Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    i kaj nas imase period koga se isfrla toa bese na pocetok koga pocna da pika se v usta
    ama so nisto ne go mackav ke se povlecat jas nekogas mu klavav malce pavloviceva i toa bese se mislam nemas potreba

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ништо, ги тргнав само некои играчки што пуштаат боја или ептен што ми изгледаа кинески. Од лигите и квалитетот на играчките и ќе се фрла ама ништо не е страшно.

3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Истo е нo мojава не играчки самo раце бута двете да мoже двете ќе ги стави. Се прави oкoлу устата си мачкам сo кремата штo и мачкам лице.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    7.715
    Те прашав во друга тема колку се роди зошто бебе мое се роди 3 кила, а на 45 дена имаше скоро 5.. Испаѓа дека напредувал над 50 гр. дневно. Докторката ни рече што и да правите, продолжете така. Едино јас го будев на спиење по 2 пати да цица, сега само по еднаш сам си станува, ми рече нема потреба од будење бебе. Кога ќе кажат вака, бог да чува се докториве. Ај они нека се лажат кога се гладни |(

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.085
    Допаѓања:
    108.936
    Беба моја е настината од завчера, вчера во 2 по полноќ кога стана имаше затворено око и насобран жолт секрет, и се јавив на докторката и и рековме дека има и секрет од носето, жолтеникав ни рече да и ставаме Тобрекс. Ноќва во главно спиеше ок, освен што јас ја будев да и го прочистам носот, и неколку пати се закашла (сигурно и се слева секретот надоле..)
    И давам да цица колку може повеќе, не и давам деновиве ништо друго.
    Температура нема воопшто, сега еве ја будна си збори :D не знам дали да ја носам на лекар, мм збори дека претерувам |(
    Инаку и нешто др да прашам, како давате лек на бебе вака мало, а да не го плукне?
    Во случај да не треба нешто парацетамол да и дадам, ете пред недела дена и дадов ради вакцината и се испоплука, а и го давав со внимавање со шприц полека да тече да не ја задави ама не ми успеа..

6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Да да ти пишав мислам :)
    3200е родена од болница излеговме 3080 сега на 39ти ден 4820.... Ма како не ке и бранам нека бранат они млекце на своите :)

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    Како чепче дај ако плука сируп.

На bella.gk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    Во собата ако е климата, не. Бебето во друга соба, климата нека си работи. Јас во септември се породив лани, бебето само по боди со кратки ракави беше и чорапчиња, клима не пуштавме. Беше околу 25 степени. На 30+ степени мислам дека е мачење да се остави, сега бар има можност да се разлади, не е како порано. Кога ќе спие само ќе го покриете со тенка пеленка

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.109
    Во меѓувреме прочитав на интернет повеќе статии каде тврдат дека може бебето да престојува во просторија со клима (26-27 степени) со отворен прозор и да не дува директно во бебето... Збунета сум, а би сакала однапред да си предвидвидиме зошто не ни е пријатен станот во лето

https://www.bebac.com/vesti/da-li-s...gLtl_WjiOOQjW3AgiAMc5o_y21H58sgJraPUZ6KmkGakg

https://klinfo.rtl.hr/roditelji-3/z...3ZrcNu2cCBhm_8Bsc8o-FCIQV7sfDRgsRv9Qx5M62UQ9I

На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Бебе сабајле ми крена тт 37/6 го однесов на лекар ми вика нема ништо ни на гради ни грло малку секрет во носот. Ама вика два заба набрекнати горе. Нели прво долни заби вадеа или јас сум грешка? Има четири месеци и десет дена некако рано ни е за заби

11. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248

Jas ziveam stranstvo i tuka isto preporacuvaat otvoren dzam samo da ne e direktno da duva vo dete
    Jas mislam samata ke procenis sto e najdobro za tvoeto dete i kako toa reagira na odredena temperatura... ke zaprimetis po simptomi sto mu odgovara a sto ne toa e moeto mislenje

На simonagj му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.609
    Допаѓања:
    185.162
    Исто. Уште во болница додека бев, 5 денови со бебе во иста соба и клима на 27. Само климата да не дува надолу, туку нагоре.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  13. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Мамички ако има некоја слична ситуација да сподели. Првата вакцина што ја примивме во болница на рамото почна да и гнои, педијатарот ми рече да ја мачкам со бетадине 2 до 3 дена и да не ја бањам. Прашањето ми е дали е сериозно или така треба да биде. Немам никакво искуство со владините ако може да споделите

14. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    786
    Мами паметно ли е да го носам буци на роденденска забава? Знам владее грип уште па ми е страв, а нема кој да ми го гледа тој ден за да го оставам дома. Има 2 месеци и недела дена. Се уште се мислам дали да го земам со мене или да не одам ни јас. До сега само во парк два три пати сме шетале кога беше убаво времето, во количката покриен за да не дише ладен воздух.

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    7.715
    Јас не би го однела.. Мало е уште, а ако има деца вируси куп има.

На simonagj, Xanty и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    6.562
    Ич не е паметно.

На Мариаа., simonagj, bela.m и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мами абе само јас ли сум мајка немајка што бебево со Памперс Премиум ми останува валкано по ноџиња и грбче? Штом слушнам дека се искакала после 10 минути и ги менувам, менувам обично на 3 саати и без да кака. Прво мислев мали и се пошто има 4800 а користев 1ца,па купивме 2ка ама и со овие иста песна беба ако се искака малку повеке одма или рабчето на бенкицата е прљаво кај ножето или и бутчето ни е со каки или горе кај грбчето. Јас незнам што грешам ако има некој туторијал за пелениве споделете ке излезам мутава и неука ама стварно веке ме нервира ова. Малце малце искакана облеката.... Значи ја ставам пелената и ја местам как ножињата и горе стегам да е стегнато.... Без малку да се допрат лепенките после кај ножињата тој надворешниот дел го местам убаво и ајде ако некој знае нека каже кој е проблемот

18. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    И ние ги користиме истите пеленинуште од раѓање пичнавме со 0 сега сме и ние на 2 има скоро 6 кила досега ми се нема случено вакво нешто ниту да прокисне кака ни мочка. Види тие како фалти кај ножињата да ли се убаво раширени незнам стварно а 2 се мислам до 8 кг нема смисла мали да се упола кг има бебенцето.

19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ич не паметно..
    И ние сме во Сабота кај дете од золва ми нема да одиме попто ќе биде во игротекани би ризикувала толку мало дете да закачи некој вирус за еден роденден иако моето има 4 не го носам ќе отидиме утредента дома да однесиме подарок.

На simonagj и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    28.140
    Mojot e skoro 4 meseci, imase 2 dena temp do 37.3 i mu izleze denes gore zapce. Isto prvo. Dole treba da izlezat prvi, ama ete, kaj nekoi deca iskacale prvo gore.

На bela.m и лукајана им се допаѓа ова.