1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Mirna e ama mnogu malce cica ce trgni nekolku pati i posle 2 sati si lezi .. snosti morav da se molzam na levava grada kako grutcina imav i od pamet se izvadiv edvaj ja stabilizirav gradava

2. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Жалосна колку точно цица?
    Сега цица посилно и полесно би требало да ги празни градите.
    Полни ли пелени? Мала и голема нужда?
    Ако плаче може не е гладна. Ти пробај почесто на града ставај ја па види ако сака да цица, гладно ќе да е :^)

Фала на сите за инфомрациите и советите. Јас сепак не би ја носела малата на тријачка.
    на бајачка вооптшо ни под разно, тоа е спротив моите верувања и ако треба ќе молам на колена секој слободен момент ама на бајачка не одам(немам намера да навредам некој за своите постапки и убедувања, ова е мое мислење и знам дека не мислат сите така)
    Ќе бараме друго нешто...Некои ни викаат кога ќе наполни 6 месеци ќе се смени, некои на 9 месеци, некои на 1год. Се надевам дека ќе биде поблиску до 6 месеци :)

3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Na 3 sati i menevam pampers poln so monduski :) kaka na 3 do 5 dena .. ne placi si gleda tv ili muzika si slusa i si se niska na nisalkata :) na grada probuvam da ja stavam pocesto posto osejcam deka mlekoto saka samo da izlezi od grada ama bebusko ne saka da go cicka si pravi golemi pauzi od cicajne do cicajne preku den na 4 sati cica .. edino navecer od kako ce se nacica vo 22 satot pa do 4 sabajle nanka I posle vo 6 pa vo 8 pa vo 10 pa vo 12 cica pa stanuva i posle cela den do kaj 22 satot budna e ..i na 4 sati mlekce bara.. a mene gradive mi zezat i koga probuvam da se izmolzam edvaj 40 gr izleguva .. a pred nekoja den 150 gr izmoluiv....dane ne se molzam kako sto treba hmmmmm

4. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Kакви бабини деветини,врачари и сл. Само ќе му нашкодите на тоа мало душиче. Јас себе не би се носела на бајач а не па маецко да ми го кади со негативни енергии. Пдобро би се советувала со свечтено лице,монах или монахиња ако не сакате поп . Чисто да ми даде сове ако ништо друго!

Zalosna ти си раат,ајде да се мењаме. Ќе ти го пуштам мојот батко ко усисивач е. Малата сака да биде манекенка уште од мала ти нели приметуваш :rofl:
    Пробај да се измолзуваш,да не фатиш мастит. А за друго не му се секирај чим е добра,таа да е гладна ќе биде раздразлива.

Прикачени фајлови:

• Masazadojke1.jpg
      Masazadojke1.jpg
      Големина на фајлот:
      59,1 KB
      Прегледи:
      272
    На Melinara и zalosna им се допаѓа ова.
  5. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Pravo da vi kazam jas se isplasiv od ona sto imam procitano demek bebeto ako imalo zoltica ce bilo mirno i nemalo da cica pa umov mi ckrapna kaj sto netreba :| za nikade sum

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Ух ме ставивте во мисла :^) и мојава е мирна јаде,спие,ретко да е нервозна.
    Како се познава жолтица?
    Се замислив малце :^) мислам далеку од тоа.

7. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Имате вишок време изгледа па си наоѓате грижи непотребно. :)) Ако има жолтица ќе и е жолт тенот и белките на очите.

На JuLleE, MacenceEna, captivating и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    ех моето имаше жолтица повејке од два месеци секогаш кога ке го однесев на педијатар ми викаше да му давам вода превријана со шекер ама јас ако му дадов само неколку пати бидејки не сакав да му давам шекер на толку малецко бебе и кога некоја ке прашаше во соба за доење за жолтица секогаш добиваше совет дека ке се исчисти од млекото до 12 недела и дека нема потреба да се дава ништо друго
    а жолтицата се познава по белките на очите стојат жолти и кога ке стисните со прст на телото не бебенцето особено на градите подолго време останува како отисок
    а бебчо мој иако имаше жолтица кога и да го ставев на града си цицаше

