Инаку, сношти заспавме во 11, дури во 6 и 6:30 станаа за јадење. Во кој скок се пореметуваше ноќното спиење? Се плашам од тоа, многу убав ред имаме за спиење. Со две бебиња, богами тешко се координира ама ете успеав :)
    Инаку, ова што го пишав погоре за исхраната, дали има врска што сме во втор скок? Со што го манифестираа вашите бебиња вториот скок?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние со нејадење едвај испиваше 50мл некогаш и 30 (facepalm) Косата ми побеле од нервоза ама се управи после тоа

4. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Бебе ми е многу нервозен. Ај прво период со спиењето имавме доста проблем се будеше и по неколку пати во еден сат,по 10 и повеќе пати во вечер, тоа малце се подобри сега станува како претходно по 3,4 пати во тек на ноќта. Мене ме мачи што почна многу да плаче, ништо не му е погодено и што плаче на цицање. Како на колење да го ставам, вршти на цел глас, нејќе и нејќе. Па тука имам сат време изигравање мајмун од моја страна во обид да цица, седната, легната, станата, со играње, рипање уште на лустер само не се качив дали така ќе сака :o и после долга борба некако во некоја моја секако станата положба и негова најнеудобна ќе почне да цица. Не разбирам што е проблемот, страв ми е да не ми се одбие. Исто прави и дење и навечер, помалце само кога полузаспан цица. Бебе е 4 месеци... 18 недела по термин ако ова е нешто со скокот во развој. !?

5. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Мајќички ве молам за совет.
    Кажете ми добар ортопед тука во Скопје.
    Давате ли водичка и чајче на вашите малечки?
    Ние имаме 20 дена, и само на адаптирано сме. Да почнам ли да давам? Педијататарот рече дека нема потреба уште сега.
    Лицето го мачкате ли со некаква крема? Ние ништо не користиме, само со вода се миеме.
    Папочето се уште не ни е паднато, педијатарот рече да не се секирам што уште му стои. Има ли некоја мајка што папочето не паднало веднаш?

6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас давав и чајче и водичка водата не ја сакаше баш ја плука. Лице не мачкам телото со јекодерм а го бањам со Веледа уште од почеток. За папичето незнам нашето падна уште 3 ден ама пак го чистев со хидроген уште 1 недела

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.328
    Допаѓања:
    28.138
    Ортопед Талески во Ново Лисиче, супер е. Најди ги на ФБ и закажи.
    Нема потреба да даваш чај, вода па ич на толку мало бебе.
    Ќе и го полниш мешето за џабе. Папочето го мачкаш со алхохол? Чисти со алхохол ќе падне.

8. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Да,со алкохол 70% го мачкам.
    Како да го најдам на ФБ тој Талески?

9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    20.227
    Секоја вечер исто. Малово станува у сред ноќ за играње. (facepalm) Како да го сменам ова?

Тоа на главчето што му беше како лишајче, му помина за 2, 3 дена. Се излупи кожичката и сега нема ништо. Не го носев на доктор и изненадена сум како не го однесов со оглед на тоа која паника ме мава на било каква промена. Она крчкањето кога престана, мислам дека почнав нормално да функционирам. :rofl:

Леле уште малку и пробување вкусови. Возбудена сум. :rofl: Кога ми поминаа цели 5 месеци, како вчера да раѓав.

На Kaetana, simonagj, kockichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.078
    Допаѓања:
    108.923

Штом рекол педијатарот така ,не и давај вода ни чај. Сега за сега доволно е млекото :) Од минатиот месец почнав со Еуцерин атопик балзамот да ја мачкам зошто забележав од ладното дека лицето и беше суво. По лицето и телото ја мачкав со тоа. Не мириса убаво , ама важно да помага :) сега овие денови пак се вратив на Фрезидерм , и шампончето и млекото за тело многу убаво ми мирисаат , од овие две сум најзадоволна.
    Папочето само мачкај го со 70% алколхол , и ќе падне :)

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Добро утро.
    Не знам дали сте ме прочитале во темата за здравје,ќе пишам пак тука.
    Од минатата недела кај бебе во каката имаше траги од крв. Да речам слузава крв. Немаше на секоја кака па помислив да не се испукани капилари од напнување.
    Веќе почна да не загрижува па во петокот и пратив слика на педијатарот,прашав дали да дојдеме на преглед, ми врати само да исфрлам млечни продукти од исхрана (бебе е 3ипол месеци,на доење) и да му давам пробиотик. Пробиотик му давам од почеток на вториот месец, Ваја.

