Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Мила ти си мајката и си знаеш најдобро,ние ке те советуваме ама најубаво си знае мајката.
    Разбери како плаче и од/за што,доколку е силен плач со денови најубаво на педијатар,еден прегллед добро ке дојде.

2. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Пробај да вклучиш фен кога плаче, синко мој тоа го смирува кога се бунтова :)

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Duso ako ne pomaga sinka nema tolku da ja zboruvam.noo ne ja nosi ako nesakas i se plasis.ako sakas mozam da se rasprasam dali mestela bebinja (ako ti kazam deka znam slucai so bebinja so gi namestila,ke te izlazam, zatoa i pisev pogore sigurno mesti i vozrasni i mali.) Eve cisto informativno ke se rasprasam ako doznaam nesto ke pisam.Taa raboti na nacinsto ke te izmasira tamu kaj so boli i pominuva..t.e so prstite ke te namesti.Stvarno se nadevam deka ke najdete nekoe caare za bebceto da se opravi

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.063
    Допаѓања:
    328.406
    Moze i.od sinato da place mn,kako sto e malecko mozebi nezgodno e zemena vo race,spusteno I sl.Ama posto ortoped ja pregledal ne e ni toa.Koga place vidi dali ima ispaknato nesto kaj papoceto ili preponite.Nie imavme slicen slucaj i.izleze bebceto bruh imalo(kila) a toa boli

5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Jas znam za taa babicka i vo Amerika ja imat noseno poradi nejzinata strucnost edna moja komsivka mislam bebeto i bese sinato i go ima mesteno, ako veke se bara mestac na sinato taa e najproverena i najsigurna znaci koga mesti taa sinato mesto ne se misli na trienje ona silno grubo duri moze kako galenje da se kazi poveke.... dusicka mala moevo koga place srce mi se kine iako toa e samo pri menuvanje pampers i koga ima grcevi a najmnogu e koga se banja bidejki se plasi uste koga go soblecam skroz golo bez garderoba pocne da pace i imam papocna kila mozno e da go boli i papoceto ponekogas, mozam da zamislam kako i e na captivating srcence milicko

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    259.118
    Бебето или плаче од што има мака или едноставно постојат и такви бебиња кои плачат без причина.
    Овој пат ќе се согласам со девојче за шинка бидејќи лично сум била и ми има помогнато. Не е лошо да ја посетите, од Муртино е. Ако не е за кај нејзе ќе ти каже, нема воопшто и да го фаќа малото.
    Исто така провери детето да нема шлајмови, може и од тоа да не јаде и плаче. Братучетка ми е ист случај со твоето бебе. Плачела од шлајмови. Потоа плачеше помалку.
    Што да те советувам, и јас имам мало дете и знам дека ти е тешко. Народните лекови земај ги со резерва, ама ете постојат случаеви каде само од нив имало лек. Јас не верувам, ама реков маката и очајот те терат на се, но биди внимателна, сешто ќе слушнеш, ама да не се повторувам можеби лекот е само таму.
    Многу мајки нема да се согласат со мене, ама дете единствено да се ичисти од шлајм е кај жена која ќе знае да го исчисти. Јас се уверив дека е така. Ма никакви антибиотици не помагаат. Затоа некои народни лекови се корисни, некои не. Внимателно што ќе прифатеш.

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    e da kazam i za slajmovi isto ima zena vo Strumica Se vika Dina sto vadi bolmadza (slajmovite taka gi vikaat) znaci bebinja na nea gi nosat i mali decinja. Samo da napomenam deka e bajacka.No za vadenje slajmovi ne baa.Samo gi vade.
    NASproti mojata kukja u Strumica na edni komsii deteto koga bese bebe tolku mnogu placese abe bukvalno se derese od plak isto kako da go kolat.Nadvor vnatre kade i da go odnesoa sto i da napravea toa rikase.Duri nie komsiite izleguvavme nadvor da go smiruvame ama ne.si placese li placese.Deteto si bese riklo,duri i koga potporasna 3-4 god uste rikase stalno.sega e pogolemko

8. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44

bev gi zemav rezultatite mi rekoa deka ne e nisto samo se cisti:) ja izmeri doktorkata i mi rece deka ima izgubeno 50grama i sega ja dohranuvam so HIPP adaptirano mleko i super e nit mi place nitu nisto samo se budi za pienje i davam ednas da cica potoa i davam po 60ml hipp adaptirano mleko pozdrav i vi blagodaram mnogu :)))

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    200
    Ова првпат го слушам и не ми е баш јасно. како некоја жена ке исчисти шлајм? Со каков метод работи?

10. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    При шлаем кај бебиња не се потребни посебни методи бидејќи тие сами ги исфрлаат преку столицата и со повраќање, освен нели ако се работи за посериозно респираторно заболување каде мора да се примени антибиотик.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    259.118
    Ги вадат на многу незгоден начин, буквално им бркаат на децата во грло, па може и да ги повредат, и затоа реков дека треба некој што знае.
    Абе антибиотик, ама ете не помага, ни престоите во Козле. За жал.
    Само да кажам јас воопшто не верувам во бајачки и бабини девитини, ама мајки еве во некои случаеви сум се уверила дека народни лекови помагаат. Особено кај шлајмовите. Деца се мачат со нив, терапиите се за џабе, еден куп антибиотици и детето пак затнато, а еве постојат жени кои ги вадат и децата се излекуваат.
    Мислам дека познато вие дека не сум воопшто тип што се држи до бабини девитини и слични чуда, но онаму каде што видов дека има видливи резултати еве од срце како за свое дете ви велам да барате помош. Мајка сум и знам како е детето да ти се мачи.
    Незнам како ќе ми го протолкувате советот, јас и верувам на медецината, ама понекогаш лекот е во народната медицина.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    mislam deka So perce i zejtin im brkat vo grloto toa gi nakaruva da povratat.

13. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    captavating никогаш не викај никогаш.И јас бев иста ама кога си имаш мака,се за своето.И моето кога беше бебе така од две недели,вриска писка,ај сите па и јас викам грчеви,нормално е како сите така и моето.Ама знам како ти е,како твоето најмило го гледаш писка,плаче а ти незнаеш како да му помогнеш.Епа мила моја,ќе подгазиш гордоста и наместо по лекари и да го труеш уште од сега со сирупи,а гледаш нема фајде,бебето во раце и ќе си го носиш кај бајачка,поточно не е бајачка има биоенергија жената не го ни допира бебето,кратко трае ама одма се забележува подобрување.Три пати го носев и дете ни грчеви ни болки веќе.Жената е во Драчево ама да ме утепаш сега не ми текнува како се вика,Перса ли Сребра ли... :^) ако сакаш ќе се распрашам појди види,носи го,ништо не губиш ама можеш да добиеш само,пробај......а за местење,триење на толку мало бебе не би носела,недај Боже се може да се случи,самата помисла ме убива.

14. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Mislam deka za Srebra zboruvas

15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Наше внуче поради Х проблеми многу плачеше и беше вознемирено. Имаше тогаш околу 7-8 месеци.
    И една баба, често одеше по цркви, рече дома каде си седите запалите темјан, многу смирува.
    Така знаеле порано да ги смируваат бебињата (и општо убаво делува на сите).
    Па, може да ви послужи како совет, темјанот многу смирува и прочистува. :)

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Леле мајки се мрднав начисто. Малата ми има 40 дена и е цел ден будна буквално без око да затвори

17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Mojevo malecko ovije nekolku dena mi se cini deka pomalce rucka .. preku den po malce kemka nisto strasno ama ne spie samo onaka si dremnuva po 5-10 min.. a nojce spije po 4_5 sati .. dali e normalno ova za 2 mesecno bebence :?: a ince da kazam se primetuva deka napreduva (masala) posto mi e bucle pa mislam deka i toa sto go cicka i e dovolno :?: neznam sto da pravam dali da ja nosam na kontrola????
    Se izvinuvam od mobilen pisuvam8

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mojava peperutka e 42 dena i veke izvesen period spir po 5-10 min. Najmnogu sto se dessilo pola saat.Wve sinoka mi spiese povrzano 6 saati.Stana vo 5 pocica malku i zaspa.Ama crvevcata i grgorea (bucea) znaci li toa deka legnala gladna???? inaku koga sme oulezeni nadvor na prosetka,dosega sme se zadrzuvale najmnogu do 3 casa i celo vreme spie.Doma ke ja stavam u krevetce i se budi.se iuv za lat i jas od mob sum

19. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Srcko ne mi bese muabetot za spiejne nego dane mu e nesto oti zaspiva a ne cica dovolno

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    A mirna li ti e preku denot ot ko ke rucka od tvoeto mlekce???

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.