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki kako im gi vadite kakite na bebuskite od noseto??? Jas imam pumpica na nuk i toa stoe ponapred izleguva so malku macenje,pogolemite kaki se zaglaveni ponazad i mnogu tesko izleguvaat.Cekam da se iskie peperutceto da gi donese ponapred pa da gi lovam

10. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    Стави прво капки во носето и почекај да делуваат 1-2 минути, па после со апиратор извелчи ги. Јас и ставам Назогал капки на малата, а аспираторот од корен ги вади. Нешто што останува на површината можеш и со стапче за уши да го извадиш, само внимавај да не ја повредиш слузокожата.

На captivating и ddevojce им се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    A toa sto pocna da mi potkasluva,pocnuvam da se zagrizuvam!!! I odvreme navreme kako da hrci ne znam dali e od niseto sto ima kaka,a plus i cesto kiva.Sigurni e nastinata,sto ke me sovetuvate dali da ja nosam na pedijatar

12. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    На nene88 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    151.920
    го видов во друга група .чиста вистина ,најтешката,најнеплатената ама најблагородната работа на цел свет.мачно е ,на моменти ми иде да избегам некаде да не се вратам ама се се заборава кога ке те огрее најубавата насмевка наутро.само тој што не доживеал не знае.

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    И мала моја е така,пред две недели кашлаше и кивааше повеке а сега некогаш знае да закашла и кива почесто.
    На преглед педијатр рече не е нешто лошо бидејки е благо (смирено )кашлање.
    Види како кашла длабоко или смирено,ако е смирена не се грижи.

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Smireno e,ja nosev deneska,ja pregleda ja preslusa fala mu na Boga se e vo red. Ni dade kapkicki za noseto

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  16. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Ubavka 1,гледам си напишала дека бебето имало жолтица повеќе од 2 месеци.Ќерка ми има 7 недели,цица,напредува,но сеуште има жолтица,лицето и очите и се доста жолти а и билирубинот и е 200.Иако сите ми викаат дека не е страшно,јас многу сум загрижена.Можеш ли подетално да ми објасниш за колку време и од што и помина?Јас освен цицање,не и давам ништо друго

17. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    да не се секираш воопшто од самото цицање ке си исчезни жолтицата таа е физиолошка жолтица
    и јас не давав ништо од време на време понекогаш по троа вода со шекер ама ја нејкеше синко ја поврајкаше
    ниа само многу касневме со вакцината и затоа педијатарот не пушти да испитаме крв(и денес се нервирам што отидов)и без да ни ги видат резултатите кои и ги загинаја па поново ги обработваја(тоа е нашето познато здравство)ни дадоја инфузија
    билирубинот на точно два месеци ни беше 126 и кога отидов во плодност кај маргарита се чудеше зошто со толкав билирубин ни дале инфузија не бил воопшто висок за два месеци и ми кажа дека водата со шекер е бадијала и да јадаваш најповејке помагало сунчањето по памперс само бебето да е слечено и преку стакло во затоплена просторија на сонце да се сунча така најбрзо се губела жолтицата ама јас не го направив ни тоа па фала богу на последната контрола беше скоро исчезната
    а јас сум нулта позитив крвна група и ми викаја дека тоа е причината за продолжената жолтица ама како и да е нема потреба да се секираш жолтицата може да се задржи идо 12 недела и нема потреба за загриженост
    поздрав и секое добро мислам дека те утешив малку дека не е ништо страшно
    ;)

18. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Малата веќе два дена вρесκа во сон. Од што може да е?

19. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Кај нас веќе два месеци е таа ситуација...имаме пишувано за тоа прочитај неколку страни поназад

20. Ojesil

Ojesil Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    13
    Ние со синко немавме жолтица никако. А врескањето во сон може да е од исплашеност од нешто. Незнам колку верувате во бајачки за уплак ама ако веруваш однеси го/ја ке му побаат 3 ве4ери едно по друго и готово раат ке си видиш. И син ми врескаше го однесов на бајачка 3 ноки едно п друго и еве сега раат сме 6 месеци.