Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    7.713
    Нели даваа едно пакетче. Мене ми дадоа да потпишам нешто. Поима немам што потпишав (facepalm). Може е тоа..

На Sofi.ja и Larahappy им се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    7.713
    Ај да си прашам нешто. Тие што ги мачкавте бебите со Јекодерм на почетокот, до кога ги мачкавте? Бебе е 6 недели, можам ли да продолжам со некое масло сега, или млеко?

3. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Јас до 40 дена, секој втор/трет ден.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.819
    Допаѓања:
    38.842
    На мене ми пополнија формулар. А што конкретно ме прашуваа не памтам. Ова беше вториот пат. Знам само дека и од Бекутан и од Памперс добив нешто.

5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    7.713
    А после тоа го мачкаше со нешто или само по потреба? Ако да, со што? :)

6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Jас мачкав дo 3 пoсле тoа не и oдгoвараше на кoжата. Сега мачкам сo Hipp млекo.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние ќе полниме сега 4 месеци јас уште мачкам јекодерм

На bela.m и Cherry333 им се допаѓа ова.
  8. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мојата е 3 недели користиме pampers premium ама и Виолета ги пробавме не се лоши
    А за брунчињата педијатарот не советуваше Еозин течност да ставам или дексаметазон маст
    ама не ставам баш често од еозинот а дексата не ја ни земав, на неа не и сметаат а јас гледам и што јадам пошто е на доење па и од храна може да се исфрла
    А секој ден лиценцето со јекодерм и го мачкам

9. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Исто и јас. Со Јекодерм ги мачкам. Наутро со туфнери и топла водичка им поминувам лиценце. Доволно само еднаш во денот. Потенок слој.
    Кога излегуваме надвор го мачкам подебел слој.
    Туку да ве прашам околу изнесувањето надвор.
    Срамота ли е да кажам дека не сме ја започнале количката? За осудување сум? Ги затворив децата дома. Кога се родија беа минијатурни, толку мали бебиња не ми е баш нормално да се изнесуваат. Прекревки беа. Сепак се прематурчиња.
    Зимава дома ја преседивме дека наше градче е енормно загаден. Повеќе штета ќе им направам ако ги изнесам. Пред некој ден кога беше права пролет ги изнесов во двор 10-15 минути. Инаку, на отворено биле само кога сме оделе во Скопје на контрола и до ка матичната (од дома во кола и обратно).
    Сум претерала ли? Додека дојдеме до прва шетка постепено да ги изнесувам надвор за да не им е наеднаш или како?
    Многу тупам ваљда, незнам како правилно да постапам. Тупам мозок за банални работи, а може и не?

На crazylady и Darija* им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.955
    Допаѓања:
    203.281
    Надвор на отворено може да ги шеташ колку сакаш, само да се соодветно облечени. Нема многу да им дојде, напротив. Баш поубаво ќе спијат. Тоа ако е убаво и мирно, да нема јак ветер и силен студ. За надвор нема ограничување, сама ќе видиш колку им е доволно.
    Затворени простори избегнувајте, не се мешајте со луѓе многу, лесно се фаќаат вируси и бактерии.

На Kaetana, crazylady, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Фала ти за советот. Ма какво мешање, не сме излегле од дома. Освен моите, на мм и кумовите, децата друг немаат видено. Тоа беше мој став кога си дојдоа дома. Да беа пролетни или летни новороденчиња, немаше вака себично да постапувам. Некогаш ми превртуваат очи ама ич не ми е гајле. Реков дека сакам да ги исчува зимава.
    Децата на брат ми не ги виделе сеуште. Одат во градинка. Реков не и точка. Среќа снашка ми е ептен разбрана и ме поддржува. Да беше друга ќе напрчеше муцки. Ко божем моите стаклени се.
    Ама, само јас си знам што поминав додека бидам бремена, цела бременост и после породување додека си ги земам дома. Кој не поминал, не знае.
    Забегав од темата.
    Фала уште еднаш на советот :)

На flower30, crazylady, Mia Fuentes и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.955
    Допаѓања:
    203.281
    Ем што се чекани, ем се прематурчиња. Сосема нормално дека нема да ги изложуваш на непотребни работи. Има време за се, ќе пораснат.

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Бела јас прв пат го изнесов коха имаше 1 недела со препорака на песијатарот во Плодност зошто имаше жолтица и по 10 минути на сонце. После се затворицме дома и ние почна ладното па загаденони така.. Е овие денови ни беше убаво времето го облеков го ставив во количка и на шетање се изнашетавме а бебе уживаше и се изнаспа ем топло ем не беше загадено. Е сега пак ладно и пак дома.....

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.955
    Допаѓања:
    203.281
    Ама и на ладно може да го шеташ, само да нема силен ветер и да не е загадено, а сега не е. Ќе го облечеш убаво и ќе ужива.

На simonagj, crazylady и Adams им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас денес со ново прашање :)
    Какви активности имавте имате со бебенцата од неполн месец? И дали на таа возраст ви имаа играчки
    Јас сум збунета сем што и зборувам и пеам и правам и масажа овие денови на мешето гледам на нет ама се мислам дека не ја пратам доволно во развојот дека треба и други активности да имаме а мајка не знае
    И што вашите бебиња на таа возраст правеа???

16. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Никакви немавме тогаш само плачевме

На ocicka2014, Cherry333 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  17. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Вие што сте само на доење, што правите кога ви штукаат бебињата, јас кога имам сварено чајче и давам да голтне, да цица во тие моменти не сака никако, а чај давам само кога повраќа повеќе и кога имаше многу грчеви иначе не гледам потреба, не варам за џабе, а свекрвата ме гледа попреку кога ќе почне да штука па минатата недела ме молеше да и дадеме вода од компот со пола кг шеќер во неа, налутена седи кога штука детево...

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ништо не и давав, нормално е и сега и се случува пак не и давам ништо. Ни се нервира она ни пак е нешто страшно.

На simonagj му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    7.713
    Вода му давам, со цуцла може да прекине ама мојов не сака. Некогаш со цицање престанува, а некогаш го завиткувам во ќебенце да се стопли и прекинува. И тој се нервира и плаче коа ика.

20. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мајки абе моиве бебиња освен млекце, друго не милуваат да цуцаат. Едниот ајде, така ќе проба малку водичка, чајче... Другиов не сака за жива глава.
    Проблем ли е што се на ад, а други течности не внесуваат? За неполна недела ќе имаат 4 месеци.