Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Тоа е тоа.
    Нека цица во затемнета просторија без галама. Кај мене одбиваше да цица. Ќе кенка 24/7, ќе писка ако се оддалечиш 2 чекори и тоа..
    Ќе пројде.
    Само трпение :)

На KuklickaSk и Yowannty им се допаѓа ова.
  2. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    И втор скок тежок! Уфффф, бебиве на најјако уклучени. Синоќа "помалиот" дури во 01 заспа. Спиеше и претходно ама во раце. Ако само помислев да го ставам во креветче-плачеше. Тешко оде хранењето, јадени-недојадени. Се кенка 24/7, се писка во сон...
    Ќе пројде брзо, се надевам :)

На kockichka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Бебево не ми кака, неделава само еднаш...се ми е страв да не не му стига млекото, месецов 600 гр качила 4 ипол месеци има

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јас сум го правела ова. Кога сум се нашла во тесна ситуација да немам друг избор, немам време да одам и плакнам под чешма, а да не е падната надвор од домот, немало фрка :)

На simonagj, koritsaki, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Завчера бевме на редовна контрола, исто 600 грама качени, 4 месеци има. Докторката рече одлично напредува, 600гр било супер за 4 месеци; натаму ќе качува само по 300-400, не може веќе по цело кило. Јас млеко имам доволно, бебе полни образи меко целото за штипкање, така да, не ти е млекото проблем. Да не фатило запек душичето? Се напнува ли да кака? Полни ли пелени мочани? Даваш ли пробиотик?

7. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.680
    Во ред е до некаде ама и мене ми е језивко да ја излижам ако падне на под.

8. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мајки моментално сме во втор скок. Бебињата ми се изразито раздразливи. Едниот цел ден плаче, само во раце сака. Другиот е доста мирно бебче, сега и тоа изведува. Дали реакцииве се резултат на скокот или нешто друго е во прашање? Дури помислив и кај матичната да го однесам плачково. Незнам... Да не му е нешто, а јас незнам...
    Се прашувам да не е проблем количината на храната. Да не им е многу/малку?
    Дај споделете искуство :)

9. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Бела не се секирај мила исто беме плачеше незнаев шо мубе не сака во раце да кеми вонрелаксатормколичка буквално никаде башка и не јадеше. У јас го однесов кај матична ми рече дека е период скок ќе помине така и беше. Помина скок и дете се врати во нормала. На апликацијата сега мене ми пишува 3 скок за 5 дена па незнам шо не чека....

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Ние сме на крај на скокот, хаос беше и долго траеше, се што си пишала го поминавме и уште се осеќа но со доста намален интензитет :)
    Screenshot_20200131_211053_org.twisevictory.apps.jpg

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    ^Охх мори Адамске, дај боже да биде како што викаш.
    Искрено, очекував дека ти ќе кажеш што-како бидејќи тука некаде ни се бебенцата.
    Фала ти за секогаш споделеното :)

12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ајде за мене да излижам ако падне на под некако ќе пројде ама да дадам на дете... Што знам додека не пројде под чешма и под крпа ништо од давањето. Шубе ми е.

кај нас имале кемкање и тегнење и по цел ден да е враце. Мене тоа да е враце ми беше тешко. Не можев да мрднам ни да завршам некоја обврска. За 5ти скок нешто информации имаш? Нас не фаќа по календар тој скок ама не забележувам многу промени.

13. Mommy's prince

Mommy's prince Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Здраво мајки. Може ли да ми кажете како ги заспивате/заспивавте вашите 3/4 месечни бебиња и кога и како може да се воведува ред само да заспива? Инаку сме на ексклузивно доење и освен во раце и со нишкање, поинаку не заспива.

14. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Во раце со нишкање, жал ми е толку мало бебе да го учам само да спие, си сака да се гушне да се понишка, да се заспие

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Па искрено од сабајле и се полни попладне исто, ама приквечер пред капење тие пелени не се толлу полни со мочка,, можам да кажам еднаш да има мочнато обично на 2 саати и мењавам, од 16 до 18 h и од 18 до 20h се баеѓи попразни

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.703
    Ако сакаш да видиш дали е доволно нахрането,не менувај пелена 5 часа. Ако тежи,добро е. Совет од патронажна сестра.

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.081
    Допаѓања:
    108.929
    На 4 месеци кога ја носев на контрола толку имаше качено , 600гр :) и мене педијатарот ми рече одлично е :)
    За какањето и ние го имавме овој проблем минатиот месец , во неделата еднаш ќе се искакаше, сега почна да кака на 2 дена.
    Туку , дај кажете што да правам. Утре големава ќерка е на роденден па ќе треба да ја носиме во игротека. Сакав беба да ја оставам на свекрва ми за да не фати таму нешто од некој , ама и она е болна од вчера, сега ќе мора да ја земеме нема каде да ја оставам. Што би направиле на мое место :smirk:

18. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Втора ноќ по ред ми се буди за цицање во 2.30, па во 5.30, кога претходно спиеше од 2.30 до 7-8 сабајле. Изгледа влеговме во 4 скок, регресија на спиење ли е? Еве ја си пее (facepalm) Не плаче, не бара нешто од мене ама прета, гуга и не можам да спијам. Инаку обично цица спиејќи, никогаш не ми се буди ноќе. Има ли џаре некое да се избегне ова?

На Darija* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    @Darija* Моето е вака од сам почеток. Какаше еднаш неделно, па на 2-3 дена, сега на 4-5. Докторката советуваше со чепкалка за уши и масло да стимулирам газе, па овде ме искараа, и со право, која глупост. А и никаква работа не заврши. Давав пробиотик не секој ден, сега давам секој ден и не гледам разлика. Бебево онака, не забележувам да има многу мака, некогаш се напрега ама ќе возиме подолго точак, раче до коленце, масажа на меше, ќе си направи пррррт два три пати и му поминува. Не знам колку време поминав барајќи на интернет за ова, прашував во фб групи, и се’ што добив е дека е сосем нормално. Особено ако добро мокри пелени и накачува килажа - мислам дека на 4 месеци 600г е сосем ок.
    @bela.m И моево бебче е во втор скок (според EDD, не според дата на раѓање), и еве и двата скока досега како по книга. Спие само во раце, цица 5мин и се трга, кенка, приплачува „за ништо“, две ноќи по цела ноќ мртка, кенка, ржи, се буди, не се доцицува убаво, а што убаво ми спиеше 3 часа, ќе цица 10-15мин активно и ќе си заспие сам.. Сега преку ден не можам да мрднам, за до вц морам да му го оставам на мм во раце, ако јадеме со мм заедно јадам со пола рака онака :D инаку или прво јаде он па јас.. Ајде ќе помине, се надевам побрзо...

На bela.m и Darija* им се допаѓа ова.
  20. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Мајки бебе е 3 месеци.Оваа вечер прв пат поврза да спие 7 часа без да стане за цицање.Но сабајле пелената беше сува.Сега е ок ја наполни пелената,но столицата и е течна и вчера и денес како пролив да има.Инаку напредува добро и сме само на цицање.Читам на интернет дека тоа се симтоми на дехидрација, инаку бебе е весело не плаче.