Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.784
    Допаѓања:
    7.713
    Сите не мрднаа вечерва значи. Мојов спие што е најтрагично, а цело време кенка и мафта до рацете и си продолжува да спие, а јас не можам да заспијам. И ќе заплаче коа ќе му текне, а земи го во раце ќути, спушти го доле иста прича. На цице заспива ни цица ни бутур. (facepalm)(facepalm)

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    И како што ви кажав,еве сме во 7:worried:
    Се буди,врти лево десно со глава,мава со нозе,давам цуцла,нишкам, галам за чело-што друг пат пали, ништо не помага. Давам цице ,одма затвара очи, цица 5мин и спие,ако го тргнам отвара очи,па му пикам цуцла за да го оставам.
    Мм вика да не има мака за забите па да се буди:drunk:

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Ехее ова ти е припрема само:D
    Ние сме поголеми, па исто станува.
    Сериозно, само трпение(fingers):)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Чувајте место во комбето. Или 2-3 дена порано ќе заминеме од тука:D сеедно.
    Навистина брзо и многу лесно ми поминаа овие 6 месеци. Како песна.:inlove:Бебе како по книга или играчка на далечинско.
    Му велам на мм да си родиме уште едно:lol:

На marchi-cool, Yowannty, The Unicorn и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Ох мај гад:(
    Ќе ми треба многу трпение...секако сум ненаспана,и 90% од работите околу бебе ги правам сама,зошто нели другиот на работа оди и е уморен,а јас сум по цел ден дома-демек одморена..

Мајка ми ќе дојде вечер,да го занишка ако се разбуди,да не ми го осеќа млекото мене. Можеби не е гладен,а јас давам цице кога ќе се разбуди..
    А денес ставивме втора доза Рота,уште тоа ми требаше:doh:

Малку му бев лута ноќеска,се будам,грб ме боли... станувам одам до вц се враќам се разбудил,ме погледнува и насмевка од уво до уво:$ ах бе бебе мое како да ти се лутам на тебе:inlove:

На Vanessa9li, Larahappy, bella.gk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    А бе до кога мажите со тоа јас одам на работа ти дома си???? Вчера ми вика ајде кога ќе заспиваме, уморен сум ??? WTF????:@
    Во контекст на темата, 9 недели р бебе, денес му е ден да или бега од цицката или спие на неа, цица многу слабо? Дали и вас сите денови ви се различни?

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Да имало деновие кога дреме на секој саат на цице,а има и денови на 4-5 саати да бара

8. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Мајки ние сме 11 дена стари и не можам да преценам дали бебе е доволно нахрането. Во принцип е мирно бебе спие и цица, но само еднаш дневно кака :( Вчера бевме на контрола и нема качено на килажа,а другите параметри одлични. Педијатарот ми рече дека е нормално за царски родени деца, а да напоменам дека само 5 дена сме дома, не задржаа во болница една недела за покачено црп и примаше терапија.
    Некои совети од поискусните мајки?
    :*

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    Претпоставувам различно е и нахранет тогаш, оти еве вчера беше повеќе на града и на 2 саати пелените тежеја од мочки, а денес послабо се мочкани. Какан е уредно, златно жолта кака, како и секој ден. Ме загрижува вака, да не ми се намали млекото, иако еден ден е не е цело време ова.
    И уште ова ме мачи одамна, сакам да прашам и заборавам, како знаете дека бебето бара да цица?
    Јас на мојот туку му пикам цицка, некогаш кутриот бега плачи, па во шетање го дојам?
    На контрола пред 4 дена имаше ставено 1.335 гр за точно месец дена исклучиво доен без молзено, без ад без ништо...По тоа знам дека не е гладен.

10. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Вo врска сo муабетoв за мажите, синoќа бебе стануваше премнoгу па си гуга, писка....дури oд штo ги удира нoзете играчката над креветчетo сама се врти (facepalm)
    Вика не бара дваjцата oнесвестени му викам стани ти jа цела вечер станувам а oн вика некoj тука иде на рабoта стаj и самo цуцла. Станувам ставам цуце и jа нема еднo 5 минути па пак пoчнува да плаче му викам ти си на ред сега...:D(facepalm)

Лудница, слатки маки (highfive):angel:

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.784
    Допаѓања:
    7.713
    Мм не ни спие со мене. На работа одел. Па они бар таму одмараат. Ама ај ќе пркнат бебиве па полесно ќе биде. Инаку и јас приметувам со цицањево зеза некогаш. А и намалено ми е млекото, не ми се толку тврди градите, особено попладне кога сум најуморна, катастрофа. Кога спијам одма се полнат. Вчера си поплакав дека ќе треба ад да давам, а месец ипол само на доење е и супер напредува.. А и со спиењево ме секира, само се буди и се штрека. Еве го сега на мене спие се смее во глас :drunk:.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Охоо вие и повеќе од доволно имате качено за 1м:D
    Не се секирај најадено е,за млекото не би требало за еден таков ден да се намали.
    За цицање,се спремам на 3 часа од претходно јадење,ако закенка ќе му дадам,ако не го чекам кога ќе побара.
    Оф сироти,да имаат такво право да земат породилно отуство,ама не во друга соба,друга куќа да избегаат да одморат на раат:D
    Мојов и викенд работи ноќе,така да од него помош не можам да очекувам.
    До душа,ме виде ноќеска нервозна,рече измолзи се јас ќе му давам...ама додека станам да се измолзам ќе го надојам:doh:

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.609
    Допаѓања:
    185.150
    @Cherry333 тоа што се меки значи дека лактацијата се воспоставува, и не значи дека немаш млеко. А нормално е ноќе да се полнат повеќе. Ако напредува и полни пелени нема потреба од ад.

Мм да не спие со мене, има да го пратам кај мајка му и татко му. Што дека тој работи, доаѓа дома јадеме и одма ја презема бебла. После тоа јас ја земам тој да одмори. Навечер тој ја успива. Јас се будам ноќе, ама ако не призаспие одма, тој сам си станува и ја шета низ соба. Мене по цел ден ми е во раце, плус ноќе ја дојам неколку пати уште и ноќе да треба да ја шетам ќе ми паднат рацете.
    Бебето не сте го праеле сами, обврската е на двајцата. Да си разговарате.

Додека сум на темава и официјално да се одјавам и да се приклучам на убавото друштво во другата тема, на уште поубаво дружење со генерацијата. :)
    Недела полни 6 месеци и понеделнички почнуваме со дохрана и вода. :)

Бебла расте, се развива, учи, се инати, глуми, плаче, некогаш вреска колку ја држи глас само оти и се може, изводи и збори ко навиена на јазик познат само на неа :lol: и се тоа придонесува кон изградувањето на нејзината личност.
    Уживајте во улогата што ја имате со вашите малечки. :)

На Miss.N, flower30, bela.m и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Сакав да прашам седење пoд 45 степени пoсле 4 месец oтприлика му дoаѓа какo вo транспoртер? Пoтпренo сo перница?

15. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Најлудите прашања ги имав прашувано во темава.
    Почеток на најубавиот период ми беше :)
    Супер дружба и совети си споделивме :)

Ќе се одјавам од тука со моментот дека бебе по цел ден си ги цица прстињата од нозе и се смее најгласно:inlove:
    И удира со рацете по се живо.:^)

Со нови сили одиме во другата тема(fingers)

На Mia Fuentes, koritsaki, Cherry333 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Денес ладен тмурен и напорен ден.
    Од сабајле само трчам со бебе беме да провериме крв па на ортопед па резултати да земиме и на крај ко шлаг вакцина |(
    Синоќа бебе ич не мирно спиеше се будеше во сон и наеднаш писнуваше и рачиња пика шмука и р'жи непце напапенодокторката пред 4 дена кога проверуваше грло вика скоро ќе имате запче напапено е многу забелено и има дупче кај и да е ќе пукне. Денес исто ни рекоа за скоро запче :whew:
    За сега е добар немаме температура само спискува глодаме глодалки и изфледа се чепнува на непцето каде е напакнато ја фрла и плачи
    Мачкам од гелчето на фризи дерм друго нешто како може да му помогнам? :wasntme:

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Можеш да брцнеш твој прст во ладно бело вино и да го масираш на непцето.
    Истражував за гел го фалат и Дентинокс.
    Колку пари е Фрезидерм?

18. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Фризи дерм го купи мм миалам рече околу 400 ден зимаше и деуги работи па сметката не а чувам да видам

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Мајки ај ве молам дали има некоја како моето искуство и како се справила.Се породив со царски,во текот на цела бременост примав клексани,а после пораѓај само 9 дена.Е сега вчера точно 42 дена од пораѓајпт левата нога ми помодре цела и есвај газев на неа.Одма испитав димери и испаднаа 8500,задржана сум во болница под надзор и под терапија,ама ми е претешко што го оставив бебчето дома Дали некоја имала вакво искуство и колку време била во болница,страв ми е да не си нашравам дополнителна компликација со тоа што цело време плачам и се нервирам ;(

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ооо. Ќе имаш период каде на 30-40 мин ќе ти се буди. Биди благодарна ќути и трај сега