Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Да се консултираш со педијатар да не е е реакција од ротата?
    Даваш пробиотик?
    Ние примивме две дози рота без реакција

2. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мене педијатарот ми кажа полека да почниме да го отвораме со вода додека се бања, па секое бањање пробуваме по малку, а сме 2ипол месеци..

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Јас денес ептен се загрижив и замислив.
    Прво си викам криво ми е ако од бебе влијае тежината за цел живот па уште сега буџко да го направам.
    Второ јас не знам како да го одвикнам од ноќното цицање.
    Вчера заспа во 22 (тогаш и цицаше) се разбуди во 3. Пробав со нишкање ,не успеа,нервозен,мава со раце се тегне,дадов цице. Следно будење во 6, едвај до 6ипол со галење со цуцла(ја плукаше цело време) истеравме и пак дадов. Стана во 9 и нешто,побара кај 10 ипол па следното беше 3ипол... му викам на мм да не пијам веќе чај да имам помалку млеко,а што ако си направам беља па тогаш,4м е.
    Не ја сфаќам педијатаров што е погрешното што има повеќе килограми од што е просекот за тој месец:^)

4. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ако е само на доење не е воопшто страшно доколку има вишок килажа. Мало е уште за да не цица ноќе. И подоцна можеш да воведиш дохрана, доволно му е млекото до 6 месеци.
    Синчето на пријателка моја предебелко беше како бебе, само на доење. На 6 месеци 10кг имаше и после стагнира до година. Не се плаши, од адаптирано млеко се јавува предебеленост кај децата, не од доење.

На Vanessa9li и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Само на доење е.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    84
    Од кога почнавте да давате д3 капки со омега?
    Прашувам за оние на babytol DHA+Omega

7. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Од 8 ден по рагање по препорака од педијатар D3k1 i DHA OMEGA, тие се нс babytol се даваат заедно и се за до 4 месец. После тоа има други пак од babytol
    А обично ско станува збор за прематурчиња може по препорака од педијатар да се даде друга комбинација

Прикачени фајлови:

На kitty.m и Aerial им се допаѓа ова.
  8. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    84
    Ти благодарам, мене ортопедот ми препорача д3 к1 и плус д3 со омега, во дилема бев да не е голема дозата на д3.
    Како и ги даваше двете наеднаш или едните па после одреден период другите?

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    28.140
    Да, од рота се јавуваат грчеви. Ќе помине за 2/3 дена.
    Да, знам. И јас се нервирам за истото, дека мојот на нецели 4 месеци е 9 кила, ама навечер најчесто преспива, не цица, а преку ден на 3 саата и не знам веќе каде да кратам. Јас не пијам чај веќе 1 месец ама и не ми се преполни градите и не ми тече како што ми беа секое сабајле, па не ни имам што да молзам (а молзев по 120/150мл...)
    Не знам дали сте вие крупни, ама кај мене маж ми е висок и крупен и се тешам дека е генетика:)

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Високи сме и ние:D
    Уште на ехо докторите викаа ова ќе биде крупно бебе генетски, 3780 се роди. А што е најтрагично уопште не изгледа буцко. Малце на бутките има фалти.
    Внуката изгледаше буцкасто на 5м имаше 6кг па сега е супер

11. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    786
    Мами абе буци ми спие денес од 19.30 , се разбуди кај 11 цицаше и еве го пак спие. Нормално е да спие толку? 2 месеци наполни. Јас споулавена од грчевите го чекам на час да заплаче. Ама изгледа саб симплексот што му го давам почна да делува

На crazylady, *malenavolena*87 и bella.gk им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    7.715
    Мој бебо во 8, па во 1 ипол, па сега стана. Првата тура убаво ја спие, после си станува. Нормално е, спиј си и ти сега. Па и грчевите толку им е, 2 месеци наполнил, ќе се смалуваат постепено :D

На crazylady, Vanessa9li, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Двете наеднаш со борба сабајлечки :)
    Штом ортопед така рекол така давај, јас на 2 пати ги купувам и на 2 пати во аптека ме прашуваат 2те? И покрсј тос што и на упатство пишува дека се така препорачани :) секој си дава свое мислење и на крај мајката збунета :) терај како рекле :)

14. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Вчера баш гледав една емисија за бебе, и му беше прашањево за килажа поставено на педијатар кој мн концизно одговори дека кога станува збор за бебе кое е на ексклузивно доење сосем е нормално да биде потешко од просекот, дека тоа не претставува причина за рестрикција, и дека бебето кога ке се воведе цврста храна ке напредува помалку и така ке се изедначи..... Така да мислам нема што да се секирате (најде кој да каже)
    А педијатриве понекогаш и не обрнуваат внимание на тоа колкуави се родителите... тераат по некоја шема смотана за просечни бебиња, не сме сите исти

На Magic13 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Кај го купи и колку??
    И после колку време реагира?

16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    @Sofi.ja јас се нервирам од тоа што пиша дури.
    Какви глупости се тоа да се крати цицка на бебе од не знам точно колкави сте 4-5 месеци. Ако не знае педијатарот, ти знаеш што се му значи цицката на тоа бебенце. Жално е да му заменуваш со цуцли или гушкања, тоа гушкања не разбира, за него цицката е гушкање, јадење, бакнување...се!
    Биди среќна што имаш бебе што напредува одлично и имаш млеко за да го доиш колку сака и кога сака.
    Како доктор педијатар, таа/тој би требало да знае дека нема преголема килажа за исклучиво доено бебе. Дои си и ич, ама ич не плаши се, науката докажала, ама кој да ја прати нели. .

На Magic13, koritsaki, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    786
    Другар ми го донесе минатата недела од Бугарија. 14,9 лева, колку му доаѓа 470 денари. Е сега се надевам ќе ми стигне до крај на 3 ти месец, зошто само едно шишенце имам. А за делување веќе наредната вечер се нормализира со спиење и спиеше по 3+ саати. До 3 пати во денот му давам по 15 капки. Вчера прескокнав поручек не дадов па зажалив, се утепа од плачење буци, 6 саати плачеше за на крај да ми текне што е работата дека капки не дадов.

А за килажата, буци напредна првиот месец 1 кг и 600 гр. На крај на втори веќе имаше качено + 2 кг.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    18.704
    Бебево какаше секој ден од сабајле. Менуваме пелена од ноќта(полна мочки :) ) цицаме и во рок од 1 час он е искакан. Кака еднаш до два пати дневно.
    Во последниве недела дена, каката му е леплива, не како шлајм туку мека..како да објаснам,како тесто и мириса кисело. Да напоменам дека му се случи пред некој ден воопшто да не кака, па се искака другиот ден.
    Знам дека е нормално доените бебиња и по неколку дена да не какаат,ама ме чуди променава кај него.
    Не знам дали да пијам компот од сливи па да му делувам,да не има потешкотии па затоа е ова..:^)
    Мм вика тоа што не кака значи се дебелее:D

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Пак едно од моите глупави прашања :)
    До сега бебенцето не сум го приметила дека има лиги... Денеска и вчера прв пат гледам се лигави сега сме на ппчеток на втор месец а ново е што деновиве ја учам на цуцла, па се надевам ради неа се лигите нели?

20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мислам дека нема врска цуцетo сите бебиња се лигават.