Дојде време за втора доза вакцина, денес со цел памет отидовме(facepalm) без да размислам дека детево не е како што треба,а плус тоа ќе прима вакцина за рота па уште таа му фали во моментов:x
    Среќа докторката се погоди,и кажав за крвта,го прегледа рече детето е здраво ама заради тоа јас вакцина сега не давам. Да поминат 10тина дена ако е се во ред да направиме крвна слика (заради крварењето) и да одиме.

Вчера не јадев ништо млечно,вчера и денес уредна кака. Планирам уште некој ден да избегнувам да видиме што ќе се случи.
    Утре ќе одиме кај педијатарот да каже малце подетално,ако треба и некое испитување да се прави.

Од читање по групи и форуми може да е интолеранција на лактоза или на протеин касеин.
    Решението било мајката да не јаде ништо млечно,а можно е и кога ќе се почне со цврста храна ни бебето да не јаде.

Дали некој имал искуство како моево?

12. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    9.915
    Лично немам искуство, но тоа лесно се докажува. Преку крв се испитува нетолеранција на храна, иако мислам дека ако има нетолеранција ке има зголемени грчеви, плачење, гасови исл. Во денешно време има избор на млечни производи без лактоза. Има и една затворена група на ФБ со родители чии деца се нетолерантни на лактоза и со. па ако имате потреба ке ги контактирате што да давате и како да ги препознаете тие производи.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата има нетолеранција на лактоза и тоа случајно испитувавме за алергија и дознавме дека има нетолеранција. Инаку мојата немаше крв ама имаше грчеви. Како што ти кажаа се испитува со крв од прсте.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    786
    Ај добро утро. Јас пак ненаспана, дежурев синоќа, синко плачеше цела ноќ од грчеви. Се менувавме со мм од рака на рака. Јас почнав со колиеф капки ама зошто комнинирано го дојам и доранувам, не си го испива ад млекото со капките можеби и затоа немаат ефект. Во аптека ми кажаа само 4 ри пати да дадам во денот, а на упатство пишува може повеќе. Читав во темата за грчеви гледам чајче бекутан или со неколку зрна ким помагало, па да прашам од колку месеци може тој чај бекутан? Буци е месец и пол.

15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    На кутичетo пишува дека мoже oд една недела.
    Пoубавo даваj сo некoлку зрна ким или чаj на Hipp.

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.328
    Допаѓања:
    28.138
    Јас давав колиеф 6 пати на ден по 4 капки + 25 капки еспумисан (по препорака на педијатар). Ги мешав во 30мл измолзено млеко за да ги испие целосно. Мака е многу молзење па ставање капки, посебно ноќе ама нас ептен ни помогна оваа комбинација.

Последна измена: 27 јануари 2020
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.451
    Допаѓања:
    18.702
    Давај помала количина АД кога ги даваш капките за да го испие. Па ако му е малку ќе доправиш.
    Можеш и пробиотик,ние користиме Ваја пишува дека помага при колики.

18. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Девојки имаме мака.Бебето кога сака да кака има страшна мака,целото се грчи,поцрвенува вришти.Без разлика дали ќе биде само од моето млеко или од АД секогаш исто.Незнам дали е тоа нормално така да се мачи,дали некој имал искуство со оваа и како да му олеснам?

19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас давав колиеф со комбинација био гаја само тоа не спаси. Чајче давав и бекутан и со ким и тоа и тоа помага.
    Ставај термофорче или топла пелена јас и двете ги ставав и масирав меше со кокосово затоплено масло со кружни движења како стрелките на часовникот.

20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние имавме многу мака плачење напрегање вцрвување. Го носев и на педијатар ми рекоа за моето дека уште не му се убаво развиени стомачните мускулчиња зошто беше родено шред време давав и пробиотик тоа му олесна малку и масажички а можеби и од грчевите неможе и со тек на време се среди како растеше добиваше килажа сега не се ни сеќава дека се искакал.